آژانس دیجیتال مارکتینگ سایبریشو
آژانس دیجیتال مارکتینگ سایبریشو

راهنمای کامل بازاریابی اینترنتی

معرفی بازاریابی آنلاین
دسته بندی: مقالات دیجیتال مارکتینگ
تاریخ نوشته: ۱۴۰۲/۰۴/۰۳
نویسنده: مدیر سایت
مدت زمان مطالعه: 2 دقیقه
بازدید : 230
دیدگاه: 0

از گذشته تا به امروز، بازاریابی به معنای دستیابی به مشتریان هدف در مکان‌های گوناگون بوده و است. بااین‌حال امروزه شاهد این تغییر اساسی هستیم که بسیاری از برندها به‌جای تبلیغات گسترده تلویزیونی، رادیویی، بیلبورد، تراکت و غیره، به بازاریابی اینترنتی یا بازاریابی آنلاین روی آورده‌اند.

اینترنت مزایای منحصربه‌فردی را ارائه می‌دهد که سایر رسانه‌ها و کانال‌های بازاریابی قادر به ارائه آن‌ها نیستند. افزایش دامنه دسترسی، گزینه‌های شخصی‌سازی محتوا و فرصت ایجاد روابط گسترده با مشتریان، تنها چند مورد از ابتدایی‌ترین مزایای بازاریابی اینترنتی هستند.

بازاریابی آنلاین از کانال‌های دیجیتال نظیر ایمیل، شبکه‌های اجتماعی، وب‌سایت‌ها و موتورهای جستجو برای دستیابی به مخاطبان ایده‌آل شما استفاده می‌کند. برخلاف شیوه‌های مختلف بازاریابی سنتی، بازاریابی از طریق اینترنت سطح جدید و پیشرفته‌ای از تعامل بین مشتری و کسب‌وکار را ایجاد کرده است. اگر عمیقاً متوجه شوید که بازاریابی اینترنتی چیست و با اصول آن آشنا شوید، قادر به حفظ مشتریان خود برای مدت‌زمان بسیار طولانی خواهید بود.

در این مقاله بعد از ارائه تعریفی جامع از بازاریابی آنلاین، در مورد اصول، مزایا، معایب، ابزار، استراتژی‌ها و هرآن چه به کسب درآمد از طریق اینترنت مربوط می‌شود، صحبت می‌کنیم.

بازاریابی اینترنتی چیست؟

راهنمای بازاریابی اینترنتی

بازاریابی اینترنتی (Internet Marketing) هنر و علم فروش خدمات و محصولات از طریق اینترنت است. این هنر شامل یافتن استراتژی‌های بازاریابی است که برای مخاطبان هدف شما جذاب باشد و درنهایت به فروش منجر شود. این شیوه بازاریابی که به بازاریابی آنلاین (Online Marketing) نیز معروف است، طیف وسیعی از اقدامات و شیوه‌های بازاریابی را در برمی‌گیرد. ایمیل‌ها، موتورهای جستجو، پست‌های رسانه‌های اجتماعی و مقالات وبلاگ، همگی نوعی بازاریابی اینترنتی هستند.

در حالی حاضر به لطف اینترنت و فضای آنلاین، کسب‌وکارها می‌توانند مخاطبان هدف خود را با دقت بالایی هدف قرار دهند و اطلاعات مفیدی را به آن‌ها ارائه دهند. این شیوه بازاریابی بسیار محبوب است؛ زیرا دقیقاً همان ویژگی‌هایی را دارد که مصرف‌کنندگان امروزی به آن‌ها احتیاج دارند و آن‌ها را می‌پسندند. درواقع مردم هیچ علاقه‌ای به شنیدن در مورد محصولاتی که برایشان مهم نیست، ندارند.

درحالی‌که هدف ظاهری بازاریابی اینترنتی فروش کالا و خدمات یا تبلیغات از طریق اینترنت است، اما این تنها دلیل شرکت‌ها از انجام آن نیست! یک شرکت ممکن است به بازاریابی آنلاین روی بیاورد تا از آن برای برندسازی یا تحقیقات بازار استفاده کند. شناسایی بازار هدف، کشف خواسته‌های یک بخش از بازار، کسب اعتبار در یک حوزه خاص و ایجاد روابط بلندمدت برخی دیگر از کاربردها و مزایای  بازاریابی اینترنتی هستند.

نکات کلیدی:

  • بازاریابی آنلاین، استفاده هوشمندانه و استراتژیک از شبکه‌های دیجیتال و دستگاه‌های الکترونیکی برای تبلیغ کسب‌وکار شما است.
  • تقریباً تمام کسب‌‌وکارها از کسب درآمد اینترنتی با بازاریابی اینترنتی بهره می‌برند. با این شیوه مارکتینگ، به حجم وسیعی از مخاطبان دسترسی خواهید داشت.
  • بازاریابی از طریق اینترنت راه‌های گوناگونی برای دستیابی به مشتریان نظیر رسانه‌های اجتماعی، وب‌سایت، وبلاگ و ایمیل را پیش روی شما قرار می‌دهد.

