زمانی که صحبت از بازاریابی رسانه های اجتماعی در میان باشد، تبلیغات محصولات/خدمات و افزایش آگاهی از برند، اهداف اصلی بازاریابان را تشکیل میدهند. تأثیری که سوشیال مدیا مارکتینگ میتواند بر کسبوکار شما داشته باشد را نمیتوان انکار کرد. این شیوه بازاریابی به کسبوکارها اجازه میدهد تا در یک زمین بازی بیطرف، به رقابت با سایر رقبای خود -در هر اندازه و قدرتی- بپردازند.
بازاریابی رسانه های اجتماعی امکان دسترسی به اطلاعات ارزشمندی از مخاطبان هدف را فراهم میکند که برای رشد شرکتها ضرورت دارد. بااینحال ایجاد یک استراتژی بازاریابی از طریق شبکه های اجتماعی میتواند بسیار دشوار و سردرگم کننده باشد. شاید آلان این سؤال را از خود میپرسید که سوشیال مارکتینگ چیست و برای پیادهسازی آن از کجا شروع کنیم؟
در این راهنمای جامع، به همه جوانب، نیازها، ترفندها و اصول پیادهسازی بازاریابی دیجیتال در شبکه های اجتماعی خواهیم پرداخت. روند این مقاله بهگونهای است که درنهایت بتوانید از اطلاعات موجود در آن بهصورت عملی استفاده کنید. بهتر است مقدمهچینی را کوتاه کنیم و با ارائه یک تعریف استاندارد از بازاریابی شبکه های اجتماعی، قدم در این دنیای بزرگ و جذاب بگذاریم.
سوشیال مدیا مارکتینگ چیست؟
بازاریابی رسانه های اجتماعی (Social Media Marketing) به معنای استفاده از شبکههای اجتماعی برای ایجاد برند یک شرکت، افزایش فروش و افزایش ترافیک وبسایت است. این شیوه بازاریابی دیجیتال علاوه بر ارائه راهحلهایی برای تعامل با مشتریان فعلی و بالقوه، امکان تجزیهوتحلیل هدفمند دادهها را فراهم میکند. با استفاده از سوشیال مدیا مارکتینگ، بازاریابان میتوانند اقدامات و تلاشهای گوناگون خود را پیگیری کرده و درنهایت شیوههای بهتری برای تعامل با مخاطبان و درآمدزایی شناسایی کنند.
نتایج یک نظرسنجی نشان داده که تا ژانویه 2022، حدود 3.96 میلیارد نفر در شبکههای اجتماعی ثبتنام کردهاند. در ادامه تا پایان سهماهه اول سال 2022، تعداد این افراد به 4.6 میلیارد رسید که معادل 58% از جمعیت جهان است. با توجه به این آمار، رسانههای اجتماعی محلی ایدهآل برای گسترش دسترسی شما به مشتریان جدید هستند. هرچه بتوانید محتوای جذاب، مرتبط و مناسبتری تولید کنید، شانس شما برای جذب سرنخهای جدید بازاریابی افزایش مییابد.
برخی از محبوبترین شبکهها در حوزه بازاریابی رسانه های اجتماعی، شامل موارد زیر هستند:
- فیسبوک (Facebook)
- اینستاگرام (Instagram)
- توییتر (Twitter)
- لینکدین (LinkedIn)
- پینترست (Pinterest)
با افزایش روند استفاده از شبکههای اجتماعی، بازاریابان در حال پیادهسازی و تکمیل استراتژیهایی هستند تا مزیت رقابتی قابلتوجهی به دست آورند. تردیدی وجود دارد که سرعت تعامل با مشتری در سوشیال مدیا مارکتینگ، بسیار بیشتر از بازاریابی سنتی است.
پیش از پرداختن به سایر جوانب بازاریابی در شبکه های اجتماعی، توجه شما را به این نکات کلیدی جلب میکنیم:
- بازاریابی رسانه های اجتماعی (SMM) از شبکهها و پلتفرمهای اجتماعی گوناگونی نظیر اینستاگرام و توییتر، برای بازاریابی محصولات و خدمات، تعامل با مشتریان فعلی و دستیابی به مشتریان جدید استفاده میکند.
- قدرت سوشیال مدیا مارکتینگ از ظرفیت بینظیر رسانههای اجتماعی در سه حوزه اصلی بازاریابی نشات میگیرد: ارتباط، تعامل و اطلاعات مشتری.
- بازاریابی شبکههای اجتماعی به شیوهای ایجادشده که کسبوکارها میتوانند بر رفتار مصرفکنندگان خود تأثیر بگذارند.
