همه کسانی که بهنحوی با دنیای اینترنت و طراحی سایت آشنا هستند، کلمه وردپرس را شنیدهاند، آیا میدانید WordPress چیست؟ به زبان ساده، WordPress سیستمی برای طراحی سایت است. در سال 2003 مت مولنوگ این سیستم طراحی سایت را اختراع کرد و با استقبال زیاد وبلاگنویسان روبهرو شد.
مت مولنوگ اولین بار برای طراحی سایت از سیستم b2/cafelog استفاده کرد و عکسهای سفرش به واشینگتن را در آن به اشتراک گذاشت. اما سایت مت، پاسخگوی نیازهای او نبود. او به اشتراکگذاری آسان نوشتههایش علاقه زیادی داشت؛ چیزی که با وبسایت خود به آن نمیرسید!
بنابراین اولین جرقه طراحی سایت با وردپرس در ذهنش زده شد. در مارس سال 2003 مت Global Multimedia Protocols Group را تاسیس و اولین میکروو فرمتها را نوشت. از آن روز تا کنون بیشتر از 75 میلیون سایت با سیستم WordPress طراحی شده است! در مارس سال 2007 مجله PC World از مت مولنوگ در رتبه 16 لیست 50 فرد تاثیرگذار در پیشرفت دنیای اینترنت یاد کرد!
این سیستم بین صاحبان کسبوکارها و کسانی که بهدنبال راهی آسان برای مدیریت وبسایتهایشان هستند، بهعنوان بهترین روش طراحی سایت معروف است. در این مقاله قدم به قدم با سیستم WordPress آشنا میشوید و در آخر علت محبوبیت آن را کاملا درک میکنید. اما در ابتدا برویم نگاهی به روشهای طراحی سایت بیاندازیم.
به جز سیستم وردپرس چه روشهایی دیگری برای ساخت سایت وجود دارد؟
مسلما WordPress تنها روش ساخت سایت نیست. طراحی سایت بهطور کلی با دو روش زیر انجام میشود:
طراحی سایت با کدنویسی چگونه است؟
کدنویسی اولین روش طراحی سایت است، راهی سخت که امروزه طرفداران کمی دارد. در این روش طراحان سایتها با استفاده از زبانهای مخصوص ساخت سایت (مثل HTML، CSS، JavaScript و Java) از صفر تا صد مسیر طراحی سایت را طی میکند. در این روش دست طراحان برای ایجاد هرگونه تغییری در تمامی قسمتهای سایت باز است.
طراحی سایت با کدنویسی زمانبر و چالشبرانگیز است، به همین علت امروزه سیستمهای مدیریت محتوا طرفداران بیشتری پیدا کردهاند.
طراحی سایت با سیستم مدیریت محتوا آسانتر است.
برای حل مشکلاتی که کدنویسی برای طراحان سایت بهوجود آورده بود، سیستمهای مدیریت محتوا ابداع شد. این سیستمها کدهای آماده طراحی سایت برای صرفهجویی در وقت و هزینه طراحان هستند. انواع مختلفی از این سیستمها وجود دارد که معروفترین آنها WordPress است.
استفاده از سیستمهای مدیریت محتوا مزیتهایی زیادی نسبت به روش کدنویسی دارد و همین باعث سوق طراحان به سمت آنها (بهخصوص WordPress) شده است:
- این سیستمها رایگان هستند.
- آموزش وردپرس آسان است. شما بهتنهایی قادر به طراحی سایت با وردپرس هستید!
- فایلهای آموزش وردپرس رایگان زیادی در سایتهای مختلف وجود دارد. با کمک این فایلها طراحی سایتها برای شما بسیار آسان خواهد بود.
برویم در ادامه به سوال WordPress چیست پاسخی روشن و شفاف دهیم و با این سیستم مدیریت محتوا کاملا آشنا شویم.
سیستم مدیریت محتوا WordPress چیست؟
سیستم وردپرس WordPressنرمافزاری تحت وب (قابل دسترسی از طریق مرورگر بدون نیاز به نصب نرمافزاری خاص روی سیتم کامپیوتری) برای طراحی سایت و مدیریت محتوای آن است. شما با گذراندن دورههای آموزش وردپرس قادر به ساخت سایت موردنظرتان تنها در 5 دقیقه هستید. این سیستم برای ساخت انواع وبسایتهای فروشگاهی، خبری، بازی آنلاین و … استفاده میشود.
در ابتدا WordPress فقط برای ساخت وبلاگهای ساده استفاده میشد اما با پیشرفت و افزودن پلاگینهای متفاوت، امروزه به یکی از بزرگترین سیستمهای طراحی سایت تبدیل شده است. WordPress با زبان کدنویسی PHP نوشته شده است و از دیتابیس MySQL استفاده میکند. این نرمافزار مدیریت محتوا متنباز (Open Source) است.
به وبسایت سایبری شو نگاهی کنید، چه محتواهایی میبینید؟ مدیران سایبری شو تمام محتواهای موجود در سایت را (مثل اسلایدر، لوگو، لیست مقالات و سایر المانهای موجود) از طریق پنل مدیریت WordPress کنترل میکنند. پس با طراحی سایت وردپرس امکانات زیادی برای کنترل تمامی قسمتهای سایت در اختیارتان قرار میگیرد. شما پس از آموزش وردپرس قادر به انجام هر کاری با سایتتان (مثل تغییر لوگو، انتشار پست، حذف یا افزودن منو و …) هستید. آیا میدانید سایر مزایای ساخت سایت با وردپرس چیست؟
مزایای طراحی سایت با WordPress چیست؟
گذراندن دوره آموزش WordPress و طراحی سایت وردپرس مزایای زیر را برایتان دارد:
با آموزش وردپرس هر سایتی دوست دارید بسازید!