روش های بازاریابی اینترنتی

استراتژی یا روش‌های گوناگونی برای انجام بازاریابی آنلاین وجود دارند. نوع بازاریابی اینترنتی که یک شرکت استفاده می‌کند بر اساس مدل کسب‌وکار، اقلامی که می‌فروشد، خدماتی که ارائه می‌دهد، بازار هدف، منابع در دسترس و سایر عوامل مشخص می‌شود. هرگز نمی‌توان انتظار داشت که تمام کسب‌وکارها از استراتژی‌های یکسانی برای حضور موفق در بازار آنلاین استفاده کنند.

برخی از مهم‌ترین راههای بازاریابی اینترنتی که پتانسیل ایجاد بازدهی بالایی دارند را در ادامه بررسی کرده‌ایم.

1) طراحی وب سایت

طراحی وب سایت یکی از روش های بازاریابی اینترنتی است

ما معمولاً طراحی وب سایت را جزو استراتژی‌های بازاریابی در نظر نمی‌گیریم؛ اما ازآنجایی‌که وب‌سایت اولین نقطه تعامل بین کسب‌وکار شما و مشتریان بالقوه است، بهتر است به‌عنوان یک روش بازاریابی آنلاین معرفی شود. وب‌سایت اولین تأثیر را بر مخاطبان شما می‌گذارد و طراحی آن باید بر اساس اصول مشخصی باشد.

اگر صفحات وب‌سایت شما شفاف، جذاب و کاربرپسند نباشد، دیگر مهم نیست که چقدر زمان صرف توسعه سایر استراتژی‌ها می‌کنید! زیرا به‌سادگی مشتریان خود را از دست خواهید داد. طراحی سایت فرآیندی تخصصی است و حتماً باید توسط افراد متخصص انجام شود. طراحی UI و طراحی UX، کدنویسی قالب ظاهری و کدنویسی عملکرد عناصر گوناگون، از مهم‌ترین بخش‌های ایجاد یک وب‌‌سایت هستند.

2) تولید محتوا

تولید محتوا در بازاریابی آنلاین

روش تولید و انتشار محتوا با هدف جذب مشتریان که در قالب بازاریابی محتوایی انجام می‌شود، یکی از روش‌های مهم بازاریابی اینترنتی است. محتوا می‌تواند به‌صورت متن، ویدیو، تصویر، صدا، موشن گرافی و… باشد. همواره در زمان تولید محتوا، بر روی برقراری ارتباط مؤثر با مشتریان خود متمرکز شوید. اگر محتوای آنلاین شما تنها با هدف فروش ایجاد شود، مشتری را دلسرد و منزجر خواهد کرد.

3) بازاریابی ایمیلی

بازاریابی ایمیلی یکی از راههای بازاریابی اینترنتی است

بازاریابی با ایمیل به فرآیند ارسال ارتباطات بازاریابی مستقیم به مشتریان از طریق ایمیل گفته می‌شود. هدف از این استراتژی بازاریابی آنلاین، جذب مشتریان جدید و حفظ مشتریان فعلی است. استفاده از ایمیل یکی از شیوه‌های مقرون‌به‌صرفه تبلیغات در اینترنت است که می‌تواند برای هدف قرار دادن یک جامعه بزرگ یا جامعه کوچک و مشخصی از مشتریان استفاده شود.

شیوه‌های گوناگونی برای پیدا کردن ایمیل مشتریان و مخاطبان بالقوه محصولات یا خدمات شما وجود دارد. دریافت ایمیل برای ثبت‌نام در سایت و استفاده از بانک ایمیل کمپانی‌های ارائه‌دهنده خدمات ایمیل مارکتینگ، برخی از روش‌های رایج دریافت ایمیل هستند.

4) رسانه های اجتماعی

رسانه های اجتماعی و نقش آن در بازاریابی اینترنتی

بازاریابی رسانه‌های اجتماعی به استفاده از پلتفرم‌های شبکه‌های اجتماعی برای تبلیغ یک تجارت، کالا یا خدمت خاص اشاره دارد. با توجه به حضور میلیاردی مردم در این رسانه‌های، امروزه بخش قابل‌توجهی از بازاریابی اینترنتی به سوشیال مدیا وابسته است. افزایش شناخت برند، افزایش تعامل با مصرف‌کننده، تولید سرنخ فروش و ایجاد وفاداری از مزایای مهم بازاریابی آنلاین در رسانه های اجتماعی هستند.