- ازآنجاییکه این روزها بازاریابی رسانه های اجتماعی بسیار فراگیر شده است، آشنایی با تکنیکهای این حوزه برای بازاریابان یک ضرورت به شمار میآید.
روش های بازاریابی رسانه های اجتماعی
بیشتر از 92% از بازاریابان دیجیتال مارکتینگ، سوشیال مدیا را بهعنوان بخش مهمی از استراتژی بازاریابی خود برگزیدهاند. اگر شما هم قصد دارید که مخاطبان هدف خود را سادهتر پیدا کنید و شاهد افزایش فروش مجموعه خود باشید، آشنایی با ترندهای بازاریابی اینترنتی با شبکه های اجتماعی بسیار مهم است.
برای دستیابی به این اهداف، تنها آشنایی با شبکههای اجتماعی معروف کافی نیست؛ بلکه باید با روشهای بازاریابی نوین در هریک از آنها آشنا باشید. در ادامه به معرفی برخی از انواع و روشهای بازاریابی رسانه های اجتماعی میپردازیم.
1) اشتراک گذاری محتوا
انواع گوناگونی از محتوا را میتوان برای اشتراکگذاری در رسانههای اجتماعی ایجاد کرد. برای مثال در یوتیوب به دنبال ایجاد ویدیو باشید و در پینترست و اینستاگرام بیشتر بر روی بارگذاری عکسها تمرکز کنید. فیسبوک انعطافپذیری بیشتری دارد و تقریباً هر نوع محتوایی در آن دیده میشود. اطلاعاتی نظیر سن و جنسیت را در نظر بگیرید تا بتوانید تعیین کنید که کدام پلتفرم سوشیال مدیا برای انتشار محتوا و جذب مخاطب برای کسبوکار شما مناسبتر است.
2) خدمات شبکه سازی
وقتی افراد در رسانههای اجتماعی مختلف حساب کاربری ایجاد میکنند، اطلاعات خوبی را به اشتراک میگذارند. این دادهها به کسبوکارها اجازه میدهند تا بازاریابی هدفمندتری را پیادهسازی کنند. درواقع با استفاده از این اطلاعات، شرکتها کمپینهای بازاریابی خود را بر اساس رفتار، سلیقه و روحیات مخاطبان هدف اجرا میکنند. فیسبوک و لینکدین از پلتفرمهای مناسب برای دسترسی به اطلاعات کاربران هستند تا شبکه مخاطبان خود را ایجاد کنید.
3) اشتراک گذاری لینک های منتخب
ایجاد محتوای جالب و یونیک، هسته اصلی یک کمپین بازاریابی آنلاین است. البته همواره لازم نیست که این محتوا توسط خود شما ایجادشده باشد! یکی دیگر از شیوههای سوشیال مدیا مارکتینگ، به اشتراک گذاشتن لینک مطالب افراد یا مجموعههای متخصص در حوزه فعالیت شما است. ساخت این لینکها نهتنها به اعتمادسازی با مخاطب کمک میکند، بلکه باعث برقراری ارتباط با مخاطبان جدید بیشتری میشود.
4) نقد و بررسی
برخی پلتفرمهای نقد و بررسی اختصاصی نظیر Yelp وجود دارند که پلتفرمی را در اختیار مشتریان قرار میدهند تا نظرشان را در مورد کسبوکارها بیان کنند. این پلتفرمها به کاربران اجازه میدهند تا نظر خود را پست کنند و به کسبوکار موردنظر امتیاز دهند. بسیاری از مصرفکنندگان از آمار و نتایج این وبسایتها برای تصمیمگیری و خرید استفاده میکنند. بنابراین همواره وضعیت پروفایل و امتیازات خود را بررسی کنید. مطمئن شوید که نظر مردم در مورد شما مثبت باشد.
5) اینفلوئنسر مارکتینگ
این شیوه بازاریابی رسانه های اجتماعی که قدمت کمتری دارد، با هدف جذب مخاطب از طریق افراد یا صفحات معروف و پربازدید شبکههای اجتماعی انجام میشود. این افراد تأثیر عمیقی بر مخاطبان یا پیروان خود دارند و از این طریق به برجسته شدن برند، محصولات یا خدمات شما کمک میکنند. اینفلوئنسر مارکتینگ یکی از شیوههای رایج سوشیال مدیا مارکتینگ در حوزههای گوناگون است.
