طراحی تجربه کاربری چیست؟

  • 452
طراحی تجربه کاربری چیست؟

در دنیای طراحی محصولات دیجیتال و ساخت پروژه‌های آنلاین، طراحی تجربه کاربری (User Experience Design) یکی از اصطلاحات مهم و کاربردی است. این اصطلاح در عین محبوبیت، اغلب موجب سردرگمی کاربران می‌شود و بسیاری از مردم برای درک مفهوم و کارکرد دقیق آن دچار مشکل هستند. بااین‌حال طراحی UX معنای ساده‌ای دارد و نه‌تنها در فضای آنلاین و دیجیتال، بلکه در کسب‌وکارها و تجارت سنتی نیز می‌توان از آن استفاده کرد.

اگر این توضیحات کوتاه ابهامات شما را از بین نبرده، نگران نباشید. از ابتدا تا انتهای این مقاله قصد داریم در مورد ابعاد گوناگون طراحی تجربه کاربری با شما صحبت کنیم. برای شروع، بیایید توضیحاتمان را با یک مثال ملموس در مورد یک وب‌سایت تجارت آنلاین پیش ببریم.

اگر مشتری وارد وب‌سایت شود و یک مسیر طولانی، سخت و پیچیده را برای خرید محصول طی کند، تجربه کاربری نامطلوبی را تجربه می‌کند. در مقابل اگر این شخص به‌آسانی و ظرف مدت کوتاهی فرآیند خرید خود را به سرانجام برساند، در این صورت UX یک تجربه خوب در نظر گرفته می‌شود. از این مثال کوتاه می‌توان نتیجه گرفت که کاربر تمایل دارد از وب‌سایت‌هایی خرید کند که طراحی UX مطلوبی دارند.

تجربه کاربری عالی به معنای نتایج بهتر در کسب‌وکار است. بااین‌حال پیاده‌سازی تجربه کاربری نیازمند شناخت اصول، مراحل و ابزارهای گوناگون در این حوزه است.

طراحی تجربه کاربری، تمام جنبه‌های تعاملی کاربر با شرکت، خدمات و محصولات را در برمی‌گیرد.

طراحی تجربه کاربری چیست؟

طراحی تجربه کاربری (UX) به فرآیند طراحی محصولاتی (دیجیتال یا فیزیکی) گفته می‌شود که مشکل خاص کاربر را حل کند. مفید بودن، استفاده آسان و تعامل لذت‌بخش از ویژگی‌ها بارز یک طراحی UX هستند. این فرآیند به تقویت تجربه‌ای می‌پردازد که افراد در تعامل با محصول شما به دست می‌آورند. بر اساس مطالعه‌ای از مجله Interacting With Computer دانشگاه آکسفورد: هدف از طراحی تجربه کاربری در کسب‌وکار، «بهبود رضایت و وفاداری مشتری از طریق سودمندی، سهولت استفاده و لذت ارائه‌شده در تعامل با محصول است».

برای اینکه کمک کنیم درک بهتری از چیستی و مفهوم طراحی UX داشته باشید، در ادامه تعریف یکی از رهبران فکری جهان در این حوزه را با شما در میان می‌گذاریم.

جان امیرعباسی (John Amir-Abbasi) -پژوهشگر ایرانی تجربه کاربری در فیس‌بوک- در پاسخ به سؤال «طراحی تجربه کاربری چیست؟»، این‌گونه پاسخ می‌دهد:

«سؤال شما ساده است؛ اما پاسخ آن پیچیده است و گاهی می‌تواند بحث‌برانگیز باشد. طراحی UX رویکردی برای طراحی است که تمام جنبه‌های یک محصول یا خدمت را در ارتباط با کاربر، در نظر می‌گیرد. این شیوه نه‌تنها باعث تقویت زیبایی و عملکرد یک محصول یا یک جریان می‌شود، بلکه مواردی مانند لذت و احساس –که مهندسی و دستیابی به آن‌ها سخت‌تر است- را نیز در برمی‌گیرد.