بازاریابی رسانه‌های اجتماعی به دو شیوه ارگانیک و پولی انجام می‌شود. هدف اصلی در بخش ارگانیک، ایجاد یک جامعه و برقراری ارتباط و تعاملات هدفمند با مشتریان است تا وفاداری و علاقه آن‌ها به برند بیشتر شود. کمپین پولی شبکه‌های اجتماعی نیز از تبلیغات گسترده به‌منظور دستیابی به هدف یا دستاورد خاصی استفاده می‌کند.

5) بهینه سازی برای موتور جستجو (سئو)

یکی از متداول ترین متد های بازاریابی آنلاین، سئو است

سئو فرآیند ارتقاء یک وب‌سایت و محتوای دیجیتال آن به‎‌منظور قرارگیری در صفحه نتایج موتور جستجو و کسب رتبه بهتر است. زمانی که یک وب‌سایت در نتایج موتور جستجو رتبه بالاتری داشته باشد، احتمال زیادی وجود دارد که توسط مشتریان بالقوه دیده شود. سال‌هاست که سئو به یکی از روش‌های اصلی بازاریابی اینترنتی تبدیل‌شده است.

اقدامات و تلاش‌های مؤثر سئو، نیازمند تحقیق دقیق در مورد کلمات کلیدی و همچنین توانایی توسعه محتوای باکیفیت و مفید بر اساس آن‌ها است. استفاده اصولی از کلمات کلیدی، لینک‌سازی داخلی و خارجی، طراحی واکنش‌گرا و جستجوی صوتی، برخی از اقدامات سئو هستند که اهمیت بالایی در بازاریابی آنلاین دارند.

6) وبلاگ نویسی

نقش بلاگ نویسی در بازاریابی اینترنتی

با اضافه کردن پست‌ها و وبلاگ‌ها به وب‌سایت خود بر اساس کلمات یا عبارات کلیدی هدفمند، وبلاگ‌نویسی باعث بهبود رتبه سئوی سایت شما می‌شود. هرچه رتبه بهتری داشته باشید، مشتریان بیشتری از سایت شما بازدید می‌کنند و احتمال کسب درآمد اینترنتی با بازاریابی اینترنتی افزایش می‌یابد.

شایان‌ذکر است که در وبلاگ‌نویسی هیچ اشاره مستقیمی به فروش محصولات یا خدمات خاصی نداریم. هدف ما تنها افزایش رضایت و وفاداری مشتری است. اگر مقالات یا پست‌های شما به وب‌سایت‌های معتبر لینک دهند، اعتبار محتوای وبلاگ نیز افزایش می‌یابد.

7) ویدیو و پادکست

تولید پادکست و ویدیو در بازاریابی اینترنتی

ویدیوها و پادکست‌ها روش دیگری برای شخصیت دادن به بازاریابی اینترنتی کسب‌وکار شما هستند. با استفاده از ویدیوها و پادکست‌ها، قادر به تولید محتوای داستانی و آموزنده برای مشتریان خود هستید. این نوع محتواها برای مخاطب جذاب هستند و صدای برند شما را بسیار شیواتر و رساتر منتقل می‌کنند.

استفاده از سخنران مهمان در ویدیوها و پادکست‌ها، اعتبار محتوای شما را به طرز چشم‌گیری افزایش می‌دهد. علاوه بر افزایش اعتبار، این استراتژی بازاریابی آنلاین موجب جذب مخاطب بیشتر و افزایش ترافیک وب‌سایت شما خواهد شد.

8) تبلیغات آنلاین

نقش تبلیغات آنلاین در بازاریابی آنلاین

آیا می‌دانید تبلیغات آنلاین در بازاریابی اینترنتی چیست؟ تمام حدس‌های شما می‌توانند درست باشند؛ زیرا راه‌های مختلفی برای تبلیغات بر بستر اینترنت وجود دارند که تمام آن‌ها اگر در زمان مناسب استفاده شوند، کارایی لازم را خواهند داشت. تبلیغات کلیکی، تبلیغات بنری، تبلیغات موتورهای جستجو و تبلیغات رسانه‌های اجتماعی، همگی نمونه‌های برجسته‌ای از تبلیغات اینترنتی هستند.

ابتدا بر اساس معیارهایی نظیر جمعیت‌شناسی تشخصی دهید که مخاطبان هدف شما بیشتر در کدام کانال‌ها حضور دارند. سپس بیشتر حجم تبلیغات خود را به آن کانال‌ها اختصاص دهید. همواره بهتر است در کانال‌های گوناگون تبلیغ کنید تا مشتریان بالقوه را از دست ندهید.

9) اینفلوئنسر مارکتینگ

رابطه اینفلوئنسر مارکتینگ و بازاریابی اینترنتی

یکی دیگر از شیوه‌های بازاریابی آنلاین، استفاده از اینفلوئنسرها برای تبلیغ رویدادها، محصولات یا خدمات برند شما است. اینفلوئنسر مارکتینگ ترکیبی از شیوه‌های قدیمی و جدید بازاریابی است که امروزه محبوبیت و کارایی بالایی دارد.