دوست دارید برای همه کسبوکارها (مثل فروشگاهی، پزشکی، بازی آنلاین و …) سایت طراحی کنید؟ به کلاسهای آموزش وردپرس بروید! کافی است بدانید WordPress چیست و چگونه کار میکند، آنگاه بدون هیچ محدودیتی قادر به طراحی سایت وردپرس هستید! امروزه با وجود هزاران قالب وردپرس، شما قادر به خرید قالب وردپرس مناسب کسبوکارتان و راهاندازی وبسایتی شیک و جذاب هستید!
مزایای ویژگی Open Source در وردپرس چیست؟
یکی از مواردی که توجه طراحان را به سمت طراحی سایت با وردپرس جلب میکند، قابلیت متنباز بودن آن است. اما اهمیت متنباز بودن WordPress چیست؟! این قابلیت، اجازه انجام هر نوع شخصیسازی دلخواه در سایتتان را بهشما میدهد. بعد از نصب WordPress ، تمام جنبههای وبسایتتان را بررسی و تغییرات دلخواهتان را پیاده کنید.
امنیت سایتهای WordPress بالاست!
امنیت بالا مهمترین نکته هنگام ساخت سایت است. اگر سایت شما سدهای امنیتی محکمی نداشته باشد، تمام زحماتتان به هدر میرود! اگر هرچند وقت یکبار بعد از نصب WordPress، آن را بهروزرسانی میکنید دیگر نگران نکات امنیتی آن نباشید. سیستمهای WordPress بهروز، راه را برای نفوذ هکرها تا حد زیادی بستهاند.
دانلود وردپرس و استفاده از آن آسان است.
آموزش وردپرس و استفاده از آن بهدلیل وجود رابطهای بصری مشخص بسیار آسان است. شما در کسری از ثانیه فقط با یک کلیک قادر به افزودن صفحات و پستهای جدید برای وبلاگتان هستید.
از هر کامپیوتری سایت WordPress خود را کنترل کنید.
سایتهای طراحی شده با WordPress مبتنی بر مرورگر (browser-based) هستند. میدانید مفهوم ویژگی browser-based در WordPress چیست؟ یعنی شما از هر کامپیوتری میتوانید به سایتتان وارد شوید و آن را کنترل کنید.
موتورهای جستجوگر سایتهای WordPress را دوست دارند.
کدهای طراحی سایت با وردپرس برای موتورهای جستجوگر بسیار ساده و قابلفهم هستند. در این وبسایتها هر صفحه کلمات کلیدی، متا تگ، توضیحات و عنوان خاص خودشان را دارند؛ همین موضوع باعث افزایش رتبه سایت در گوگل میشود.
طراحی سایت با وردپرس، وبلاگی آماده برایتان فراهم میکند.
همانطور که میدانید این سیستم مدیریت محتوا در ابتدا فقط برای طراحی وبلاگ استفاده میشد؛ بنابراین قابلیتهای وبلاگنویسی پیشرفتهای دارد. شما با نصب WordPress قادر به ادغام وبلاگ با وبسایتتان هستید. با ادغام آنها سایت شما پویاتر و تعاملیتر میشود.
با آموزش وردپرس به سایر افراد، آنها را مسئول کنترل سایتتان کنید.
گاهی کنترل یک سایت برای یک نفر بهتنهایی سخت میشود. شما بهعنوان مدیر سایت، با آموزش وردپرس به سایر افراد و اعطای دسترسیهای خاص به آنها، کمی از بار مسئولین را از دوشتان کم میکنید.
نصب وردپرس رایگان است.
WordPress یک سیستم مدیریت محتوا رایگان برای ساخت سایت است بنابراین شما نیاز به پرداخت هیچ هزینهای برای دانلود وردپرس ندارید.
مفهوم ویژگی ریسپانسیو در سایتهای WordPress چیست؟
تلفن همراه بهترین پلتفرم دریافت ترافیک ورودی وبسایتهاست. بدون هیچ تلاش اضافی فقط با نصب WordPress ، سایت شما در تمام گوشیهای تلفن همراه بهطور صحیح نمایش داده میشود. به این ویژگی ریسپانسیو (واکنشگرا) میگویند.
آموزش وردپرس برای گسترس کسبوکارتان ضروری است.
شما با نصب وردپرس قادر به طراحی صدها صفحه متفاوت برای سایتتان هستید؛ بدون اینکه نگران ایجاد مشکلی در عملکرد آن شوید. به همین علت کسبوکارهایی که بهدنبال پیشرفت هستند آموزش وردپرس را در اولویت کارشان میگذارند.
اما هیچ فناوری در دنیا بیعیب نیست. آیا میدانید معایب طراحی سایت وردپرس چیست؟ اگر نمیدانید پس به قسمت بعدی توجه کنید!
معایب ساخت سایت با وردپرس چیست؟
باید بدانید طراحی سایت با وردپرس معایب خاصی دارد. در ادامه چند مورد از مهمترین آنها را میبینیم:
1. بعد از نصب وردپرس به افزونههای متفاوتی نیاز دارید.