درحالی‌که طراح می‌تواند یک جابه‌جایی، جریان و تعامل را ایجاد کند که در یک مسیر زیبا، منحصربه‌فرد، جذاب و کاربردی باشد، طراحی UX به تمام رشته‌های لازم برای ایجاد یک تجربه کاربری عالی گسترش می‌یابد.

درست است که شما در تیم خود طراحان تعاملی دارید؛ اما همچنین استراتژیست‌های محتوا، معماران اطلاعات، محققان کاربر، مهندسان و مدیران محصول نیز دارید. همه این افراد مسئولیت مشترکی در راستای ایجاد تجربه‌ای دارند که استفاده از آن آسان و لذت‌بخش باشد و موجب ارزش‌افزوده شود».

تاریخچه طراحی تجربه کاربری

تاریخچه طراحی تجربه کاربری

باوجوداینکه سرگذشت UX را می‌توان در سال‌های بسیار دوری جستجو کرد، اما اولین تجربه کاربری حرفه‌ای مربوط به سال 1995 میلادی توسط دان نورمن (Don Norman) است. دان نورمن یک مهندس برق و پژوهشگر برجسته علوم شناختی است که در آن سال به کمپانی مطرح اپل (Apple) پیوست تا به تحقیق و طراحی خط تولید آینده محصولات انسان‌محور کمک کند. نورمن درخواست کرد که او را «معمار تجربه کاربری» بخوانند. این اولین استفاده رسمی از یک عنوان شغلی برای طراحی تجربه کاربری است.

استیو جابز (Steve Jobs) در سال 2007 میلادی MacWorld از محصولات آیفون را رونمایی کرد و آن را «محصول جهشی» نامید. استیو جابز قول داد که استفاده از این محصول، آسان‌تر از هر گوشی موبایل هوشمند دیگری باشد. او نه‌تنها به وعده خود جامع عمل پوشاند، بلکه چشم‌انداز تلفن‌های همراه را برای همیشه تغییر داد و توانست اپل را به‌عنوان یکی از موفق‌ترین شرکت‌های جهان به جایگاه فعلی برساند.

نابغه آیفون توانست با بهترین حالت ادغام سخت‌افزار و نرم‌افزار، ارتباط را از طریق یک صفحه‌نمایش لمسی خازنی برقرار کند تا صفحه‌کلیدهای فیزیکی سایر گوشی‌های موبایل منسوخ شوند. به‌عبارت‌دیگر، استیو جابز موفق شد بهترین طراحی تجربه کاربری را پیاده‌سازی کند که تا امروز نیز پابرجا مانده است.

این دستاورد کمپانی اپل به‌طور ناخواسته منجر به تمرکز فعلی کسب‌وکارها بر طراحی UI شده است. این شیوه طراحی همچنان در حال تکامل است و انتظار می‌رود متخصصان بتوانند به سطوح جدیدی از آن دست پیدا کنند.

یکی از مهم‌ترین این اصول UX استفاده از ابزارهای مناسب است.

اصول طراحی تجربه کاربری؟

یک طراحی UX تنها در صورتی اثرگذار و کاربردی است که همواره از هفت اصل اساسی پیروی کند. طراحی تجربه کاربری فرآیند ایجاد محصولات و خدماتی است که برطرف‌کننده مشکلات خاص کاربران باشند. برای دستیابی به بهترین تجربه کاربری، عوامل گوناگونی وجود دارند که باید به‌دقت بررسی شوند. خوشبختانه یک سری اصول بین‌المللی موجود دارند که در تصمیم‌گیری صحیح و اولویت دادن به کاربر در کنار طراح UX هستند. در اینجا هفت اصل طراحی تجربه کاربری که هر طراحی باید به آن‌ها تسلط داشته باشد، آورده شده‌اند.

کاربر محوری

هدف از طراحی UX ایجاد محصولاتی برای رفع نیازهای کاربران است. بنابراین تمام اقدامات یک طراح UX باید با استناد بر اصل کاربر محوری باشند. اساساً کاربر محوری به معنای اولویت دادن به نیازهای مشتری، و اتخاذ تصمیم بر اساس اطلاعاتی است که در مورد آن‌ها و خواسته‌هایشان از محصول می‌دانید. در مواجهه با هر پروژه UX جدید، مطمئن شوید که این اصل به‌طور اصولی پیاده‌سازی خواهد شد.