در این شیوه بازاریابی اینترنتی، از حمایت افراد مشهور در یک رسانه اجتماعی استفاده می‌کنیم تا تأثیرگذاری کلام و پیام خود را چند برابر کنیم. انتخاب اینفلوئنسر باید بر اساس حوزه کسب‌وکار شما باشد تا اثربخشی کمپین شما افزایش یابد.

بازاریابی آنلاین از کانال‌های دیجیتال نظیر ایمیل، شبکه‌های اجتماعی، وب‌سایت‌ها و موتورهای جستجو برای دستیابی به مخاطبان ایده‌آل شما استفاده می‌کند. برخلاف شیوه‌های مختلف بازاریابی سنتی، بازاریابی از طریق اینترنت سطح جدید و پیشرفته‌ای از تعامل بین مشتری و کسب‌وکار را ایجاد کرده است. اگر عمیقاً متوجه شوید که بازاریابی اینترنتی چیست و با اصول آن آشنا شوید، قادر به حفظ مشتریان خود برای مدت‌زمان بسیار طولانی خواهید بود.

ابزارهای بازاریابی آنلاین

برای انجام اصولی بازاریابی اینترنتی، باید از ابزارهای مناسب این حوزه استفاده کنید. برخی از این ابزارها رایگان، برخی بسیار پیچیده و برخی بسیار گران هستند. درواقع منظور ما این است که انتخاب بهترین ابزار بازاریابی از طریق اینترنت، کار چندان ساده‌ای نیست. این واقعیت را هم در نظر بگیرید که بیش از صد ابزار مختلف در این حوزه وجود دارند که به‌خودی‌خود انتخاب را مشکل‌تر می‌کند.

اگر فرصت کافی برای آزمایش تمام ابزارهای بازاریابی آنلاین ندارید، این فهرست را به‌عنوان یک تقلب از مجموعه سایبری شو بپذیرید. هرکدام از این ابزارها یا نرم‌افزارها باعث افزایش سرعت، دقت و درواقع موجب افزایش بهره‌وری شما خواهد شد.

  • MailChimp: از هر 10 بازاریاب اینترنتی، به‌طور متوسط 8 بازاریاب از ایمیل مارکتینگ استفاده می‌کنند. نرم‌افزار MailChimp به شما کمک می‌کند تا یک استراتژی بازاریابی اینترنتی قدرتمند مبتنی بر ایمیل تدوین کنید. این ابزار با بیش از 12 میلیون مشتری در سراسر جهان، جایگاه خود را به‌عنوان یکی از بهترین ابزارهای بازاریابی آنلاین و دیجیتال پیداکرده است.
  • HubSpot: زمانی که صحبت از بازاریابی، فروش و نرم‌افزار CRM می‌شود، HubSpot یکی از برجسته‌ترین بازیکنان میدان است. این نرم‌افزار تمام قیف بازاریابی شما، از جذب بازدیدکننده تا تبدیل آن به مشتری وفادار را گرد هم می‌آورد. HubSpot در بخش‌های گسترده‌ای از بازاریابی اینترنتی مانند سئو، وبلاگ‌نویسی، صفحات فرود و تجزیه‌وتحلیل داده‌ها به کمک شما می‌آید.
  • MobileMonkey: امروزه به‌طور گسترده از ابزار خودکارسازی چت استفاده می‌شود تا مشتریان در هر ساعتی از شبانه‌روز پاسخ سؤالات خود را دریافت کنند. ابزار MobileMonkey یکی از نرم‌افزارهای قدرتمند اتوماسیون چت برای بازاریابی و پشتیبانی است. این محصول برای استفاده در کانال‌های گوناگونی نظیر پیام متنی اینستاگرام، پیام متنی عادی، چت زنده و پیام متنی فیسبوک ایده‌آل است.
  • Trello: شما می‌توانید برای مدیریت پروژه‌های بازاریابی اینترنتی، از نرم‌افزار Trello استفاده کنید. این ابزار برای ارتباط با تیم بازاریابی مناسب است و موجب صرفه‌جویی در زمان شما می‌شود. شما می‌توانید یک وظیفه مشخص را در Trello تعیین کنید و از تیم خود بخواهید که به‌طور مشترک بر روی آن کار کنند.
  • Hootsuite: رسانه‌های اجتماعی بخش عظیمی از بازاریابی آنلاین را تشکیل داده‌اند و نفوذ آن‌ها روزبه‌روز در حال پیشرفت است. ابزار دیجیتال Hootsuite به شما کمک می‌کند تا پست‌های شبکه‌های اجتماعی را از قبل آماده کرده و از این طریق در زمان خود صرفه‌جویی کنید. این نرم‌افزار قادر است پست‌های شبکه‌های اجتماعی را در روز و زمان خاصی که شما تعیین کرده‌اید، به‌طور خودکار منتشر کند.
  • Google Analytics: به‌عنوان یکی از بهترین ابزارهای رایگان بازاریابی آنلاین، Google Analytics را از همان ابتدا در استراتژی بازاریابی اینترنتی خود بگنجانید. تمام فعالان در حوزه بازاریابی دیجیتال، باید قادر به استفاده اصولی از این ابزار قدرتمند باشند. مشخص شدن مبدأ ترافیک وب‌سایت شما و شناسایی کلمات کلیدی معجزه‌گر تنها تعدادی از کاربردهای فراوان این ابزار هستند.
  • KISSmetrics: شعار تبلیغاتی این ابزار، بیان‌گر کاربرد دقیق آن است: «با دیدن آنچه در وب‌سایت و برنامه‌هایتان رخ می‌دهد، سرعت رشد را بالا ببرید». در حوزه بازاریابی از طریق اینترنت، شما وظیفه‌دارید که تمام اقدامات ریزودرشت خود را به‌دقت زیر نظر داشته باشید. تنها از این راه می‌توانید تأثیر اقدامات مختلف بر کل فرآیند بازاریابی آنلاین را متوجه شوید. KISSmetrics ابزاری کمکی برای نمایش نقاط قوت و ضعف سازمان شما است.
  • Adobe Sign: این نرم‌افزار یک سرویس امضای الکترونیکی ابری است که برای مصرف کمتر کاغذ و صرفه‌جویی در زمان به کمک شما می‌آید. کسب‌وکار اینترنتی به معنای دیجیتال کردن فرآیندهای گوناگون ازجمله عقد قرارداد یا صدور فاکتورها است. با استفاده از Adobe Sign، کل فرآیند از طریق دسکتاپ یا گوشی تلفن همراه انجام می‌شود.