6) تبلیغ محتوای پولی
هر رسانه بزرگ اجتماعی انواع مختلف تبلیغات پولی را به کاربران خود ارائه میدهد. کسبوکارها از این سرویس تبلیغات استفاده میکنند تا در معرض دید مخاطبان مرتبط با حوزه کاری خود قرار بگیرند. هزینههای که در این حوزه از بازاریابی رسانه های اجتماعی صرف میشود، رشد و دیده شدن برند، افزایش فروش و درآمدزایی را در پی دارد. تبلیغ محتوای پولی با هدف افزایش سرعت فرآیند بازاریابی انجام میشود و اغلب بسیار اثربخش است.
استراتژی های سوشیال مارکتینگ
چه صاحب یک کسبوکار کوچک باشید یا یک شرکت بزرگ را اداره کنید، رشد شما به طرز شدیدی با رسانههای اجتماعی گرهخورده است. داشتن یک برنامه سوشیال مدیا مارکتینگ برای دیده شدن در جمعی که همواره برای برجسته شدن تلاش میکنند، حیاتی است. استراتژی شما باید به حدی قوی باشد تا برند شما را بالاتر و فراتر از سایر رقبا قرار دهد.
با توجه به تعریف بازاریابی شبکه های اجتماعی، بهسادگی متوجه میشویم که این حوزه مارکتینگ، فرارتر از پست و استوری اینستاگرام است. بازاریابی رسانه های اجتماعی در مورد تولید محتوای مناسب و ارسال آن در زمانی است که بیشترین تأثیرگذاری را بر روی مخاطب هدف دارد. این شیوه بازاریابی داستان برند شما را روایت میکند و کاملاً به زندگی روانه مصرفکننده شما پیوند میخورد.
استفاده از سوشیال مدیا برای هدایت ترافیک بهسوی جمعیت هدف شما، زمانبر است. برای بهبود سرعت، ابتدا باید بدانید انواع استراتژی سوشیال مارکتینگ چیست و سپس از ترکیب آنها در مسیر موفقیت استفاده کنید. در ادامه با مراحل و استراتژیهای مهم بازاریابی از طریق رسانه های اجتماعی آشنا میشوید.
1) استفاده از ربات های پیامرسان
احتمالاً نام رباتهای پیامرسان (Chatbots) را قبلاً شنیده باشید که با توجه به محبوبیت آنها، جای تعجب ندارد. این رباتها تنها ابزار مدیریت و بازاریابی رسانه های اجتماعی هستند که میتوانند بدون وقفه انسانی با مشتریان در ارتباط باشند و مشکلات آنها را رفع کنند.
علاوه بر این موارد، چت باتها با شبکههای اجتماعی ادغام میشوند و اکنون مصرفکنندگان احساس خوبی از تعامل با آنها دارند. پلتفرمی نظیر Chattypeople مجهز به هوش مصنوعی است و کار را برای ارتباط شبانهروزی با مشتریها در سوشیال مدیا آسان میکند.
2) ایجاد تجربه شخصی سازی شده
در تمان سطوح بازاریابی دیجیتال، بیشتر مشتریان به تجربههای شخصی علاقهمند هستند. چت باتها اگر بهدرستی استفاده شوند، گزینهای عالی برای شخصیسازی تجربه کاربر هستند. برای انجام این استراتژی، لینک تبلیغات خود را صرفاً به صفحه فرود (Landing) هدایت نکنید؛ در عوض تبلیغاتی ایجاد کنید که مخاطب با چت بات شما به یک پنجره پیامرسان ریدایرکت شود.
شخصیسازی به شیوههای گوناگونی انجام میشود. نتیجه این اقدام، موجب رضایت، بهبود تجربه کاربری و افزایش فروش مجموعه شما میشود. درنهایت شما میتوانید یک پایگاه هواداران یا خریداران وفادار را در کنار برند خود داشته باشید.
3) ایجاد استراتژی بازاریابی محتوایی کارآمد
خالی از لطف نیست که یکبار دیگر بگوییم: «محتوا پادشاه است». بازاریابی محتوا برای مدتی طولانی یکی از برجستهترین اشکال دیجیتال مارکتینگ بوده و در آینده هم خواهد بود. بااینحال کیفیت حرف اول را در فرآیند تولید محتوا میزند.
تولید محتوای باکیفیت در کنار زمانبندی و تعداد دفعات ارسال استاندارد، از مهمترین استراتژیهای بازاریابی رسانه های اجتماعی است. بازاریابی محتوای به شما کمک میکند تا با کمترین هزینه (یا رایگان)، مشتریان مناسب را در بهترین زمان ممکن جذب کنید.