ثبات و سازگاری

هنگام ایجاد یک وب‌سایت، اپلیکیشن یا هر محصول جدیدی که مشکلات کاربر را رفع می‌کند، رعایت اصل سازگاری طراحی UX ضروری است. سازگاری داری چند لایه مختلف است. از یک سو باید طراحی خود را ازنظر ظاهر و عملکرد در صفحات و محصولات مختلف یک برند ثابت نگه‌دارید. از سوی دیگر باید همواره مطمئن باشید که محصول شما قادر به برآورده کردن نیازهای مشتری است.

سلسله مراتب

این اصل نحوه هدایت کاربر در یک محصول –و اینکه چقدر آسان یا پیچیده است- را شکل می‌دهد. سلسله‌مراتب در طراحی تجربه کاربری به معماری اطلاعات و همچنین سلسله‌مراتب بصری صفحات منفرد مربوط می‌شود. به‌عنوان یک قاعده کلی، شما باید همواره عناصر مهم‌تر را در بالای سلسله‌مراتب قرار دهید (یعنی در جایی که کاربر به‌سادگی متوجه آن شود و از آن استفاده کند).

زمینه طراحی

چهارمین اصل طراحی UX، در نظر گرفتن زمینه است. هنگام ساخت یک محصول برای رفع مشکل کاربر، نمی‌توانید آن را در هوا طراحی کنید! شما باید بدانید که کاربران شما چه کسانی هستند و در چه زمینه‌ای از محصول(های) شما استفاده خواهند کرد. درواقع زمینه به معنی در نظر گرفتن شرایطی است که وب‌سایت، اپلیکیشن یا محصول شما در آن استفاده خواهد شد و اینکه چگونه برخی عوامل ممکن است بر تجربه کاربر تأثیر بگذارند.

کنترل کاربر

یکی دیگر از اصول تجربه کاربری این است که کنترل مناسبی برای نحوه تعامل با محصول را در اختیار کاربر قرار دهد. جیکوب نیلسن (Jakob Nielsen) -از بنیان‌گذاران گروه نیلسن نورمن- از کنترل و آزادی کاربر به‌عنوان یکی از ده مورد مهم اکتشافی قابلیت استفاده برای طراحی وب نام می‌برد. اصل کنترل کاربر در مورد کمک کردن به کاربران است تا ضمن تصحیح خطاها، تجربه کاربری آن‌ها دچار مخاطره نشود.

قابلیت دسترسی

دسترسی‌پذیری یا قابلیت دسترسی از اصول بسیار مهم طراحی تجربه کاربری است. تمام طراحان UX موظف هستند این مفهوم را درک و در پروژه‌های خود استفاده کنند. دسترسی‌پذیری به این معنی است که مطمئن شوید محصول یا خدمات شما برای افراد زیادی قابل‌دسترسی و قابل‌استفاده است. این اصل حتی پاسخگویی به نیازهای افراد دارای معلولیت و تأثیر عوامل گوناگون بر تجربه کاربری آن‌ها را نیز شامل می‌شود.

قابلیت استفاده

به بیان ساده، قابلیت استفاده معیاری است که سادگی استفاده از یک وب‌سایت، برنامه یا محصول را نشان می‌دهد. اگر استفاده از محصول شما مشکل باشد، هرگز نمی‌توانید تجربه کاربری خوبی ایجاد کنید. قابلیت یادگیری، کارایی، خاطره‌انگیز بودن، خطاها و رضایت پنج مؤلفه اصلی هستند که در بخش قابلیت استفاده در نظر گرفته می‌شوند.