شما تقریبا برای هرکاری در سایتتان نیاز به افزونه وردپرس دارید. بعضی از این افزونهها رایگان هستند اما بعد از مدتی قدیمی میشوند و قابل استفاده نیستند. برای دسترسی به سایر افزونهها باید هزینههای زیادی پرداخت کنید، این موضوع از معایب بزرگ طراحی سایت با وردپرس است.
2. بهروزرسانی مکرر افزونه وردپرس از معایب آن است!
در عصر دیجیتال همه چیز برای بهبود کیفیت مدام در حال تغییر است. افزونه وردپرس نیز برای جلوگیری از ایجاد خطا و باگ، بهطور مداوم نیاز به آپدیت دارد. اینکار وقت و انرژی زیادی از مدیران سایتها میگیرد و یکی از بزرگترین ایرادات این سیستم طراحی سایت است.
3. افزونه وردپرس سرعت آن را کاهش میدهد!
شما بعد از دانلود وردپرس برای ایجاد ویژگیهای خاص باید افزونههای مختلفی را نصب کنید. این افزونهها و تمهای مختلف آن باعث کاهش چشمگیر سرعت سایت شما میشوند. سرعت بارگذاری وبسایت تاثیر زیادی در بهبود سئو آن صفحه دارد. علاوهبر این هیچ مخاطبی یک ساعت منتظر بارگذاری سایت شما نمیشود!!!
خب امیدوارم تا حالا با معایب و مزایا ساخت سایت با وردپرس آشنا شده باشید. در قسمت بعدی آموزش وردپرس رایگان را بهطور کامل و قدم به قدم برای شما آوردهایم.
آموزش وردپرس رایگان: قدمبهقدم و حرفهای!
قبل از ورود به مبحث آموزش وردپرس؛ باید تفاوت بین دو سایت WordPress.org و WordPress.com را بدانید. بسیاری از افراد با تصور یکسانی این دو سایت، هنگام دانلود وردپرس سردرگم میشوند.
تفاوت دو سایت WordPress.org و WordPress.com برای دانلود وردپرس چیست؟
WordPress.com هاست وبسایت شما را برعهده میگیرد. شما در این سایت نیازی به دانلود وردپرس و مدیریت آن ندارید و آدرس شما www.mysite.wordpress.com خواهد بود. اگر بهدنبال یک گزینه همهکاره هستید، WordPress.com شما را از خرید هاست و دامنه بینیاز و وبسایت شما را طبق خواستتان شخصیسازی میکند.
باید توجه کنید این سایت یک گزینه پولی و رایگان دارد. در گزینه رایگان سایت WordPress.com تمها و افزونههای متنوعی وجود ندارد و شما برای دسترسی به افزونههای کاربردی باید هزینه نسخه پولی آن را پرداخت کنید.
اگر خواهان قدرت کامل مدیریت وبسایت و هاست خود هستید، WordPress.org گزینه مناسب شماست. شما در این سایت، هاست و دامنه را خریداری و بهطور کامل آنها را کنترل میکنید. در سایت WordPress.org وظیفه افزودن پلاگین، تم و گزینههای امنیتی سایت برعهده خودتان است.
بعد از انتخاب یکی از این دو سایت برای دانلود وردپرس موردنظرتان، نوبت به آمادهسازی پیشنیازهای نصب وردپرس میرسد.
پیشنیازهای نصب وردپرس چیست؟
قبل از نصب ورودپرس شما باید هاست و نام دامنهتان را انتخاب کنید. در ابتدا درباره نام دامنه توضیح میدهیم. آیا میدانید ویژگیهای نامی خوب برای دامنه سایت وردپرس چیست؟
ویژگیهای نامی مناسب برای دامنه سایت WordPress چیست؟
نام دامنه مثل آدرس منزل شماست، مخاطبانتان سایت شما را از راه نامش پیدا میکنند! بعد از دانلود وردپرس، اولین کار انتخاب نام مناسب برای آدرس سایت شماست. نامی کوتاه و مرتبط به محتوای سایتتان انتخاب کنید تا بهتر در ذهن مخاطبانتان بمانید. از کلمات کلیدی مربوط به کسبوکارتان در نام وبسایتتان استفاده و به راحتی تلفظ و نوشتن آن توجه کنید. از تکرار حروف، خط فاصله و عدد در نام دامنهتان استفاده نکنید. حالا که نام دامنهتان را انتخاب کردید بهسراغ هاست برویم.
خصوصیات هاست خوب برای WordPress چیست؟
هاست مانند خانه وبسایت شماست، تمام محتواهای سایتتان در هاست ذخیره میشوند. هزاران هاست مختلف برای سایتهای WordPress وجود دارد اما بهترین هاست وردپرس چیست؟؟! در انتخاب هاست باید به سه ویژگی زیر توجه کنید:
- ورژن PHP آن 7.4 یا بالاتر باشد.
- ورژن MySQL هاست باید از 5.6 بیشتر باشد (یا ورژن MariaDB آن از 10.1 بیشتر باشد)
- از HTTPS پشتیبانی کند.
بهترین هاستهای خارجی WP Engine، Nexcess، SiteGround، WPMU DEV و Bluehost است. حالا که هاست و نام مناسب را برای سایتتان انتخاب کردید، نوبت به دانلود وردپرس میرسد.