  • DropBox: سازمان‌دهی و نظم، کلید اصلی یک کسب‌وکار موفق است. DropBox ابزاری کاربردی در بازاریابی اینترنتی است که تمام فایل‌های کاری شما را در یک مکان و به‌صورت کاملاً منظم نگهداری می‌کند. با این ابزار می‌توانید سطح دسترسی مشخصی برای هریک از کارمندان خود مشخص کنید تا فقط به فایل‌های مربوط به حوزه فعالیت خود دسترسی داشته باشند. ابزارهای کاربردی دیگری نظیر Zoom و Slack نیز با DropBox ادغام می‌شوند.
  • All in One SEO Pack: اگر سیستم مدیریت محتوای وب‌سایت شما مبتنی بر وردپرس است، در نصب این افزونه تردید نکنید. بخش اعظمی از بازاریابی اینترنتی شما باید حول بهینه‌سازی موتورهای جستجو باشد و All in One SEO Pack طراحی‌شده تا در این بخش به شما کمک کند. تولید خودکار تگ‌های متا، سازگاری با بیشتر افزونه‌های وردپرس و بررسی کیفیت محتوا، تنها تعدادی از ویژگی‌های این ابزار بازاریابی آنلاین هستند.
  • BuzzSumo: اگر نیاز به کسب اطلاعات بیشتر در مورد بازار هدف خود در فضای آنلاین دارید، ابزار BuzzSumo به شما کمک خواهد کرد. در شروع راه‌اندازی هر کسب‌وکاری، اطلاعات شما در مورد بازار و رقبا محدود است. با جستجوی بیشتر در اطراف خود، متوجه حجم عظیمی از داده‌های می‌شوید که می‌توانید از آن‌ها به نفع کسب‌وکار خود استفاده کنید. برای شناسایی بهترین سوژه‌ها و ایده‌های تولید محتوا برای مخاطبان هدف، از ابزار بازاریابی اینترنتی BuzzSumo استفاده کنید.

مزایا و معایب بازاریابی اینترنتی چیست؟

حالا که می‌دانید بازاریابی اینترنتی چیست و با پتانسیل‌های آن در گسترش کسب‌وکار خود آشنا شده‌اید، زمان آن رسیده که به‌طور مشخص با مزایا و معایب این شیوه بازاریابی آشنا شوید. زمانی که به نقاط ضعف و قدرت شیوه بازاریابی خود آگاه باشید، پیاده‌سازی استراتژی‌ها و کسب دستاوردهای مختلف آسان‌تر می‌شود.