مراحل کلیدی طراحی تجربه کاربری

فرآیند یا مراحل طراحی UX وابسته به محصولی است که قصد ایجاد آن را دارید. پروژه‌های گوناگون نیازمند رویکردهای متفاوتی هستند. برای مثال، رویکرد یک وب سایت شرکتی با شیوه‌ای که یک برنامه دوست‌یابی طراحی می‌کنیم، متفاوت است. «تفکر طراحی»‌ که توسط مدرسه طراحی استنفورد تعریف‌شده، دارای 5 مرحله است: همدلی، تعریف، ایده‌پردازی، نمونه‌سازی اولیه و آزمایش. اگر تفکر طراحی را در طراحی محصول به کار ببریم، یک فرآیند طراحی تجربه کاربری با 5 مرحله کلیدی زیر را دنبال خواهیم کرد:

  • تعریف محصول
  • پژوهش
  • تحلیل و بررسی
  • طراحی
  • اعتبارسنجی

این 5 مرحله توسط منابع معتبر بین‌المللی در حوزه طراحی UX تأییدشده‌اند. بااین‌حال، برخی وب‌سایت‌ها مراحل بیشتری را برای این شیوه طراحی در نظر می‌گیرند که البته درنهایت زیرمجموعه همین فهرست هستند. مطالبی که در ادامه می‌خوانید برگرفته از وب‌سایت xd.Adobe است.

تعریف محصول

یکی از مهم‌ترین قدم‌ها در طراحی تجربه کاربری، تعریف محصول است که پیش از هر اقدام دیگری توسط تیم محصول انجام می‌شود. قبل از ایجاد یک محصول، ابتدا باید زمینه وجود آن را درک کنید. در طی این مرحله، طراحان UX با سهام‌داران و ذینفعان در مورد بالاترین سطوح محصول هم‌فکری می‌کنند. مصاحبه با سهامداران، نگاشت ارزش‌ها و ایجاد طرح مفهومی از زیرمجموعه‌های تعریف محصول هستند.

تحقیق در مورد محصول

پس از تعریف ایده، تیم محصول به مرحله تحقیق و پژوهش می‌رود. این مرحله عموماً به تحقیقات کاربر و تحقیقات بازار اختصاص دارد. طراحان باتجربه، تحقیق و پژوهش را به چشم یک سرمایه‌گذاری سودآور می‌بینند. تحقیق اصولی به طراحی تجربه کاربری کمک شایانی می‌کند و می‌تواند نقش بسزایی در کاهش زمان و هزینه‌های انجام پروژه داشته باشد. مصاحبه فردی عمیق و تحقیق رقابتی از مهم‌ترین زیرمجموعه‌های این بخش به شمار می‌آیند.

تجزیه ‌و تحلیل

هدف از وجود مرحله تجزیه‌وتحلیل، استخراج بینش از داده‌های جمع‌آوری‌شده در مرحله تحقیق و پژوهش است. درواقع ما قصد داریم از مرحله «آنچه» کاربران می‌خواهند/ فکر می‌کنند که می‌خواهند/ نیاز دارند، به مرحله «چرا» کاربران می‌خواهند/ فکر می‌کنند که می‌خواهند/ نیاز دارند، برسیم. در طول این مرحله از طراحی UX، طراحان اصل را بر معتبر بودن فرضیات اصلی تیم می‌گذارند. ایجاد پرسونای کاربر و داستان‌های کاربری از بخش‌های اصلی مرحله تحلیل و بررسی هستند.

طراحی

پس‌ازاینکه نیازها، خواسته‌ها و انتظارات مخاطبان و کاربران از محصول مشخص باشد، طراحان محصول به مرحله طراحی می‌روند. در این مرحله تیم‌های محصول بر روی فعالیت‌های گوناگونی از ایجاد معماری اطلاعات تا طراحی UI کار می‌کنند. یک طراحی تجربه کاربری اثربخش، نیازمند انجام فعالیت‌های مشارکتی و تکراری است. اتود زدن، ایجاد وایرفریم، ایجاد پروتوتایپ و ایجاد مشخصات طراحی از زیرمجموعه‌های مرحله طراحی هستند.