آسانترین راه دانلود وردپرس چیست؟
خوشبختانه دانلود وردپرس کار سختی نیست. کافی است فقط کمی کار با اینترنت را بلد باشید! وارد سایت WordPress شوید و روی دکمه آبی رنگ بالای صفحه (Download WordPress) بزنید. بعد از اتمام دانلود وردپرس، محتویات فایل زیپ را در سیستمتان ذخیره کنید. حالا نوبت مرحله جذاب نصب WordPress میرسد.
سریعترین راه نصب وردپرس چیست؟
بعد از دانلود وردپرس، برای نصب آن روی هاست میتوانید از سی پنل، یکی از بهترین و قویترین کنترل پنلهای وب هاستینگ (میزبانی وبسایت) استفاده کنید. استفاده از این کنترل پنل آسان و خدمات مورد ارائهاش بسیار زیاد است. در ابتدا از طریق آدرس https://yoursitesname.com/cpanel وارد سی پنل سایت خود شوید.
پس از دانلود وردپرس، آن را روی هاستتان آپلود کنید.
سه راه برای نصب وردپرس روی هاست وجود دارد:
- نصب وردپرس روی هاست با FTP
- آپلود با سیستم مدیریت فایل
- نصب وردپرس روی هاست با SSH
بعد از دانلود وردپرس و نصب آن روی هاست باید یک پایگاه داده ایجاد کنید.
برای نصب وردپرس باید یک پایگاه داده MySQL بسازید.
وردپرس از یک پایگاه داده برای ذخیرهسازی محتواهایش استفاده میکند. برای ساخت پایگاه داده ابتدا وارد سی پنل و سپس قسمت database شوید. روی گزینه MySQL Database Wizard کلیک کنید. در صفحه جدید بخش Create A Database نام پایگاه دادهتان را وارد کنید و به مرحله بعد بروید.
در قسمت Create Database Users نام کاربری و رمز عبور پایگاه دادهتان را وارد و با فشردن دکمه Create User آن را ذخیره کنید. در مرحله Add User to the Database باید روی دکمه All Privileges کلیک کنید و سپس با زدن دکمه Next Step به قسمت بعدی بروید.
در قسمت Complete the task اطلاعاتی که تا به اینجا ثبت کردید را بنویسید زیرا برای مراحل بعدی به آن نیاز دارید. در اینجا مراحل ساخت پایگاه داده سایت شما تمام شده است.
مرحله بعدی در نصب وردپرس، پیکربندی wp-config.php است.
اطلاعات فایل wp-config-sample.php به وردپرس، پایگاه داده اصلی را نشان میدهند. این مرحله باید بهطور دقیق و کامل اجرا شود تا وردپرس و پایگاه داده کاملا مرتبط شوند. این فایل در قسمت File Manager (در پوشهای که وردپرس نصب شده) موجود است. پس از ورد به سی پنل، به قسمت File Manager بروید. در قسمت سمت چپ منو جستجو public_html را انتخاب کنید و روی دکمه Settings فشار دهید. در صفحه باز شده تیک آبی رنگ Show Hidden Files (dotfiles) را فعال و آن را ذخیره کنید.
دوباره به منو File Manager برگردید و در قسمت راست صفحه فایل wp-config-sample.php را بیابید. روی آن راست کلیک کنید و نامش را به wp-config.php تغییر دهید. دوباره روی همان فایل راست کلیک و گزینه Edit را انتخاب کنید. در صفحه جدید بهدنبال اطلاعات زیر بگردید:
define(‘DB_NAME’, ‘database_name_here’);
/** MySQL database username */
define(‘DB_USER’, ‘username_here’);
/** MySQL database password */
define(‘DB_PASSWORD’, ‘password_here’);
در کد بالا قسمتهای قرمز رنگ را با اطلاعاتی که در مرحله قبل (برای نصب وردپرس باید یک پایگاه داده MySQL بسازید) وارد کردهاید جایگزین کنید. توجه کنید بین نام کاربری، رمز عبور و نام پایگاه دادهتان هیچگونه فاصلهای نباشد. بعد از انجام این مرحله آن را ذخیره کنید و به قسمت File Manager برگردید.
مرحله چهارم نصب وردپرس چیست؟
در صفحه جدیدی از مرورگرتان نام دامنه سایتتان را وارد کنید. با توجه به اینکه کجا اسکریپت خود را نصب کرده باشید، بهطور خودکار وارد یکی از دو آدرس زیر میشوید.
اگر WordPress را در پوشه اصلی دامنه نصب کرده باشید آدرس شما https://example.com/wp-admin/install.php و اگر نصب وردپرس شما در زیرپوشه دامنه تکمیل شده باشد، آدرس شما https://example.com/yoursubfolder/wp-admin/install.php خواهد بود.
آخرین مرحله، آموزش نصب وردپرس فارسی است.
تمام کسانی که قصد دانلود وردپرس برای سایتشان را دارند، بهدنبال دانلود وردپرس فارسی از سایتی به سایت دیگر میگردند! اما شما قادر به تغییر زبان آن، هنگام نصب وردپرس هستید. تغییر زبان در این مرحله، امنتر از دانلود وردپرس فارسی (دستکاری شده موجود در سایتهای نامعتبر) است.