مزایای بازاریابی اینترنتی چیست؟

مزایای بازاریابی اینترنتی

  • پیدا کردن مشتریان بالقوه: جستجوی مشتریان از طریق پلتفرم‌های رسانه‌های اجتماعی و دیگر کانال‌های آنلاین آسان‌تر و اثربخش‌تر است. بسیار مهم است که در مورد مخاطبان هدف خود بیشتر بدانید. دانستن نیازها، ترجیحات و علایق آن‌ها منجر به تدوین یک برنامه و استراتژی بازاریابی اینترنتی موفق خواهد شد.
  • مقرون به صرفه بودن: یکی از مهم‌ترین مزایای بازاریابی آنلاین، هزینه پایین آن است. پرداخت هزینه‌ای تبلیغات تلویزیونی، تبلیغات رادیویی، بیلبورد و غیره برای کسب‌وکارهای کوچک و متوسط بسیار دشوار و گاهی غیرممکن است. بااین‌حال استراتژی‌هایی نظیر سئو، پرداخت کلیکی، بازاریابی محتوایی و… وجود دارند که هزینه انجام آن‌ها بسیار کم‌تر است.
  • ارائه خدمات 7/24: در اینترنت، مشتریان مجبور نیستند که منتظر باز شدن فروشگاه شما باشند. بلکه آن‌ها در 24 ساعت شبانه‌روز و در 7 روز هفته به‌طور پیوسته به شما دسترسی دارند. این ویژگی نه‌تنها باعث ایجاد یک تجربه کاربری فوق‌العاده می‌شود، بلکه فرصتی برای شناساندن برند به مشتریان هدف را فراهم می‌کند.
  • ارزیابی عملکرد: ابزارهای متعددی نظیر Google Analytics وجود دارند که برای تجزیه‌وتحلیل فرآیندهای بازاریابی اینترنتی در بازه‌های زمانی مشخص استفاده می‌شوند. بررسی و تفسیر نتایج با وجود داده‌های در دسترسی نظیر تعداد کلیک، ترافیک سایت، تعداد لایک و تعداد کامنت در شبکه‌های اجتماعی بسیار آسان است. با ارزیابی عملکرد، متوجه نقاط قوت و ضعف فعالیت‌های خود خواهید شد تا در راستای بهبود یا رفع آن‌ها گام بردارید.
  • حفظ روابط پس از فروش: شیوه‌های گوناگونی برای تعامل با مشتریان در بازاریابی آنلاین وجود دارند. بااین‌حال رسانه‌های اجتماعی نظیر اینستاگرام و فیسبوک گزینه‌هایی عالی در این حوزه هستند. همواره پس از ارائه بازخورد یا پیشنهاد از سوی مشتریان، از آن‌ها تشکر کرده و تعامل سازنده‌ای برقرار کنید. در وب‌سایت‌ها نیز بخشی به‌عنوان نظرات داشته باشید تا کاربران بتوانند در آنجا به ارائه نظرات، صحبت و تعامل بپردازند.
  • ایجاد بازار جدید: بازاریابی اینترنتی می‌تواند همواره بازارهای جدیدی برای کسب درآمد را پیش روی شما قرار دهد. در حال‌ حاضر، پلتفرم‌های رسانه‌های اجتماعی بیشترین نقش را در این حوزه ایفا می‌کنند و حتی موجب افزایش ترافیک وب‌سایت شما خواهند شد. از طرفی هر مشتری راضی می‌تواند به‌عنوان یک بازاریاب برای برند شما عمل کند.

معایب بازاریابی اینترنتی چیست؟

بدی های بازاریابی اینترنتی

  • نیاز به مهارت و آموزش: بازاریابی آنلاین حوزه جدید در بازاریابی است که قدمت بسیار کوتاه‌تری نسبت به شیوه‌های سنتی دارد. به همین دلیل نیاز به آموزش و کسب مهارت در آن به‌شدت احساس می‌شود. از طرفی سرعت تکامل و تغییر بازاریابی اینترنتی بسیار بالاست و شما به‌عنوان یک بازاریاب، باید همواره در حال آموزش و به‌روزرسانی اطلاعات خود باشید.
  • رقبای بزرگ: بازاریابی آنلاین به‌طور کاملاً منصفانه و یکسان در اختیار کسب‌وکارهای کوچک تا بزرگ قرارگرفته است. به همین دلیل برجسته شدن در بین بزرگان هر صنعت، پروسه‌ای چالش‌برانگیز است. اگر قرار است به خریداران و مخاطبان بیشتری دسترسی پیدا کنید، باید در یک رقابت سخت و نفس‌گیر شرکت کنید. شناخت دقیق شخصیت و نیازهای مخاطبان هدف، عنصری است که می‌تواند موجب برتری شما در این رقابت شود.
  • مشکلات حریم خصوصی و امنیت: اینترنت پایه و اساس استفاده از بازاریابی آنلاین است. ازاین‌رو همواره ممکن است پایگاه داده‌های مشتریان و حریم خصوصی آن‌ها در معرض خطر حملات سایبری قرار داشته باشد. شرکت‌ها با توجه به میزان حساسیت اطلاعات مشتریان خود، باید از سیستم‌ها و اقدامات امنیتی به‌روز بهره ببرند. رعایت قوانین و ایجاد یک سیستم یکپارچه برای حفاظت از داده‌های بانک اطلاعاتی، بسیار حائز اهمیت است.
  • زمان ‌بر بودن: قرار نیست راه صدساله را یک‌شبه طی کنید! پیاده‌سازی استراتژی‌ها و استانداردهای بازاریابی اینترنتی بسیار زمان‌بر است. یادگیری ابزارهای سئو، تبلیغات کلیکی، ایجاد محتوا و تعامل اصولی در رسانه‌های اجتماعی نیاز به صبر و تلاش پیوسته دارد. ساختن یک برند و نهادینه کردن آن در ذهن مشتری، کار آسانی نیست.
  • تبلیغات منفی: این را به‌عنوان یک قانون کلی در بازاریابی اینترنتی بپذیرید: «نظرات منفی بسیار سریع‌تر از نظرات مثبت پخش می‌شوند». یک اظهارنظر منفی در مورد شرکت، ممکم است بر حسن نیت و بسیاری از اقدامات مثبت شما تأثیر بگذارد. این نقطه‌ضعف بازاریابی آنلاین در رسانه‌های اجتماعی بسیار برجسته‌تر است؛ نظرات منفی به شکلی ویروسی پخش می‌شوند و اعتبار کسب‌وکار شما را زیر سؤال می‌برند.
  • دزدی استراتژی ها: شما ممکن است زمان زیادی برای تدوین یک استراتژی و نحوه بازاریابی اینترنتی خود صرف کنید. بااین‌حال این استراتژی می‌تواند به‌سرعت توسط رقبای شما شناسایی و کپی شود. کمپین و روش‌های بازاریابی شما باید در مقابل رقبا محافظت شود؛ اما بسیار سخت و گاهی نشدنی است!

هزینه بازاریابی آنلاین چقدر است؟

قیمت بازاریابی آنلاین

هزینه بازاریابی اینترنتی در کسب‌وکارها به عوامل گوناگونی بستگی دارد. اگر شما یک تجارت نوپا یا استارت‌آپ را هدایت می‌کنید، هزینه‌های بازاریابی بیشتری در مقایسه با رقبای قدیمی خود دارید. این وضعیت چه در رتبه وب‌سایت، چه در محبوبیت شبکه‌های اجتماعی و چه در هر نوع کانال بازاریابی آنلاین دیگری صدق می‌کند.

بدون تردید اگر در یک صنعت رقابتی حضور دارید، باید هزینه قابل‌توجهی را به بازاریابی از طریق اینترنت اختصاص دهید. در غیر این صورت باید صفحه اول نتایج گوگل را به‌کلی فراموش کنید. در ادامه بعضی از متغیرها و عواملی که بر هزینه بازاریابی آنلاین تأثیر دارند را بررسی می‌کنیم.

  • نیچه یا جاویژه: نیچه (Niche) یا جاویژه به بخش‌هایی از بازار هدف گفته می‌شود که رقبای شما نتوانسته‌اند آن‌ها را به‌خوبی پوشش دهند. این موضوع به‌طور مستقیم بر هزینه‌های تبلیغات اینترنتی و نرخ تبدیل شما مؤثر است. بسته به بازاری که در آن قرار دارید، هدف گرفتن نیچه می‌تواند هزینه کاملاً متفاوتی داشته باشد.
  • موقعیت مکانی: لوکیشن یا موقعیت مکانی عاملی مؤثر بر قیمت تبلیغات کلیکی و سئوی ارگانیک است. برای مثال یک شرکت حقوقی در تهران، رقابت سخت‌تری نسبت به یک شرکت حقوقی در یکی از شهرستان‌های استان مازندران دارد. زمانی که رقابت شدیدتر باشد، رتبه گرفتن و دیده شدن سخت‌تر است. بنابراین شرکت‌های تبلیغاتی نیز هزینه بیشتری برای انواع بازاریابی اینترنتی دریافت می‌کنند.
  • میزان رقابت در بازار هدف: برخی حوزه‌ها و صنایع به‌طورمعمول بسیار رقابتی هستند و ازاین‌رو رتبه گرفتن در موتورهای جستجو با هزینه بیشتری اتفاق می‌افتد. برای مثال، شما در حوزه اجاره یا فروش املاک با یک بازار رقابتی مواجه هستید. در عوض اگر قصد فعالیت در حوزه فروش لباس کیلویی استوک داشته باشید، بازاریابی آنلاین ساده‌تر و کم‌هزینه‌تری پیش روی شما قرار دارد.
  • زمان: هرچه بیشتر عجله داشته باشید و بخواهید با سرعت بالاتری در یک حوزه خاص دیده شوید، هزینه بازاریابی اینترنتی شما بیشتر خواهد شد. برای دستیابی به چنین هدفی، نیازمند تبلیغات وسیع در وب‌سایت‌ها و شبکه‌های اجتماعی معروف هستید که به‌شدت هزینه‌بر هستند. از طرفی نیروی انسانی نیز برای اختصاص دادن زمان بیشتر به بازاریابی کسب‌وکار شما، حقوق بیشتری نسبت به حد معمول دریافت می‌کند.
  • جایگاه فعلی در موتورهای جستجو: آیا در حال حاضر مشغول بهبود رتبه بر روی کلمه کلیدی بخصوصی هستید؟ بر اساس آن کلمه در کدام صفحه از نتایج گوگل قرار دارید؟ درواقع جایگاه فعلی شما در نقش نقطه آغاز عمل می‌کند و بر سطح تلاش بازاریابان برای رسیدن به رتبه اول تأثیر می‌گذارد. رتبه و میزان ترافیک فعلی صفحات سایت شما بر هزینه بازاریابی اینترنتی تأثیر می‌گذارد.

جمع بندی

به‌طورکلی به تمام اقداماتی که در بستر اینترنت و به‌صورت آنلاین برای بهبود شهرت برند، درآمدزایی و افزایش تعداد مخاطبان کسب‌وکار خود انجام می‌دهید، بازاریابی اینترنتی یا آنلاین گفته می‌شود. در حال حاضر بیشتر تجارت‌های کوچک، متوسط و بزرگ از بازاریابی آنلاین بهره می‌برند. بنابراین اگر می‌خواهید سهمی از این بازار گسترده داشته باشید، بازاریابی از طریق اینترنت نه یک انتخاب، بلکه یک الزام برای کسب‌وکار شما است.

ابزار و روش‌های گوناگونی در اختیار شما قرار دارند که می‌توانید با بهره‌مندی از آن‌ها، تجارت خود را در فضای وب و پلتفرم‌های رسانه‌های اجتماعی گسترش دهید. برقراری ارتباط و تعامل نزدیک با مخاطبان، کاهش هزینه‌ها، امکان رقابت با برندهای بزرگ و ارزیابی عملکرد ازجمله مهم‌ترین مزایای بازاریابی اینترنتی هستند.

تولید محتوای باکیفیت، انتشار آن در زمان مناسب، برقراری ارتباط با مخاطبان هدف، سئو، ارسال ایمیل و بسیاری از اقدامات دیگر در زمره روش‌های بازاریابی آنلاین قرار دارند. حالا که تا حد زیادی با ماهیت و ابعاد گوناگون این حوزه آشنا شدید و به‌خوبی می‌دانید که بازاریابی اینترنتی چیست، بهانه‌ای برای عدم انجام آن ندارید. همین حالا با بهترین شرکت‌های ارائه‌دهنده این خدمات مشورت کنید و استراتژی‌های اینترنتی مناسب کسب‌وکار خود را به‌سرعت آغاز کنید.

سوالات متداول

  • آیا بازاریابی آنلاین شباهتی به بازاریابی معمولی دارد؟

  • بهترین شیوه بازاریابی اینترنتی چیست؟

  • آیا می‌توانم بازاریابی آنلاین را به‌صورت رایگان انجام دهم؟

  • آیا واقعاً به بازاریابی اینترنتی نیاز دارم؟

کپی لینک
مفید بود؟

مقالات مرتبط

استراتژی دیجیتال مارکتینگ
افزایش استفاده از اینترنت، کسب‌وکارهای موجود در این حوزه را وادار کرده که تمرکز خود را از بازاریابی سنتی به بازاریابی دیجیتال تغییر دهند. ا…
۱۴۰۲/۰۴/۱۶
219 مشاهده
معرفی ابزار های دیجیتال مارکتینگ
تقویت استراتژی‌های بازاریابی دیجیتال و بازگشت سرمایه بیشتر، در گروی بهره‌مندی صحیح از ابزارهای دیجیتال مارکتینگ است. شما با استفاده از دی…
۱۴۰۲/۰۳/۲۹
231 مشاهده
انواع بازاریابی محتوا
مدل‌های متنوعی از محتوا وجود دارند که می‌توان از آن‌ها برای تبلیغ برند و یافتن مشتری‌های جدید استفاده کرد. با وجود انواع بازاریابی محتوا د…
۱۴۰۲/۰۳/۲۶
250 مشاهده
اهمیت دیجیتال مارکتینگ
زمانه تغییر کرده و به همراه آن، رویکرد کسب‌وکارها در مورد مشتریان نیز متحول شده است. بازاریابی سنتی یک گام به عقب برداشته و در عوض اهمیت دیجی…
۱۴۰۲/۰۳/۲۵
261 مشاهده
چک لیست دیجیتال مارکتینگ
بازاریابی دیجیتال بهترین شیوه برای رشد کسب‌وکارها است. دیجیتال مارکتینگ این امکان را فراهم می‌کند تا از طریق کانال‌های ارتباطی مختلف، با …
۱۴۰۲/۰۳/۲۴
259 مشاهده
دیدگاه کاربران
هنوز دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است. شما اولین نفر باشید.
دیدگاه خود را بنویسید. نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.