اعتبارسنجی (آزمایش)

آزمایش یا اعتبارسنجی از مهم‌ترین بخش‌های طراحی UX است و به تیم طراحی کمک می‌کند از کارایی طراحی برای کاربرانشان مطمئن شوند. معمولاً مرحله اعتبارسنجی پس از آماده شدن طرح با فیدیلیتی بالا (High-Fidelity) آغاز می‌شود؛ زیرا تنها این طرح‌ها هستند که بازخورد درستی از کاربران نهایی ارائه می‌دهند. استفاده منظم اعضای تیم از محصول، جلسات آزمایش، نظرسنجی و تحلیل پیوسته داده‌ها جزو مهم‌ترین عناصر مرحله اعتبارسنجی هستند.

از دلایل اهمیت طراحی UX،  می‌توان به صرفه جویی زمانی در فرآیند طراحی وب سایت اشاره کرد.

اهمیت طراحی UX

به بیان ساده، طراحی UX در زمان، پول و انرژی سازمان شما در هر مرحله از فرآیند طراحی صرفه‌جویی می‌کند و ارزش بلندمدتی برای کسب‌وکار شما به ارمغان می‌آورد. اگرچه UX اغلب به وب‌سایت‌ها نسبت داده می‌شود، اما می‌تواند برای برنامه‌ها یا هر نوع محصولی که تجربه خاصی را تداعی می‌کند هم استفاده شود. ازآنجایی‌که معتبرترین شرکت‌ها در سراسر دنیا به اهمیت طراحی تجربه کاربری پی برده‌اند و از آن استفاده می‌کنند، کلمه UX به‌طور فزاینده‌ای رایج شده است.

کمپانی Airbnb بر این باور است که طراحی UX خوب تفاوت یک شرکت ورشکسته با یک شرکت به ارزش 10 میلیون دلار است! کمپانی معتبر اتومبیل‌سازی LandRover نیز طراحی تجربه کاربری را یک سرمایه‌گذاری ضروری توصیف کرده و به نقل از ایلان ماسک (Elon Musk) گفته: «هر محصولی که نیاز به کتابچه راهنما دارد، خراب است».

امروزه تجربه کاربری در خط مقدم فناوری قرار دارد و برای داشتن یک تجارت خوب استفاده می‌شود. تمام شرکت‌های بزرگ دنیا به این موضوع پی برده‌اند که در اولویت قرار دادن کاربر یک ضرورت است و مزایای مالی و اعتبار فوق‌العاده‌ای را به همراه خواهد داشت.

ابزار های UX، بهترین وسیله کمکی طراحان در خلق یک تجربه کاربری فوق‌العاده هستند

آشنایی با ابزارهای طراحی UX

تا اینجا با اصول، مراحل، اهمیت و اینکه اصلاً طراحی تجربه کاربری چیست آشنا شدید. حالا وقت آن رسیده که سری به ابزار کاربردی در این حوزه بزنیم. ابزارهای طراحی UX فراوانی در بازار وجود دارند که تصمیم‌گیری در مورد انتخاب مفیدترین ابزار را دشوار می‌کنند. بااین‌حال بسیار مهم است که هر طراح با توجه به نیاز و سلیقه خود، بر روی کار با تعدادی از این ابزار یا نرم‌افزارها مسلط باشد.

از تحقیقات کاربر گرفته تا ایجاد وایرفریم و پروتوتایپ‌ها، ابزارهای گوناگونی برای تمام مراحل فرآیند طراحی UX وجود دارند. انتخاب یک ابزار مناسب، کار شما را بی‌نهایت آسان و لذت‌بخش خواهد کرد. در ادامه با تعدادی از بهترین ابزارهای طراحی تجربه کاربری در سال 2023 آشنا شوید.

نرم افزار Balsamiq

بالزامیک (Balsamiq) یک ابزار وایرفریم با فیدیلیتی پایین است که تجربه اتود زدن بر روی کاغذ را این بار در کامپیوتر شما خلق می‌کند. این ابزار برای شروع طراحی صفحات یک وب‌سایت یا برنامه عالی است؛ زیرا تمرکز بر ساختار، جایگذاری و محتوا را حفظ کرده و شما را درگیر سایر تصمیمات پیچیده طراحی UX نمی‌کند.