4) ایجاد انجمن مخاطبان
تعداد دنبالکنندگان (Followers) و بسیاری دیگر از معیارهای شبکههای اجتماعی از اهمیت بالایی برخوردارند؛ اما تمام داروندار ما برای موفقیت در سوشیال مدیا مارکتینگ نیستند! نرخ تعامل شبکههای اجتماعی بسیار مهمتر هستند.
شما باید به مخاطبان خو نشان دهید که تنها یک ربات نیستید. ویژگیهای شخصیت انسانی را از طریق طنز و احساسات در پستهای خود بروز دهید تا مخاطبان با شما ارتباط برقرار کنند. وقتی میگوییم بازاریابی رسانه های اجتماعی، پس بدون تردید هر دستاوردی بر محور اجتماعی بودن میچرخد!
5) افزایش جذابیت پروفایل ها با محتوای متنوع
ویدیو، متن، تصاویر و پادکست انواع اصلی محتوایی هستند که میتوان در سوشیال مدیا مارکتینگ از آنها بهره برد. استفاده بیشازحد از یک نوع محتوا، صفحات رسانههای اجتماعی شما را خستهکننده و بیمزه میکند.
امروزه تمام شبکههای اجتماعی معروف نظیر فیسبوک، اینستاگرام و توییتر، امکان ارسال انواع محتوا را برای شما مهیا کردهاند. با تولید محتوای متنوع، شخصیت برند خود را بهبود ببخشید.
6) استفاده از طرفداران و حامیان برند
بهترین ابزار تبلیغاتی، افرادی هستند که برند شما را دوست دارند. بهجای یافتن مشتریان جدید، چرا از مشتریان فعلی خود استفاده نکنید؟ مشتریان خود را به اینفلوئنسرهای اختصاصی برند خود تبدیل کنید! علاوه بر مشتریان، استفاده از کارمندان مجموعه نیز تصمیم هوشمندانهای است.
برای استفاده از این شیوه بازاریابی رسانه های اجتماعی، دستورالعملهای SMM متناسب با برند خود ایجاد کنید و به حامیان خود در مورد بهترین شیوههای شبکههای اجتماعی اطلاعات دهید. اضافه کردن یک رهبر به هر بخش از طرح حمایت نیز میتواند به شما کمک کند.
7) حضور در رسانه های مرتبط با کسب و کار
امروزه مردم در هر پلتفرم شبکههای اجتماعی ثبتنام میکنند تا بتوانند به بیشترین مخاطبان احتمالی دست پیدا کنند. متأسفانه این راهکار در بسیاری از موارد نتیجه مطلوبی به همراه ندارد. در هنگام انتخاب شبکههای اجتماعی، به شخصیت خریداران و ارتباط آن با برند خود توجه کنید.
بهعنوان نمونه اگر در حال راهاندازی یک برند لباس گوتیک (Gothic) هستید، لزوماً به پروفایل لینکدین نیازی ندارید.بهطور مشابه برای ارائه خدمات نظارتی، حضور در پینترست بیمعنی است.
8) تخصیص بودجه به سوشیال مدیا مارکتینگ
اگر فروتنی به خرج دهیم و نگوییم «مهمترین»، پلتفرمهای شبکههای اجتماعی یکی از فرمهای مهم و تأثیرگذار دیجیتال مارکتینگ است. بنابراین تخصیص بودجه مناسب به کمپینهای بازاریابی رسانه های اجتماعی، بسیار حائز اهمیت است.
زمانی که استراتژیهای مناسب در کنار هم قرار بگیرند، این شیوه بازاریابی بسیار مقرونبهصرفه بوده و موجب دستیابی به KPI و مخاطبان هدف انتخابی شما میشود. نرخ تعامل در بازاریابی شبکه های اجتماعی بسیار بالاست و بهتر است بودجه مناسبی به این بخش اختصاص داده شود.
9) ایجاد کمپین بین شبکه ای
امروزه بسیاری از کمپانیها از کمپینهای بین شبکهای استفاده میکنند تا مخاطبان بیشتری را در زمان کوتاهی جذب کنند. ازآنجاییکه بیشتر کمپانیهای بزرگ، متوسط و کوچک از این کمپینها استفاده میکنند، شما نیز باید برای ایجاد رقابتی نزدیک، کمپین خود را راهاندازی کنید.