زمانی که نام دامنهتان را در مرورگر جدید نوشتید، صفحه نصب وردپرس برایتان باز میشود. از میان لیست، زبان فارسی را انتخاب کنید. حالا با صفحه خوشآمدگویی با مضمون «به صفحه نصب وردپرس در 5 دقیقه خوش آمدید» روبهرو میشوید. در قسمت Information needed اطلاعات مورد نیاز را کامل کنید.
- نام سایت (Site Title): این قسمت در مراحل بعدی نیز قابل تغییر است، پس اگر نامی مناسب به ذهنتان نمیرسد نگران نباشید.
- نام کاربری (Username): این نام کاربری مدیر سایت است. پیشنهاد ما استفاده از نام شخصی خودتان به جای کلمه مرسوم admin است.
- رمز عبور (Password): از رمزهای سخت و غیرقابل حدس برای افزایش امنیت سایتتان استفاده کنید.
- ایمیل (Your Email): اطلاعات نصب وردپرس سایت شما به این ایمیل ارسال میشود، بنابراین در انتخاب آن دقت کنید.
- نمایش به موتورهای جستجوگر (Search Engine Visibility): اگر میخواهید وبسایت شما در صفحه نتایج جستجو به افراد نشان داده شود، تیک این قسمت را بردارید. اما اگر فعلا مایل به نمایش آن نیستید، داخل مربع تیک بزنید.
پس از ثبت اطلاعات بالا روی دکمه نصب وردپرس کلیلک کنید تا به صفحهای جدید با این پیام وارد شوید «نصب وردپرس شما تمام شد، ممنونم، از آن لذت ببرید!». برای ورود به پیشخوان وردپرس روی Log In کلیک کنید.
تا اینجا مراحل ساخت سایت با وردپرس را آموختید. همانطور که دیدید آموزش دانلود وردپرس بسیار آسان و سریع بود. در ادامه بهطور کامل به کار به پیشخوان و آموزش وردپرس میپردازیم.
آموزش وردپرس: پیشخوان WordPress چیست؟
آیا میدانید راحتترین مرحله آموزش وردپرس چیست؟ کار با پیشخوان! شما بعد از نصب وردپرس فارسی با محیطی ساده و قابلفهم روبهرو میشوید. اولین چیزی که میبینید یک نوار مشکی رنگ بالای آن است.
- نوار مشکی رنگ بالای صفحه: به این قسمت نوار دسترسی سریع (Navigation Bar) میگویند. با کمک نوار دسترسی قادر به خروج از صفحه یا ویرایش پروفایلتان هستید.
- منو وردپرس: در سمت راست صفحه، منویی شامل پیشخوان و سایر تنظیمات وجود دارد. برویم ببینیم کاربرد بخشهای مختلف منو وردپرس چیست!
کاربرد بخشهای مختلف منو وردپرس چیست؟
مهمترین مرحله آموزش وردپرس، یادگیری کار با منو پیشخوان است. ابزارهای مختلفی در قسمت پیشخوان برای انجام عملیاتهای خاصی در سایت شما وجود دارد.
· کاربرد بخش پیشخوان (dashboard) در سیستم وردپرس چیست؟
بخش پیشخوان اولین صفحه قابل مشاهده بعد از ورود به بخش مدیریت وبسایت است و نمایی کلی از اتفاق سایت شما را ارائه میدهد. وقتی روی پیشخوان در منو کلیک میکنید با موارد زیر روبهرو میشوید:
قسمت فعالیت (activity) چه اطلاعاتی به ما میدهد؟
در این قسمت قادر به مشاهده آخرین فعالیتهای سایتتان (برای مثال آخرین پستهای منتشر شده، نظرات و …) هستید.
کاربرد قسمت در یک نگاه (at a glance) در پیشخوان WordPress چیست؟
این قسمت خلاصهای از آمارهای مهم (مثل تعداد پستها، برگهها، نظرات و …) و نسخه وردپرس سایتتان را ارائه میکند.
قسمت بررسی وضعیت سلامت سایت چه کاربردی دارد؟
اگر در سایتتان موردی باعث اختلال در عملکرد آن شود، این قسمت به شما اطلاع میدهد. بهطور کلی فعالیتهای مهم در جهت بهبود وضعیت سایت شما در این قسمت ارائه میشود.
وظیفه قسمت پیشنویس (quick draft) در منو WordPress چیست؟
اگر موضوعی بهطور ناگهانی به ذهنتان رسید، باید آن را در قسمت پیشنویس ذخیره و در فرصتی مناسب منتشر کنید.
قسمت اخبار و رویدادهای وردپرس (WordPress events and news)
گاهی سایت اصلی WordPress به مشترکیناش نکات و آموزشهایی را ارائه میکند. آموزش وردپرس در این قسمت به شما نشان داده میشود و به پیشرفت و تکمیل اطلاعاتتان درباره نسخههای بعدی کمک میکند.
در بخش منو، زیر قسمت پیشخوان به گزینه نوشتهها (posts) میرسیم.
· بخش نوشتهها (posts) مهمترین قسمت منو است.
این بخش مربوط به انتشار پست در وبلاگ سایتتان است. با زدن گزینه افزودن نوشته (add new) با صفحه ویرایشگر (WordPress Editor) روبهرو میشوید. متن خود را بنویسید، عکس و ویدیو را انتخاب و آن را منتشر کنید. با سایر گزینههای موجود در ین قسمت شما قادر به حذف یا مشاهده پیشنمایش پستهایتان قبل از انتشار هستید.
· کاربرد بخش برگهها (pages) در منو WordPress چیست؟
ابزار برگهها مربوط به اشتراکگذاری پست در صفحه اصلی وبسایتتان است. محیط کاربریاش شبیه بخش نوشتهها است. در قسمت همه برگهها، تمامی پستهای منتشر شده در وبسایتتان نمایش داده میشود. شما هر زمان قادر به ویرایش این پستها در وبسایتتان هستید.
· چرا در آموزش وردپرس به بخش رسانهها (media) توجه زیادی نمیشود؟
شما معمولا استفاده زیادی از بخش رسانه نمیکنید. این بخش برای ویرایش و مدیریت عکسها، فیلمها و فایلهای دیجیتالی است. با زدن گزینه افزودن، میتوانید عکس و فیلمهایی برای استفاده در برگهها و نوشتههای آیندهتان ذخیره کنید.
· استفاده از بخش دیدگاه (comments) مهم است.
در ابتدا نظرات کاربران زیر پستهای شما در این قسمت ارائه و بعد از تایید شما در سایتتان منتشر میشوند. حتی میتوانید قبل از انتشار به آن دیدگاه، پاسخ دهید و با مخاطبانتان تعامل کنید.
· کاربرد بخش (plugins) افزونه وردپرس چیست؟
تمام افزونههایی نصبشده در سایتتان در این قسمت مشاهده میشود. شما در قسمت پلاگین قادر به نصب افزونه وردپرس، حذف یا غیرفعالسازی آن هستید. برای حذف افزونهها، باید آنها را غیرفعال و سپس پاک کنید. با زدن دکمه افزودن افزونه، به صفحهای مملو از افزونههای پرکاربرد هدایت میشوید.
· با بخش مدیریت کاربران (users) دسترسی افراد را کنترل کنید.
افزودن نویسنده، دادن دسترسیهای خاص و ویرایش اطلاعات آنها از قسمت مدیریت کاربران انجام میشود. البته در این قسمت لیست کاربران جدید و اطلاعات آنها (ایمیل، نام کاربری و …) را نیز میبینید و قادر به ویرایش آنها هستید.
· کاربرد بخش ابزارها (tools) چیست؟
این بخش برای ورود و خروج اطلاعات سایت و اشخاص است. در این قسمت قادر به انتقال مواردی مثل متنها، برگهها، نظرات و … از سایتی متفاوت به وبسایت خودتان هستید. حتی میتوانید تمام اطلاعات موجود در وبسایتتان را به سایر سایتها منتقل کنید.
· در هنگام آموزش WordPress بخش تنظیمات (setting) مهم است.
یادگیری تنظیمات بخش مهمی از آموزش وردپرس است. این بخش به 6 قسمت مهم تقسیم میشود:
1. کاربرد بخش عمومی (general setting) در قسمت تنظیمات:
شما در این بخش قادر به ویرایش اطلاعات عمومی سایت (مثل زبان، فرمت،تاریخ و …) هستید.
2. با بخش نوشتن (writing) چه کارهایی انجام میدهیم؟
این بخش تنظیمات عمومی نوشتن پست برای وبلاگ و سایت مثل تعیین دستههای پیشفرض، انتشار پست از راه دور و … را کنترل میکند.
3. از بخش خواندن (reading) چه استفادهای میکنیم؟
این بخش مربوط به نمایش پستها در صفحه اول وبسایتتان است. شما باید تعداد و نحوه نمایش آنها از طریق بخش خواندن کنترل کنید.
4. کاربرد بخش گفتوگو (Discussion) در تنظیمات:
5. استفاده بخش رسانه (media) در تنظیمات چیست؟
مدیریت اندازه (طول و عرض) عکسهای موجود در سایت با قسمت رسانه انجام میشود. حتی میتوانید تعدادی اندازه بهصورت پیشفرض برای سیستمتان تعریف کنید.
6. یادگیری کار با بخش پیوندهای ثابت (Permalink) مهم است.
در این بخش شما قادر به ایجاد یک پیوند دائمی برای پستهای وبلاگ یا سایتتان هستید.
· اهمیت بخش نمایش (Appearance) در هنگام آموزش WordPress
بخش نمایش مربوط به تم و قالب وردپرس است. شما میتوانید ظاهر کلی سایتتان (مثل تم، هدر، تصویر زمینه، منو و …) را از این قسمت مدیریت کنید. در ادامه با هم به انواع قالب وردپرس نگاهی میاندازیم.
قالب وردپرس چیست؟
قالب WordPress (theme) ابزاری برای سفارشیسازی سایت شما (مثلا تغییر چیدمان، تایپوگرافی، رنگ و سایر المانهای طراحی) است. تغییر قالب وردپرس باعث افزایش جذابیت سایت و بهبود تعامل شما با کاربرانتان میشود. بعد از نصب وردپرس، یک قالب پیشفرض روی سایت شما اجرا میشود.
قالب وردپرس پوشهای فشرده حاوی مجموعهای از ویژگیها نوشتهشده با زبان php (مثلا stylesheets، تصاویر و …) است. تمام این ویژگیها نمای کلی سایت شما را تغییر میدهند ولی به اطلاعات ذخیره شده در پایگاه داده سایتتان دسترسی ندارند.