نرم افزار Adobe XD

روزی روزگاری طراحان UX مجبور بودند از دیگر ابزارهای Adobe نظیر Photoshop و InDesign برای رفع نیازهای خود در طراحی استفاده کنند. این نرم‌افزارها کاربری‌های تخصصی دیگری داشتند و برای طراحی تجربه کاربری ایجاد نشده بودند. خوشبختانه امروزه Adobe XD را داریم که یک ابزار تخصصی طراحی UX است و برای طراحی وایرفریم با فیدیلیتی بالا و ایجاد پروتوتایپ‌های تعاملی استفاده می‌شود. این ابزار برای کار اشتراکی نیز ایده‌آل است و کل تیم طراحی را گرد هم می‌آورد.

نرم افزار Figma

فیگما (Figma) یک ابزار طراحی تجربه کاربری ابری (Cloud-Based) است که به دلیل قابلیت‌های استفاده مشترک برای تیم‌های UX، بسیار محبوب است. تمام اعضای تیم طراحی می‌توانند بدون نگرانی در مورد نسخه‌برداری یا از دست دادن طرح فعلی، باهم کار کنند. فیگما به طراحان کمک می‌کند تا سریعاً از وایرفریم‌های اولیه به پروتوتایپ انیمیشنی برسند. بااین‌حال آنچه Figma را متمایز کرده، استفاده شهودی و بسیار آسان از آن است که شروع طراحی UX را بسیار ساده می‌کند.

نرم افزار Sketch

این برنامه یکی از قدیمی‌ترین ابزارهای طراحی تجربه کاربری است. Sketch نوعی نرم‌افزار ویرایش برداری و دقت آن در حد جدا کردن تمام پیکسل‌های طرح است. چیدمان تمیز، اجزایی با قابلیت استفاده مجدد، توانایی ایجاد و به اشتراک‌گذاری کتابخانه‌ها و تنوع گسترده افزونه‌ها، مزایای فراوانی برای کاربران ایجاد کرده‌اند. بااین‌حال، برنامه Sketch تنها برای استفاده در سیستم‌عامل Mac طراحی‌شده است.

لیست ابزارهای مورداستفاده برای طراحی تجربه کاربری به همین‌جا ختم نمی‌شود. ده‌ها ابزار دیگر نیز وجود دارند که می‌توان در بخش‌های گوناگونی مانند تحقیق، سنجش، طراحی، تست و... از آن‌ها استفاده کرد. InVision Studio، Axure، Craft، Proto.io و VisualSitemaps برخی دیگر از نرم‌افزارهای طراحی UX هستند. برای اطلاع دقیق از کاربردها و قیمت این ابزارها، مقاله «بهترین ابزارهای طراحی تجربه کاربری در سال 2023» را مطالعه کنید.

طراح تجربه کاربری کیست؟

یک طراح UX اطمینان حاصل می‌کند که محصول موردنظر برای کاربر نهایی قابل‌استفاده و قابل‌فهم باشد. طراح تجربه کاربری از اولین لحظات آغاز یک پروژه در تکاپو است تا مطمئن شود که تیم‌های محصول، در حال ساخت محصولاتی متناسب با نیازها و نقاط دردناک کاربران هستند.

طراح UX UI بر روی عملکردهای گوناگون نام تجاری، ناوبری، محتوا و محصول کار می‌کند تا مطمئن شود تمام آن‌ها باهم گره‌خورده‌اند و نتیجه‌ای روان و لذت‌بخش ایجاد خواهد شد. طراحان تجربه کاربری مسئولیتی فراتر از تجربه و چرخه عمر محصول را بر عهده دارد؛ این افراد بازیگران کلیدی در کل چرخه عمر مشتری هستند.

تصمیمات یک طراح UX به‌طور مستقیم بر این موارد تأثیرگذار است:

  • اینکه یک کاربر جذب محصول خاصی شود؛
  • تصمیم بگیرد هزینه‌ای را برای محصول پرداخت کند؛
  • و از همه مهم‌تر اینکه بتواند به‌سادگی از محصول استفاده کند.

به‌روزرسانی‌ها و تغییراتی که یک طراح تجربه کاربری بر روی یک محصول موجود انجام می‌دهد، می‌تواند به طرز مثبتی بر نرخ حفظ مشتری و ارزش طول عمر مشتری (CLTV) تأثیرگذار باشد.