همواره برای چنین کمپینهایی یک داستان جذاب و احساسی تعریف کنید. تمام محتواهای خود در شبکههای اجتماعی مختلف را به یک صفحه فرود خاص پیوند دهید تا اطلاعات بیشتری به مخاطب بدهید. نامی منحصربهفرد و بهیادماندنی در کنار استفاده از هشتگهای مرتبط، لازمه کمپین بین شبکهای است.
10) بازگویی داستان برند به صورت زنده
بیشتر شبکههای اجتماعی معتبر نظیر اینستاگرام، لینکدین و فیسبوک، امکان اجرای زنده (Live) را برایتان فراهم کردهاند. یک استراتژی بازاریابی رسانه های اجتماعی کارآمد، بازگو کردن داستان برند و اتفاقات پیرامون شرکت شما بهصورت زنده برای مخاطبان است. که استفاده نکردن از این ویژگی را می توان یک اشتباه رایج در بازاریابی شبکه های اجتماعی دانست.
به مخاطبان خود نشان دهید که فراتر از یک دستگاه پولساز هستید! مشتریان را درگیر نگهدارید و همواره برایشان الهامبخش باشید. به این موضوع توجه کنید: شرکتها در سراسر جهان بهآرامی در حال جمعآوری مخاطبان در شبکههای اجتماعی هستند (بهجای وبسایتها).
بازاریابی رسانه های اجتماعی حوزهای بسیار گسترده است و میتوان استراتژیهای گوناگونی را برای کسب نتیجه در آن تدوین کرد. تنها افراد یا شرکتهای باتجربه متخصص در این حوزه صلاحیت تدوین استراتژی سوشیال مدیا مارکتینگ را دارند. استراتژیها ضمن داشتن چاشنی خلاقیت، باید بر اساس اصول مشخصی پیادهسازی شوند.
اصول بازاریابی رسانه های اجتماعی
سوشیال مدیا مارکتینگ در حال تغییر سریع چشمانداز بازاریابی است و تمام شرکتها در تلاش هستند که استراتژیهای خود را بر اساس آن تدوین کنند. در ابتدای راه بازاریابی شبکه های اجتماعی، اصول و شیوهها بهسرعت تغییر میکردند تا بازاریابان بتوانند به فرمهای اثربخش دست پیدا کنند.
آنچه امروزه بهعنوان یک واقعیت کلی پذیرفتهشده، اثربخشی بالا و هزینههای پایین بازاریابی دیجیتال در شبکههای اجتماعی در مقایسه با بازاریابی سنتی است. بااینحال برای کسب موفقیت و دستاوردهای بزرگ در این حوزه، ابتدا باید اصول بازاریابی رسانه های اجتماعی را بهخوبی بشناسید. درنهایت میتوانید بر اساس این اصول، استراتژیهای خود را بهطور مداوم ارتقا دهید و بهروزرسانی کنید.
- اشتراک گذاری: تحقیق کنید، تحلیل کنید و درنهایت متوجه شوید که مردم به دنبال چه محتوایی هستند. سپس همان محتوا را با بالاترین کیفیت تولید کرده و به اشتراک بگذارید. برای اشتراکگذاری محتوای خود از عناوین قانعکننده و جذاب استفاده کنید.
- انتشار بی درنگ: سوشیال مدیا مارکتینگ به معنای انتشار در زمان واقعی (Real-Time) است؛ نه هفته آینده یا ماه آینده! همچنین به این معناست که باید بیدرنگ به سؤالات و شکایات مشتریهای خود پاسخ دهید. اگر دیر بجنبید، محتوای شما هیچ ارزشی ندارد.
- نفروشید؛ آموزش دهید: مردم از اینکه تنها «به آنها فروخته شود» خسته شدهاند. یک پاسخ کوتاه به سؤال «سوشیال مارکتینگ چیست؟» را میتوان اینگونه بیان کرد: اطلاعرسانی و حل مشکلات مردم با پاسخهای دقیق و آموزشهای کاربردی د ر وبلاگ، توییتر، اینستاگرام و غیره.
- سرگرم کنید؛ بازاریابی نکنید: ما در عصر اطلاعات زندگی میکنیم که بیتفاوتی و میانهروی کنار رفته و تنها محتوای جذاب پذیرفته میشود. بهروزرسانیهای سرگرمکننده، مسابقات، طنز یا موارد غیرمنتظره، همان عناصری هستند که مردم را جذب کرده و وایرال میشوند.
- استفاده از چند کانال: با توجه به حوزه فعالیت خود، در چند شبکه اجتماعی مرتبط حضور داشته باشید و تکبعدی عمل نکنید. ممکن است برخی مخاطبان هدف شما در توییتر و برخی دیگر در اینستاگرام باشند. وظیفه شما ایجاد محتوا برای تمام کانالهای سودآور است.
- ارائه رایگان اطلاعات: قرار نیست از تمام اقدامات بازاریابی رسانه های اجتماعی بهطور مستقیم درآمدزایی داشته باشید! اینکه محتوایی کاربردی را بهصورت رایگان در اختیار کاربران قرار دهید، به معنای ضرر نیست. ابتدا اجازه دهید مردم از کیفیت اطلاعات و محتوای شما مطلع شوند و به شما اعتماد کنند. سپس در آینده میتوانید سایر محصولات پولی را بهسادگی عرضه کنید.
- تفکر چند رسانه ای: متن بهخودیخود برندگی سابق را ندارد و باید از انواع ویدیو، عکس و… در کنار آن استفاده شود. وب بستری است که انواع محتوا را با سرعتی بالا در اختیار کاربر قرار میدهد. سلیقه و نیاز کاربر خود را شناسایی، و نوع محتوای خود را بر اساس این عناصر تعیین کنید.
- مانند یک ناشر فکر کنید: همان محتوایی که چند دهه قبل در قالب بروشور، نامه و… در اختیار کاربر قرار میگرفت، امروزه در فضای آنلاین در دسترس است. بااینحال شما باید مانند یک ناشر حرفهای عمل کنید و مطمئن شوید که مخاطبان پاسخ سؤالات و ابهامات خود را در متن یا دیگر انواع محتوای شما پیدا میکنند. این تفکر را در نشریات آنلاین، پادکستها، آموزشهای ویدیویی، فایلهای PDF و… پیادهسازی کنید.
- بزرگان حوزه خود را هدف قرار دهید: در هر شبکه اجتماعی، افرادی برجسته و رهبرانی توانمند حضور دارند. درصورتیکه این افراد شما را به مخاطبان پیشنهاد دهند، نقش مهمی در دیده شدن برند، محصولات و خدمات شما خواهد داشت.
- نمایش اشتیاق: بازاریابی رسانه های اجتماعی مشتمل بر اشتیاق است و اگر شما در مورد جایگاه خود شورونشاط نداشته باشید، کاربران متوجه آن خواهند شد. شما هرگز نمیتوانید اشتیاق مصنوعی ایجاد کنید و کاربران دیر یا زود متوجه نقاب شما خواهند شد.
- شنونده خوبی باشید: همواره به صحبتهای مخاطبان خود گوش دهید. از میان همین گوش دادنها، نیازهای کاربران و حتی شیوه رفع آنها مشخص میشوند؛ سپس شما میتوانید نیازها را از مسیر درستی پوشش دهید. بخش نظرات در توییتر، فیسبوک، لینکدین، وبلاگ و… حاوی اطلاعات فراوانی در مورد بازار هدف شما است.
- شروع به کار کنید: پس از گوش دادن به بازار هدف خود، حالا آماده هستید که بازاریابی رسانه های اجتماعی را بدون وقفه و با بالاترین کیفیت انجام دهید. سوشیال مدیا مارکتینگ برند خود را از شبکههایی که بیشترین ارتباط با حوزه فعالیت شما دارند، آغاز کنید.
مزایای سوشیال مدیا مارکتینگ
بازاریابی شبکههای اجتماعی میتواند برای کسبوکارها در هر صنعتی بسیار مفید باشد. ممکن است این سؤال بهعنوان یک کسبوکار کوچک در ذهن شما باشد که آیا این شیوه بازاریابی ارزش زمان و هزینهای که صرف آن میشود را دارد؟
سوشیال مدیا مارکتینگ مزایای زیادی دارد که ازاینبین میتوان به شناخت برند، جذب مخاطب و افزایش ترافیک وب اشاره کرد. کسبوکارهایی که در بازاریابی رسانه های اجتماعی شکست میخورند، بخش ارزشمندی از بازاریابی دیجیتال مجموعه خود را از دست خواهند داد.
در اینجا به بررسی تعدادی از مزایای بازاریابی رسانه های اجتماعی میپردازیم:
- بهبود شهرت نام تجاری: زمانی که بدانید سوشیال مارکتینگ چیست و آن را بهدرستی انجام دهید، تأثیر بسزایی بر برند شما دارد. با انتشار محتوایی که هویت واقعی شرکت و افراد مجموعه شما را نشان میدهد، اعتماد و اعتبار برند خود را افزایش دهید. مردم علاقهمند به دیدن اصالت هستند. با حفظ ارزشهای برند خود و اولویت دادن به نیازهای کارکنان و مشتریان، اصالت واقعی خود را نشان دهید.
- همراه شدن با مخاطبان: رسانههای اجتماعی فرصت مناسبی برای تعامل، واکنش به پستها، اشتراکگذاری محتوای تولیدشده توسط کاربران و پیگیری مشتریان ناراضی را فراهم میکند. بنابراین شما همواره میتوانید همراه مشتریان خود باشید و با اقدامات اصولی، اعتماد و توجه آنها را به دست آورید.
- ارتقای خدمات به مشتری: ممکن است شرکت شما از قبل دارای ایمیل، سرویسهای چت یا خطوط تلفن ثابت باشد که برای پاسخگویی به مشتریان اختصاص دادهشدهاند. بااینحال رسانههای اجتماعی یک راه جدید و کارآمد برای ارتباط سریع با مشتریان است. از طرفی پاسخ شما به مشکل یک مخاطب در رسانههای اجتماعی، توسط افراد زیادی دیده میشود و احتمالاً از پاسخ دادن به تعداد زیادی تماس تلفنی غیرضروری نجات پیداکردهاید.
- بهبود فروش و نرخ تبدیل: زمان که بازاریابی رسانه های اجتماعی با موفقیت انجام شود، تأثیر مستقیم آن را در افزایش فروش محصولات یا خدمات خود مشاهده خواهید کرد. البته هدف اصلی و نهایی سوشیال مدیا مارکتینگ نیز افزایش نرخ تبدیل و فروش است. اگر محتوای مؤثری تولید کنید که نیاز افراد را برطرف کند و برای آنها جذاب باشد، این اهداف بهسادگی قابلدسترس هستند.
- تبدیل شدن به رهبر فکری: شما با شرکت در شبکههای اجتماعی، صدایی خواهید داشت که میتوانید در راستای اهداف مختلف از آن بهره ببرید. تفاوتی ندارد که مشغول ارسال پستهای روشنفکری در لینکدین، موضعگیری در توییتر یا به اشتراک گذاری اخبار از طریق فیسبوک باشید؛ ترفندهای بازاریابی شبکه های اجتماعی به شما کمک میکند به یک رهبری فکری تبدیل شوید تا اعتماد و وفاداری مشتریان خود را به دست آورید.
- دنبال کردن رقبا: با استفاده از بازاریابی رسانه های اجتماعی بهمنظور پیگیری پستهای رقبای خود، بینشی در مورد فعالیتها و اقدامات مثبت پیش رو به دست خواهید آورد. درواقع شما میتوانید از نقاط قوت رقبای خود درس بگیرید و در استراتژی بازاریابی دیجیتال خود از آنها استفاده کنید.
- بهبود حضور در صفحه نتایج موتور جستجو: گوگل بهطور مداوم اطلاعات را از رسانههای اجتماعی واکشی کرده و به نتایج جستجوی خود میکشاند. با بازاریابی برند خود در شبکههای اجتماعی، حضور خود در SERP را نیز افرایش دهید. لینک صفحات مختلف وبسایت خود را در پستهای شبکههای اجتماعی قرار دهید تا گوگل راحتتر شما را شناسایی و ارزشگذاری کند.
- افزایش ترافیک وب سایت: در حالت ایدهآل، پست رسانههای اجتماعی قرار است خوانندگان را بهجای دیگری بفرستد که اغلب همان وبسایت شما است. به قیف فروش خود برای شبکههای اجتماعی فکر کنید. یک سرنخ جدید، محتوای شما در پلتفرمهای سوشیال مدیا را مشاهده و از لینک آن برای رفتن به سایت شما استفاده میکند. چه با قصد دریافت اطلاعات و چه با هدف خرید، این موضوع موجب افزایش ترافیک سایت شما خواهد شد.
- جذب سرنخ های بالای قیف: بازاریابی رسانه های اجتماعی راهکاری عالی برای معرفی برند، محصولات یا خدمات شما به مشتریان جدید است. اگرچه ممکن است این افراد آماده خرید نباشند، اما امیدواریم از پستهای شما لذت ببرند و به ثبت سفارش و خرید نزدیک شوند. شبکههای اجتماعی کاوش برند شما را به شیوهای ساده و کمتعهد برای مشتریان بالقوه، امکانپذیر میکنند.
- افزایش بازگشت سرمایه: سوشیال مدیا مارکتینگ ارگانیک و پولی میتواند بازگشت سرمایه (ROI) بالایی داشته باشد. پستهای پرطرفدار که در شبکههای اجتماعی وایرال میشوند، فروش مجموعه شما را افزایش خواهند داد. بازاریابی رسانه های اجتماعی از روشهای پولی، مشتریهای بیشتر و جدیدتری را با کسبوکار شما آشنا میکند و بهنوبه خود موجب افزایش بازگشت سرمایه میشود.
- هدف قرار دادن مشتری های از دست رفته: فرض کنید مشتری در وبسایت شما است و محصولی را وارد سبد خرید کرده، اما به دلایلی خرید نمیکند. با سوشیال مدیا مارکتینگ میتوانید مجدداً این مشتری را هدف قرار دهید، با او تعامل داشته باشید تا درنهایت خرید خود را تکمیل کند. تحقیقات نشان میدهند که نرخ رها شدن سالانه سبدهای خرید، تقریباً 70% است! حالا که میدانید سوشیال مارکتینگ چیست، این درصد را برای کسبوکار خود کاهش دهید.
- کسب اطلاعات بیشتر در مورد مخاطبان هدف: خواندن آنچه مشتریان در مورد برند شما در رسانههای اجتماعی میگویند، شیوهای ارزشمند برای درک محصولات، تبلیغات، محبوبیت برند و موارد دیگر است. از دادههای اینچنینی استفاده کنید تا برند شما سرتاپا در اختیار نیازهای مشتریان و بر اساس سلیقه آنها باشد. به این اقدام، گوش دادن اجتماعی (Social Listening) میگویند.
- ایجاد روابط تجاری: از طریق بازاریابی رسانه های اجتماعی قادر به پیدا کردن شرکتهای همکار و همسو و برقراری روابط تجاری با آنها هستید. همچنین میتوانید از پتانسیلهای شرکتهای فعال در حوزه خود بهمنظور انجام فعالیتهای تبلیغاتی بهره ببرید. زمانی که محتوا یا اطلاعات محصولات شما توسط افراد مختلف منتشر میشود، اعتبار کسب میکنید و طبیعتاً میتوانید فروش بهتری داشته باشید.
- سوارشدن بر ترندها: دنبال کردن سایر برندها یا اینفلوئنسرها در شبکههای اجتماعی، به شما نشان میدهد که چه اتفاقات جدیدی در حوزه شما رخدادهاند. از طرفی محتوای سوشیال مدیای مخاطبان هدف نیز به شما برای سوارشدن بر ترندهای جدید کمک میکند. همواره ترندها را دنبال کنید تا خدمات و محصولات شما با جدیدترین نیازهای کاربران سازگار باشند.
- شناسایی افراد بااستعداد: افراد مستعد و بااستعداد فراوانی در دنیا حضور دارند که میتوانید آنها را از طریق بازاریابی رسانه های اجتماعی شناسایی کنید. اینها همان افرادی هستند که به موفقیت شما در حوزه سوشیال مدیا مارکتینگ کمک خواهند کرد. تولیدکنندگان محتوا و گرافیستها نمونههایی از این افراد هستند.
جمع بندی
تمام پاراگرافهای این مقاله به ما یادآور میشوند که بازاریابی اینترنتی با شبکه های اجتماعی دارای پتانسیل بالایی است. البته تصور نکنید که بازاریابی رسانه های اجتماعی یک اقدام اختیاری است! جدیترین رقبای شما از این شیوه مارکتینگ بهره میبرند و شما نیز محکوم به استفاده از آن هستید تا سطح فروش و درآمدزایی خود را افزایش دهید.
اصول سوشیال مدیا مارکتینگ تقریباً ثابت هستند؛ اما استراتژیها، ترفندها و تکنیکهای آن پیوسته تغییر میکنند یا ارتقا داده میشوند. بهعنوان یک بازاریاب دیجیتال مارکتینگ همواره اطلاعات خود را بهروز نگهدارید و از آنها در راستای منافع شرکت بهره ببرید.
حالا که میدانید سوشیال مارکتینگ چیست و چه پتانسیلهایی دارد، بهانهای برای عدم استفاده از آن ندارید. اگر تا پیش از خواندن این مقاله در مورد استفاده از بازاریابی رسانه های اجتماعی تردیدی داشتید، حالا آنها را کنار بگذارید. زمان را از دست ندهید؛ با یک متخصص سوشیال مدیا مارکتینگ مشورت کنید تا استراتژی مناسب برای کسبوکار شما را در کوتاهترین زمان تدوین کند.