هزاران قالب وردپرس رایگان در سراسر اینترنت موجود است. شما میتوانید قالب وردپرس رایگان مدنظرتان را از سایت اصلی WordPressدانلود یا از طراحان آنها تهیه کنید. استفاده از قالب وردپرس رایگان بهعلت معایب زیاد آن معمولا پیشنهاد نمیشود.
معایب قالب رایگان وردپرس چیست؟
تنها گزینه جذاب درباره قالب وردپرس رایگان، وجود کلمه «رایگان» است! در ادامه نگاهی به معایب این قالبها میاندازیم:
قالب رایگان وردپرس، بدون پشتیبانی و فایل بهروزرسانی است!
اگر هنگام نصب قالب وردپرس رایگان با مشکلی مواجه شدید، معمولا شرکتهای سازنده از شما پشتیبانی نمیکنند. در بیشتر مواقع سازندگان، قالب رایگان وردپرس را بهعنوان یک پروژه جانبی درنظر میگیرند و برای آن نسخه جدیدی ارائه نمیدهند. بنابراین با قدیمی شدن قالب WordPress شما، سایتتان در معرض خطر خواهد بود.
در قالب وردپرس رایگان بهبود سئو سخت است.
سئو سایت مهمترین نکته در کلاسهای آموزش WordPress است. قالب وردپرس رایگان، بهعلت کدنویسیهای نامشخص با افزایش زمان بارگذاری سایت شما باعث کاهش رتبه سئو آن میشود.
ویژگیهای قالب رایگان وردپرس کم است.
در قالبهای پولی (Premium) ویژگیهای جذاب زیادی برای افزایش زیبایی وبسایتتان وجود دارد. این ویژگیها در قالبهای رایگان وجود ندارند.
در قالب وردپرس رایگان گزینه تنطیمات وجود ندارد!
قالب وردپرس رایگان گزینه تنظیمات تم (options panel) ندارند! یعنی اگر قصد تغییر هر قسمتی از قالب سایتتان را داشته باشید باید کدهای آن را تغییر دهید. اما در قالبهای Premium گزینه تنظیمات تم برای ایجاد شخصیسازیهای جذاب وجود دارد.
قالب وردپرس رایگان ریسپانسیو نیست!
یکی از نکات مهم آموزش WordPress، طراحی سایت ریسپانسیو است. ویژگی ریسپانسو (واکنشگرا) به کاربران اجازه دسترسی کامل و بدون نقص را به صفحه سایت شما از طریق تلفن همراه میدهد. اما متاسفانه اکثر قالبهای رایگان ریسپانسیو نیستند و در مرورگرهای موبایل بهطور کامل نمایش داده نمیشوند.
حالا که متوجه معایب قالب وردپرس رایگان شدید، به سراغ ادامه آموزش وردپرس و بخش تغییر قالب برویم!
آموزش وردپرس: آسانترین راه برای تغییر قالب وردپرس!
اولین چیزی که توجه کاربران را در سایت شما جلب میکند، قالب آن است؛ بنابراین یکی از مهمترین بخشهای آموزش وردپرس، تغییر پوسته (قالب) است. برای افزودن قالب وردپرس به سایتتان باید از مسیر زیر اقدام کنید:
- در بخش منو، وارد قسمت نمایش (Appearance) شوید و گزینه قالب وردپرس (Theme) را انتخاب کنید.
- در صفحهای که باز شد روی جزئیات قالب وردپرس (Theme Details) کلیک کنید.
- بعد از کلیک، اطلاعات قالب WordPress مورد نظرتان مثل ورژن، برچسبها و … ارائه میشود.
- اگر فقط قصد دیدن نمای کلی قالب وردپرس مدنظرتان را داشتید، روی پیشنمایش زنده (Live preview) کلیک کنید.
- اگر خواستید این قالب WordPress را به سایتتان بیافزایید، روی دکمه فعالسازی (Activate) کلیک کنید.
- بعد از فعالسازی، پنجرهای حاوی پیام «قالب وردپرس شما فعال شد» دریافت میکنید.
- سپس با دکمه شخصیسازی قالب (Customize) روبهرو میشوید.
- از منوی سمت چپ شما قادر به شخصیسازی فضای کلی قالب WordPress سایتتان را هستید. هر تغییری که اعمال کنید، در قسمت راست صفحه نمایش داده میشود.
گاهی پس از ورود به یک سایت، قالبی جذاب روی آن میبینید، با خود میگویید: «کاش میدانستم نام این قالب WordPress چیست تا آن را برای سایت خودم تهیه میکردم!» در قسمت بعدی من پاسخ پرسشتان را میدهم.
روش یافتن نام قالب وردپرس چیست؟
WordPress فکر همه جا رو کرده است! گاهی شما با دیدن قالبی جذاب روی سایتی دوست دارید نام آن را بدانید. ابزار WordPress theme detector (آشکارساز قالب) به شما برای این کار کمک میکند. وارد سایت WordPress theme detector بشوید. در قسمت enter a website آدرس سایت موردنظرتان را ثبت و روی دکمه Analyze Website کلیک کنید.
حالا که با قالب وردپرس و کاربردهای آن آشنا شدید، میخواهیم بخش بعدی آموزش ، یعنی افزونهها (plugin) را آغاز کنیم. آیا میدانید افزونه WordPress چیست و چه کاربردی دارد؟
مفهوم افزونه وردپرس چیست؟
افزونه وردپرس نرمافزاری برای افزودن عملکردی جدید یا گسترش ویژگیهای قبلی سایت شماست. با کمک افزونه WordPress شما قادر به ساخت هر نوع وبسایتی (از تجارت الکترونیک گرفته تا فروشگاهی!) هستید. افزونه WordPress به شما امکان بهبود عملکرد سایتتان را بدون تغییر فایل های اصلی آن میدهند.
هر افزونه وردپرس بسته به ویژگیهایش تغییراتی در وبسایت شما ایجاد میکند. برای مثال، میتوانید از یک پلاگین برای افزودن دکمه اشتراکگذاری WhatsApp به سایت خود یا ایجاد یک سایت کاملاً چند زبانه استفاده کنید.
اگر یک کسب و کار تجارت الکترونیک دارید، باید یک افزونه WordPress را برای کمک به درگاههای پرداخت آنلاین یا رزرو قرار ملاقات با مشتریانتان نصب کنید. بسیاری از افزونههای وردپرس در تعمیر و نگهداری سایت به شما کمک میکنند. آنهای کدهای یا لینکهای معیوب را شناسایی میکنند و به شما اطلاع میدهند. دو مورد از معروفترین پلاگینهای موجود، افزونه ووکامرس و افزونه یواست هست.
کاربرد افزونه ووکامرس WordPress چیست؟
افزونه ووکامرس (WooCommerce) پلاگینی برای سایتهای تجارت الکترونیکی است. این افزونه در ایجاد و مدیریت یک فروشگاه آنلاین با ویژگیهای ضروریاش کمک میکند. این ویژگیها شامل مدیریت موجودیها و مالیات، پرداختهای ایمن و یکپارچهسازی حمل و نقل، دستهبندی سفارشات، تعامل با مشتریها، بهروزرسانی وضعیت تحویل محصولات و … هستند.
تا به امروز افزونه ووکامرس، با بیش از 27 میلیون بار دانلود 99٪ از فروشگاههای وردپرس را در اختیار دارد. استفاده از آن برای صاحبان مبتدی سایتها آسان است. افزونه ووکامرس برای فروش طراحی شده است:
- دارای بیش از 100 درگاه پرداخت آنلاین که بهراحتی با فروشگاه شما ادغام میشوند.
- دارای پشتیبانی بصری برای مدیریت سهامها، بازپرداختها، مدیریت ایمیلها و هر چیز دیگری که برای مدیریت کارآمد فروشگاهتان نیاز دارید.
- افزونه ووکامرس با موبایل سازگار است.
کاربرد افزونه یواست در سایت WordPress چیست؟
افزونه یواست (Yoast) با کمک به شما در بهینهسازی محتوا و کلمات کلیدی، رتبه وبسایتتان را در موتورهای جستجوگر بهبود میبخشد. بسیاری از کارهای افزونه یواست اتوماتیک است، اما همچنان به برنامهریزی شما نیاز دارد.
افزونه یواست بعد از نصب، با تجزیه و تحلیل هر نوشته یا برگه موجود در سایت شما پیشنهاداتی برای بهبود آن ارائه و به مطالبتان امتیاز میدهد. سپس نکات ضروری را برای رفع مشکلات محتوا بیان و چگونگی افزایش رتبه سئو سایتتان را یادآوری میکند.
تمام آنچه تا کنون در مقاله آموزش WordPress ما آموختید!
WordPress در سرتاسر دنیا طرفداران زیادی دارد. بیش 43 درصد از تمام وبسایتهای موجود در اینترنت از وردپرس استفاده میکنند! طراحی سایت با وردپرس برای نهادهای بزرگی مانند کاخ سفید و مایکروسافت حتی گروه موسیقی معروف رولینگ استون نیز جذاب بوده است!
این سیستم طراحی سایت با دارا بودن بیش از 50000 افزونه و هزاران فایل آموزش WordPress رایگان در سراسر اینترنت پاسخگوی نیازهای هر کسبوکاری است. فکر میکنید برای ایجاد وبسایتی خوب برای کسبوکارتان باید یک نابغه فناوری باشید؟!! فقط باید روی چند دکمه کلیک و WordPress را در سایت خود نصب کنید، کار طراحی سایت شما تمام است!
WordPress برای وبلاگنویسان، صاحبان مشاغل و متخصصان تجارت الکترونیک انتخابی مناسبی است. شما با WordPress نه تنها کنترل کاملی روی سایتتان، بلکه مزایای بزرگی مانند پلاگینها، قالبها، ابزارهای رایگان و پشتیبانی کامل از رسانههای مختلف را نیز در اختیار دارید.
آیا دوست دارید وبسایتی مجهز و جذاب طراحی کنید؟ اگر برداشتن قدم اول مشکل است ما در شرکت سایبری شو اینکار را برای شما انجام میدهیم. طراحی سایت با وردپرس تخصص ماست!
آیا تاکنون هنگام طراحی سایت با وردپرس به مشکلی برخورد کردهاید؟ به نظر شما مزایای دیگر ساخت سایت با وردپرس چیست؟ طراحی سایت با این سیستم مدیریت محتوا چه مزیتهایی نسبت به سایر روشها دارد؟
مشکلات و پیشنهادهایتان را با ما درمیان بگذرید تا به شما در حل آنها کمک کنیم! فراموش نکنید این مقاله مفید آموزش WordPress را برای تمام کسانی که بهدنبال راهی آسان برای ساخت و مدیریت وبسایتشان هستند بفرستید.