مهارت های طراح تجربه کاربری

حالا که می‌دانید UX Designer کیست و چه وظایفی بر عهده دارد، خالی از لطف نیست که به‌طور مختصر با مهارت‌های لازم برای این تخصص نیز آشنا شوید. هر طراح UX برای اینکه بتواند طراحی تجربه کاربری را به بهترین نحو انجام دهد، به برخی مهارت‌های سخت و نرم احتیاج دارد. مهارت‌‌های سخت شامل توانایی‌های فنی حوزه طراحی UX هستند که در دوره‌های گوناگون علمی آموخته می‌شوند. برخی از این مهارت‌ها شامل موارد زیر هستند:

  • طراحی وایرفریم و نمونه‌سازی
  • ارتباط بصری
  • طراحی تعاملی
  • تفکر طراحی
  • ساختار اطلاعات
  • و...

متخصصان طراحی تجربه کاربری معتقدند که یک طراح موفق علاوه بر مهارت‌های سخت، به برخی مهارت‌های نرم نیز احتیاج دارند. این مهارت‌ها بسیار مهم هستند و طراحی که فاقد آن‌ها باشد، به‌سختی می‌تواند مسیر خود را در این حوزه پیدا کند. این مهارت‌ها عبارت هستند از:

  • همدلی
  • سازمان‌دهی
  • کنجکاوی
  • و...

افرادی که شما برای آن‌ها طراحی می‌کنید، انسان‌های عادی هستند! آن‌ها «مدیر محصول»، «مدیرعامل» یا کارآفرین نیستند؛ بلکه مادرها، دخترها، پسرها و پدرهای پرمشغله هستند. بنابراین طراحی تجربه کاربری علاوه بر پوشش عناصر فنی و تخصصی، باید این موارد مهم نیز بپردازد.

تفاوت طراحی UI و UX

طراحی UX و UI دست‌به‌دست هم می‌دهند تا کاربر تجربه‌ای لذت‌بخش از حضور در سایت یا اپلیکیشن شما داشته باشد؛ اما این دو کاملاً مجزا هستند و به‌طور جداگانه پیاده‌سازی می‌شوند. پس‌ازاینکه دقیقاً متوجه شدید طراحی تجربه کاربری چیست، بسیار مهم است که تفاوت آن با طراحی رابط کاربری را درک کنید و از ادغام آن‌ها در پروژه‌های خود بهره ببرید.

ازآنجایی‌که تفاوت طراحی UX و UI یکی از سؤالات پرتکرار بسیاری از افراد است، شاید با استفاده از یک مثال ساده بتوان این تفاوت را بهتر شرح داد. اگر یک محصول دیجیتال را مانند بدن انسان در نظر بگیریم، سه بخش متفاوت وجود دارند:

  1. استخوان‌ها نشان‌دهنده کدهایی هستند که ساختار محصول را شکل می‌دهند.
  2. اندام‌ها نشان‌دهنده طراحی UX هستند؛ و انجام محاسبات و بهینه‌سازی‌ها در برابر ورودی‌ها به‌منظور پشتیبانی از عملکردهای زندگی را بر عهده دارند.
  3. لوازم‌آرایشی نشان‌دهنده طراحی UI هستند؛ و برجسته کردن زیبایی‌ها به‌منظور ارائه‌ای حرفه‌ای‌تر و دریافت بازخوردهای بهتر را بر عهده دارند.

اگر هنوز هم در مورد تفاوت‌های طراحی تجربه کاربری و رابط کاربری سردرگم هستید، جای نگرانی نیست.

تجربه کاربری و رابط کاربری برخی از گیج‌کننده‌ترین اصطلاحات در حوزه ما هستند. یک UI بدون UX، مانند نقاشی است که بدون فکر روی بوم نقاشی می‌کشد. درحالی‌که UX بدون UI شبیه به قاب یک مجسمه است که هیچ کاغذی روی آن وجود ندارد. یک تجربه محصول عالی با طراحی UX و سپس UI شروع می‌شود. هردو برای موفقیت محصول ضروری هستند.

راهول ورشنی (Rahul Varshney) -یکی از خالقان Foster.fm-

تفاوت اصلی که باید مدنظر قرار داد این است: طراحی UX تماماً در مورد احساس کلی تجربه است؛ درحالی‌که طراحی UI تماماً در مورد چگونگی ظاهر و عملکرد رابط‌های محصول است.

جمع بندی

اهمیت طراحی تجربه کاربری نه‌فقط برای کمپانی‌های بزرگ، بلکه برای شرکت‌ها کوچک و متوسط نیز آشکار شده است. امروزه طراحی UX یک گزینه اختیاری نیست؛ بلکه وجود آن برای جذب مخاطب، رقابت در بازار و کسب درآمد ضروری است. در این مقاله سعی کردیم کامل‌ترین جواب به پرسش «طراحی تجربه کاربری چست؟» را به‌طور دقیق و با استناد به صحبت‌های برترین متخصصان این حوزه ارائه دهیم.

زمانی که نوبت به فرآیند طراحی UX می‌رسد، هیچ راه‌حل ثابتی برای تمام وب‌سایت‌ها، اپلیکیشن‌ها و محصولات وجود ندارد. بااین‌حال تفاوتی ندارد که چه فرآیندی را دنبال می‌کنید؛ هدف از این طراحی ثابت است: ایجاد محصولی عالی برای کاربران موردنظر خود. ازآنچه برای پروژه شما مفید است بهره ببرید و از شر سایر عناصر و مراحل اضافی خلاص شوید. درنهایت همواره طراحی تجربه کاربری را همگام با تکامل محصول خود توسعه دهید.

منبع: userreport.com

مینی لوگو تیم تحریریه سایبریشو
اولین نظر را شما ثبت کنید
thumbnail
  • 20 بهمن ماه 1401
  • 258
طراحی رابط کاربری چیست؟

طراحی رابط کاربری (UI) فرآیند طراحی ظاهر، احساس و تعامل یک محصول دیجیتال است. هر نوع محصول [...]

thumbnail
  • 17 بهمن ماه 1401
  • 12
    268
طراح سایت کیست؟

با استفاده از کدهای HTML برای برنامه‌نویسی و کدهای CSS برای استاندارد کردن زبان بصری وب‌سایت‌ها، متخصصان [...]

thumbnail
  • 10 بهمن ماه 1401
  • 9
    158
10 نکته که باید درباره طراحی سایت بدانید

آیا به دنبال راهی برای بهبود سایت طراحی شده خود می‌گردید؟ یا در حال طراحی سایت هستید [...]

thumbnail
  • 06 بهمن ماه 1401
  • 218
آشنایی با مهم ترین نکات طراحی سایت داروخانه

این روزها هر داروخانه‌ای به یک وبسایت نیاز دارد. اما برای موفق شدن، وبسایت شما باید علاوه [...]

thumbnail
  • 03 بهمن ماه 1401
  • 8
    190
آشنایی با 8 نکته مهم در طراحی سایت پوشاک

آیا با طراحی سایت پوشاک آشنایی دارید؟ جالب است بدانید پوشاک و فشن یکی از محبوب‌ترین و [...]

thumbnail
  • 01 بهمن ماه 1401
  • 126
طراح UI UX کیست؟

طراحی UI و طراحی UX، دو مورد از رایج ترین اصطلاحات گیج کننده در طراحی وب و [...]

thumbnail
  • 27 دی ماه 1401
  • 109
معرفی بهترین ابزار طراحی تجربه کاربری

از جدایی ناپذیر بودن بخش های فرایند طراحی، طراحی تجربه کاربری (UX) است. تمرکز طراحی تجربه کاربری [...]

thumbnail
  • 25 دی ماه 1401
  • 9
    99
8 نکته مهم در طراحی سایت رستوران

آیا به فکر طراحی سایت رستوران خود هستید؟ تعداد رستوران‌های موجود در شهرها بسیار زیاد است؛ پس [...]

نظر خود را ارسال کنید: