در دنیای امروز با رشد تکنولوژی همه چیز با سرعت به جلو حرکت میکند. همه کسبوکارها بنابر جایگاهشان بهدنبال پیشرفت هستند. بسیاری از آنها راههای متعددی برای برقراری ارتباط با مشتریانشان پیدا کردهاند.
یکی از این راهها دیجیتال مارکتینگ (Digital Marketing) است. این روش محدودیتهای مکانی و زمانی را کاهش میدهد. رونق کار دیجیتال مارکتینگ با شیوع کرونا بسیار زیاد شد و به همین میزان گرایش افراد نیز به سمت مارکتینگ آنلاین افزایش پیدا کرد و بیزینسها و سازمانها برای حفظ بقایشان در این بازار رقابتی، بدنبال حضوری مستمر در فضای اینترنت هستند.
بر اساس تحقیقات Forrester Research، تقاضا برای آموزش مارکتینگ آنلاین در پنج سال گذشته، دو برابر شده است! در ایران هم آمارها نشاندهند روند رو به رشد اینترنت ADSL بودهاند، اما نفوذ اینترنت همراه (موبایل) با شیبی صعودی بهسرعت در حال افزایش است.
دنیا نیز روزبهروز با ارائه ابزار های دیجیتال مارکتینگ (مانند اینستاگرام) به کسبوکارها در مسیر ارتقاشان کمک میکند. حتما متوجه رشد بسیاری از کسبوکارهای خانگی، از راه تبلیغ در اینستاگرام و معرفی بلاگرها شدهاید!
خبر خوب این است که دیجیتال مارکتینگ، کار دشواری نیست! هر زمان بخواهید میتوانید بازاریابی اینترنتیتان را شروع کنید. با کمک پلتفرمهای تبلیغات آنلاین (Online advertising) میتوانید به راحتی ثبتنام کنید و از انواع بازاریابی دیجیتالی موجود استفاده کنید. در این مقاله به آموزش دیجیتال مارکتینگ و معرفی افراد تیم بازاریابی دیجیتال میپردازیم.
دیجیتال مارکتینگ چیست؟
نیل پتل، که به گفته مجله فوربز جزو 10 فرد اول برگزارکننده دوره دیجیتال مارکتینگ در دنیاست، میگوید:
به انواع مختلف بازاریابی محصولات و خدمات با استفاده از پایگاههای الکترونیکی دیجیتال مارکتینگ گفته میشود.
نیل پتل (Neil Patel)
بازاریابی دیجیتالی مفهوم جدیدی در دنیا نیست. بیشتر از 100 سال پیش، با اختراع رادیو اولین جرقه استفاده از بازاریابی الکترونیکی در ذهن افراد اینجاد شد. 10 سال زمان برد تا اکثر مردم رادیو را برای خودشان تهیه کنند و آنجا بود که همه به فکر بازاریابی از راه رادیو برای رشد کسبوکارشان افتادند!
اولین بازاریابی دیجیتالی دنیا مربوط به یک اجرای اُپرا بود. بعد از پخش تبلیغ این اجرا از رادیو، فورا تمام بلیطهایش فروخته و اینگونه توجه مردم بهسمت این روش بازاریابی جلب شد!
هاب اسپات که از سایتهای معتبر در حوزه استراتژی محتواست، در تعریف این روش مدرن بازاریابی میگوید:
به همه ابزارها و فعالیتهایی که برای معرفی محصولات و خدمات یک سازمان در بستر اینترنت مثل وبسایتها، موبایل یا سایر برنامههای دیجیتال استفاده میشوند، بازاریابی دیجیتالی میگویند.
Hubspot
یعنی بهجای اینکه تعریفی مستقیم برای دیجیتال مارکتینگ ارائه کنیم، بهتر است همه تکنیکها و ابزارهایش را بشناسیم. اگر برایتان این سوال پیش آمده است که چرا بازاریابی دیجیتالی اهمیت دارد در ادامه با من باشید:
اهمیت دیجیتال مارکتینگ چقدر است؟
در حال حاضر بازاریابی دیجیتالی از بهترین استراتژی بازاریابی است. از دهه ۱۹۹۰، بازاریابی دیجیتالی درحدود 50 درصد از روند پیشرفت فناوری را بهخود اختصاص داده است:
۱. ایجاد فرصتهای شغلی متنوع با کمک بازاریابی دیجیتالی
دیجیتال مارکتینگ، میتواند گزینههای شغلی زیادی برای افراد ایجاد کند. همه میتوانند با استفاده از روشهای بازاریابی دیجیتالی حتی از خانه هم بهصورت دورکاری فعالیت کرده و درآمد کسب کنند. با گسترش فناوری، شاهد آگهیهای استخدام بیشتری در این حوزه هستیم.
۲. راهی آسان برای شروع یک کسبوکار خلاقانه با بازاریابی دیجیتالی
شما میتوانید با شبکههای اجتماعی مثل یوتیوب، اینستاگرام و حتی با ایجاد وبلاگ، بهراحتی کسبوکارتان را شروع کنید. سپس با ایجاد یک استراتژی بازاریابی دیجیتال مناسب، بهترین نوع بازاریابی دیجیتالی را برای دسترسی به مخاطبان هدفتان مشخص کرده و فعالیتتان را گسترش دهید.
۳. جذب آسان مخاطب در بسترهای اینترنتی با کمک بازاریابی دیجیتالی
جذب مخاطب از راه بازاریابی اینترنتی در فضای مجازی آنقدرها هم کار مشکلی نیست!
اگر در انتخاب بازاریابی آنلاین برای پیشرفت کسبوکارتان تردید دارید، فراموش نکنید که استفاده از انواع بازاریابی دیجیتالی در ایجاد ترافیک بالا برای سایتتان نقش اساسی دارد.
۴. شکاف مهارتها در بازاریابی دیجیتالی
به تفاوتهای موجود بین مهارتهای مورد نیاز برای انجام یک کار و مهارتهایی که شما دارید، شکاف مهارت گفته میشود.
بازار دیجیتال مارکتینگ بهدلیل رشد زیاد، دارای فرصتهای شغلی بسیاری است. بنابراین حتی اگر آموزش بازاریابی دیجیتالی ندیدهاید، باز هم میتوانید با استمرار فعالیت در این حوزه، تجربههای زیادی را کسب کنید.
۵. قابلیت تطبیقپذیری در بازاریابی دیجیتالی
شما باید همزمان با ارتقای مهارتهای قبلیتان، سعی در یادگیری مهارتهای جدید برای کار جدیدتان کنید. اگر در یک حوزه کاری متفاوت مهارت دارید، برای شروع یک کار جدید لازم است کمی تلاش کنید.
پس از گذراندن دوره بازاریابی دیجیتالی و بهبود مهارتهایتان، بهدلیل وجود فرصتهای شغلی فراوان در این حوزه، میتوانید سریع مشغول بهکار شوید.
۶. تحول در بازاریابی دیجیتالی
با کمک بازاریابی دیجیتال شما نکات جدید و تازهای یاد میگیرید. این نکات جدید به شما امکان خلاقیت در برنامههای بازاریابیتان را میدهند.
میتوانید اطلاعات متنوعی از افراد شاغل در موسسات بازاریابی با پیشینههای مختلف و استراتژیهای گوناگون کسب کنید. همچنین مطالعه کتابهای دیجیتال مارکتینگ باعث پیشرفت شما در این زمینه میشود.
۷. پشت سر گذاشتن رقیبان با کمک بازاریابی دیجیتالی
تطبیق بازاریابی اینترنتی با سازمانتان، بهدلیل اینکه به شما امکان شناخت شرکت و چشماندازهایتان را میدهد، یک ضرورت است. با وجود داشتن محتوا و وبسایتی عالی، اگر از روند فعلی بازار مطلع نباشید، نتیجه مطلوبی نمیگیرید و از رقیبانتان عقب میافتید!
۸. پیشرفت آسان در قیف فروش با بازاریابی اینترنتی
بازاریابی اینترنتی و تبلیغ خدمات و محصولات در شبکههای اجتماعی (مانند اینستاگرام، لینکدین و یوتیوب) میتواند ترافیک وبسایتتان را بهطور قابل ملاحظهای افزایش دهد. وظیفه بازاریابی اینترنتی تبدیل مشتریان بالقوه به مشتریان بالفعل است!
حالا که با اهمیت استفاده از روشهای مدرن بازاریابی آشنا شدید، در ادامه شما را با انواع بازاریابی دیجیتالی مختلف آشنا میکنیم:
انواع دیجیتال مارکتینگ
با اینکه انواع بازاریابی دیجیتالی مختلفی برای پیشرفتتان وجود دارد، اما میتوانید خلاقیت به خرج دهید و بهسراغ روشهای نوین مارکتینگ که باقی کسبوکارها از آن نتیجه گرفتند، بروید. دیجیتال مارکتینگ به دو نوع آنلاین و آفلاین تقسیم میشود.
قصد داریم در ادامه شما را با انواع بازاریابی اینترنتی آشنا کنیم:
1. دیجیتال مارکتینگ آنلاین
شما با کمک بازاریابی آنلاین بهسرعت با مشتریانتان بهوسیله اینترنت، اپلیکیشنها و موتورهای جستجوگر ارتباط برقرار میکنید. انواع بازاریابی دیجیتالی عبارتند از :
- بازاریابی محتوایی (Content Marketing)
- بازاریابی شبکه های اجتماعی (SMM)
- بازاریابی موتور های جستجوگر (SEM)
- افیلیت مارکتینگ (Affiliate Marketing)
- ایمیل مارکتینگ (Email Marketing)
که در ادامه به بررسی هر یک از روش های بازاریابی میپردازیم.
بازاریابی محتوایی
بازاریابی محتوایی یا کانتنت مارکتینگ، در دیجیتال مارکتینگ بهمعنای تولید محتوا برای ایجاد آگاهی از برند، رشد ترافیک، افزایش لید و جذب مشتری بهسمت وبسایتتان میباشد. کانالهایی که میتوانند در بازاریابی آنلاین از راه محتوا نقش داشته باشند، عبارتند از:
- پستهای وبلاگ: اگر میخواهید تواناییهایتان در شغلتان را نشان دهید و ترافیک زیادی بهسمت وبسایتتان جذب کنید، باید شروع به نوشتن و انتشار مطالب مفید در وبلاگتان کنید. در نهایت این روش بازاریابی اینترنتی، به شما فرصت تبدیل بازدیدکنندگان وبسایت به مشتریان بالفعل و افزایش لیدتان را میدهد.
- کتابهای الکترونیکی: کتابهای الکترونیکی به بازدیدکنندگان وبسایتتان نکتههای مفید آموزش میدهند. استفاده از کتابهای الکترونیکی در بازاریابی کمک میکند تا محتوایی برای افزایش اطلاعات مخاطبان و مشتریان ایجاد و آنها را جذب کنید.
- اینفوگرافیها: معمولا خوانندگان در بازاریابی اینترنتی، به تصاویر بیشتر از متنها علاقه دارند! اینفوگرافیک نوعی محتوای بصری است که به کاربران در یافتن آسان مفاهیمی که بهدنبالش هستند، کمک میکند.
بازاریابی شبکه های اجتماعی
شبکههای اجتماعی فرصتی عالی به شما برای ماندگار کردن نام برندهای تجاریتان در ذهن کاربران میدهند. همچنین تبلیغات در شبکههای اجتماعی پرکاربرد تاثیر بسزایی در درآمد و رشد کسبوکارتان دارد.
برای مثال بگذارید داستانی از شرکت EFT securities برایتان بگویم. این شرکت، یک شرکت خدمات مدیریت دارایی کوچک در استرالیا است. آنها به بسیاری از سرمایهگذاران و دارندگان ثروت در اروپا خدمات عرضه میکنند.
این شرکت متوجه شد مشتریانش بیشتر وقتشان را در شبکه اجتماعی لینکدین میگذرانند! از آنجایی که عرضه خدمات بسیار پیچیده بود، تصمیم گرفتند کمپینی تبلیغاتی در لینکدین ایجاد و مشتریان را برای تصمیمگیریهای مالی در زندگیشان راهنمایی کنند!
بعد از این کمپین، شرکت EFT securities شاهد رشد 95 درصدی میزان دنبالکنندگانش در لینکدین و 60 درصدی تعداد مشتریانش بود!
استفاده از سوشال مدیا مارکتینگ، باعث افزایش آگاهی مخاطبان از برند شما و ترویج محتوایتان در شبکههای مجازی میشود؛ بازاریابی شبکههای اجتماعی، باعث افزایش ترافیک وبسایت و در نهایت افزایش لید می شود.
انواع بازاریابی دیجیتالی با شبکههای اجتماعی شامل موارد زیر میشوند:
- فیسبوک
- توییتر
- لینکدین
- اینستاگرام
- اسنپ چت
و حتی پینترست.
بازاریابی موتور های جستجوگر
یکی از بهترین انواع دیجیتال مارکتینگ، از طریق بازاریابی موتور های جست و جو است. این نوع از بازاریابی در واقعا به دو بخش سئو (SEO) و تبلیغ در موتور های جست و جو (همانند گوگل ادز) انجام میشود.
سئو برای افزایش رتبه در صفحات نتایج گوگل است؛ در نتیجه میزان بازدید رایگان وبسایتتان افزایش مییابد، و هدف مارکتینگ بهوقوع میپیوندد.
انواع مارکتینگ آنلاین از سئو شامل موارد زیر هستند:
بازاریابی اینترنتی از سئو داخلی یا On-page
در این روش، قوانین سئو روی تمام محتواهای موجود در وبسایت انجام میشود. با تحقیق روی کلمات کلیدی پرطرفدار و میزان جستجویشان، میتوانید رتبه بالاتری در صفحه نتایج جستجو داشته باشید.
دیجیتال مارکتینگ از سئو خارجی یا Off-page
در این نوع مارکتینگ آنلاین، سئو روی عوامل خارجی موثر در افزایش رتبه سایت تمرکز دارد. بهعنوان مدیر کسب و کار ممکن است بپرسید: «چه چیزهایی خارج از وبسایت بر روی سئوی آن تأثیر میگذارند؟»
پاسخ آن لینکسازی خارجی (بک لینک) است. باید سعی کنید از سایر منتشرکنندگان محتوا، لینک دریافت کنید. میزان لینکی که از سایر تولیدکنندگان محتوا دریافت میکنید؛ روی رتبهتان تأثیر بسیار زیادی دارد.
در این سئو آف پیج از مارکتینگ آنلاین باید محتواهای جذابی تولید و سایر وبسایتهای ناشر را بهسمت محتوایتان جذب کنید تا بک لینکهای رایگان بگیرید. تمام این مراحل روی بهبود رتبه سئو و پیشرفت سایتتان در گوگل مفید هستند.
بازاریابی دیجیتالی از طریق سئو تکنیکال
در بازار یابی اینترنتی سئو فنی، سئو روی باطن وبسایت و نحوه کدگذاری صفحاتتان تمرکز میکند. شما باید با فشردهسازی تصاویر، بهینهسازی فایل CSS و … سرعت بارگذاری وبسایتتان را افزایش دهید.
بالا بودن سرعت وبسایت باعث جذب کاربران میشود. مسلما هیچکس دوست ندارد نیم ساعت برای باز شدن وبسایتی منتظر بماند!!! این موضوع مهمترین فاکتور در افزایش رتبه سئو وبسایتتان است.
دیجیتال مارکتینگ از طریق پرداخت به ازای کلیک (PPC)
PPC چیست؟ در بازاریابی PPC شما باید به ازای هر با کلیک روی تبلیغتان در یک سایت، به تبلیغکننده پول پرداخت کنید. این روش ترافیک زیادی بهسمت وبسایتتان هدایت میکند.
یکی از رایجترین انواع بازاریابی دیجیتال از طریق PPC، گوگل ادز (Google Ads) است. شما در این روش تبلیغاتتان را بالای صفحه نتایج جستجو گوگل جایگذاری میکنید. بنابراین ترافیک ورودی به وبسایتتان به ازای هر کلیک و پرداخت هزینه به گوگل، افزایش مییابد. سایر کانالهای بازاریابی PPC عبارتاند از:
دیجیتال مارکتینگ از راه تبلیغات پولی در فیسبوک
در این روش، شما میتوانید با پرداخت هزینه به فیسبوک، پستهای ویدیویی، تصویری یا اسلایدیتان را در صفحه فید افرادی که محتوای موردعلاقهشان با پستتان همخوانی دارد، منتشر کنید.
بازاریابی اینترنتی از طریق کمپینهای تبلیغاتی توییتر
در این روش شما برای قرار دادن محتوای تبلیغاتیتان در بالای صفحه فید توییتها، هزینهای به توییتر پرداخت میکنید. بنابراین محتوای تبلیغاتیتان به مخاطبان بیشتری نشان داده میشود و کاربران زیادی از طریق آن به پروفایل و سایت شما وارد میشوند. همه اینها به هدف بازاریابی آنلاین مربوط میشود. با انجام این کارها ترافیک وبسایت، تعداد دنبالکنندگان در توییتر، اینگیجمنت ریت و دانلود اپلیکیشنتان افزایش مییابد.
دیجیتال مارکتینگ با کمک تبلیغات در لینکدین
در این روش، شما باید با پرداخت هزینه به لینکدین، با توجه به صنعت و پیشینه شرکتتان، پیامهای تبلیغاتیتان را مستقیما به کاربرانی خاص ارسال کنید.
دیجیتال مارکتینگ از طریق سرویس همکاری در فروش (افیلیت مارکتینگ)
افیلیت مارکتینگ (سرویس همکاری در فروش) از بهترین راههای بازاریابی اینترنتی است. از سال 2015 افیلیت مارکتینگ هر سال بهطور میانگین 10.1 درصد رشد داشته است و متخصصان بازاریابی برای این روش، رشد ارزش 6.8 میلیارد دلاری تا سال 2020 را پیشبینی کردهاند!
امروزه افیلیت مارکتینگ یکی از محبوبترین روشهای دیجیتال مارکتینگ در دنیاست. 90 درصد تبلیغدهندگان، افیلیت مارکتینگ را بخشی مهم در استراتژی دیجیتال مارکتینگ میدانند.
افیلیت مارکتینگ تأثیر مستقیم روی فروش محصولات و خدمات یک سازمان دارد بنابراین شرکتهای بزرگی در جهان از این روش برای افزایش فروش محصولات و خدماتشان استفاده میکنند. درواقع این نوع بازاریابی اینترنتی توسط افرادی خارج از کسبوکار اصلی انجام میشود.
به بیان ساده در افیلیت مارکتینگ یا بازاریابی پورسانتی، تبلیغات برای خرید یا معرفی محصول بر روی وبسایت ناشر قرار داده میشود و اگر آن تبلیغات منجر به فروش محصول شد، مبلغی از طرف صاحب کسبوکار به ناشر تبلیغ که بازاریابی محصول را انجام داده، پرداخت میشود.
بازاریابی اینترنتی از راه ایمیل
در سال ۱۹۷۱ اولین ایمیل فرستاده شد. با توجه به سرعت رشد تکنولوژی، همچنان بعد از گذشت این همه سال قسمت بزرگی از بودجه دیجیتال مارکتینگ به ایمیل مارکتینگ اختصاص داده میشود.
بازاریابی اینترنتی از راه ایمیل، یکی از روشهایی است که نرخ بازگشت سرمایه (ROI) خوبی دارد. میزان استفاده از این روش برای بازاریابی، هر سال نسبت به سال قبل، ۴ درصد رشد میکند. ابزارهای گوناگونی برای بهینهسازی استراتژی ایمیل مارکتینگ وجود دارد که Mailchimp از مهمترین آنهاست:
Mailchimp یکی از بهترین ابزارهای دیجیتال مارکتینگ در جهان است، و در سال گذشته ۲۵۰ میلیارد ایمیل توسط کاربرانش ارسال شده است!
با استفاده از Mailchimp شما قادرید هر ماه بهصورت رایگان ۱۲۰۰۰ ایمیل به ۲۰۰۰ نفر ارسال کنید. همچنین این ابزار با داشتن قابلیت تقسیمبندی مخاطبان، آمار و گزارشها و تعداد کلیک بر روی ایمیل موردنظر، به شما در تحلیل نتایج کمپین تبلیغاتیتان کمک میکند.
دیجیتال مارکتینگ از راه ارسال پوش نوتیفیکیشن
پوش نوتیفیکیشنها پیامهایی شبیه به پیامک (SMS) با محتوای عکس، تیتر و متن کوتاه هستند. آنها از پلتفرمهای مختلفی به کاربرانتان ارسال میشوند و توجه آنها را بهسمت وبسایت یا اپلیکیشنتان جلب میکنند.
روزانه میلیونها پوش نوتیفیکیشن تبلیغاتی برای کاربران مختلف دنیا ارسال میشوند. شما میتوانید با استفاده از بسترهای مختلف ارسال پوش نوتیفیکیشن تعاملتان را با کاربران افزایش دهید.
پلتفرمهای ارسال پوش نوتیفیکیشن (همانند نجوا) نرخ بازگشت کاربران به سایت، میزان فروش و ترافیک سایتتان را افزایش میدهند، و حضورتان را به هزاران کاربر یادآوری میکنند.
دیجیتال مارکتینگ با کمک چت آنلاین
امروزه پس از ورود به بسیاری از وبسایتها، چتباکس آنلاین کوچکی پایین صفحه سایت باز میشود. بازاریابی دیجیتالی از طریق چت، به شما در تحلیل رفتار کاربر و انتقال حس پشتیبانی به آنها کمک میکند. برخی از سایتهای چتهای آنلاین رایچت، دینگچت، ریتین، چتیاتو و دیالوگ هستند.
تعداد ابزارها و انواع دیجیتال مارکتینگ آنلاین بسیار زیاد است. در ادامه شما را با دیجیتال مارکتینگ آفلاین آشنا میکنیم:
2. دیجیتال مارکتینگ آفلاین
فعالیتهای بازاریابی سنتی اگر با استفاده از ابزارهای دیجیتالی پیشرفته انجام شوند، در گروه دیجیتال مارکتینگ آفلاین قرار میگیرند:
دیجیتال مارکتینگ از راه بازاریابی محیطی ارتقاء یافته
شما روزانه در شهر تهران بیشتر از 4000 سازه تبلیغاتی (از قبیل بیلبورد، استرابورد و…) در حال رقابت با یکدیگر برای جلب توجهتان میبینید. نمونه بارز دیجیتال مارکتینگ از راه بازاریابی محیطی ارتقاء یافته، بیلبوردهای الکترونیکی رایج در سطح شهر هستند.
نوع دیگری از این روش مارکتینگ، بازاریابی با سمپلینگ بوده است. یعنی شرکتها محصول خود را در ابعاد کوچکتر در اختیار مخاطبان قرار میدهند. شما با تولید سمپلینگهای دیجیتالی برای محصول یا خدماتتان نوعی دیجیتال مارکتینگ را شروع کردهاید! امروزه مثال بارز سمپلینگهای دیجیتالی را در فروشگاههای موبایلفروشی بزرگ یا نمایندگیهای برندهای مختلف میبینید.
دیجیتال مارکتینگ با رادیو
رادیو بهعنوان یکی از اولین کانالهای دیجیتال مارکتینگ در دنیا هنوز هم طرفداران خودش را دارد.
در ایالات متحده آمریکا، میانگین زمان گوش دادن به رادیو، 2 ساعت در روز است! در ایران نیز 34 درصد از جمعیت، در هفته بیشتر از یک ساعت به رادیو گوش میدهند! بنابراین استفاده از رادیو برای رساندن یک پیام تبلیغاتی، روشی بسیار کاربردی است.
دیجیتال مارکتینگ از طریق تلفن
شرکتها برای بازاریابی تلفنی، تماسهای تبلیغاتی زیادی به مخاطبان میگیرند. چون آنها سعی میکنند محصولشان را به افرادی ناآشنا بفروشند، بنابراین این روش بازدهی خوبی برایشان ندارد.
بازاریابی پیامکی در گذشته روی فروش محصولات و خدمات موثر بود، اما حال در کشورمان نوعی مزاحمت شناخته میشود و بهشدت اثری منفی در ذهن گیرنده پیامک ایجاد میکند.
دیجیتال مارکتینگ با کمک تلویزیون
بازاریابی دیجیتالی با کمک تلویزیون، بهدلیل مخاطبان زیادی که این رسانه دارد، خیلی رایج است. بنابراین بسیاری از کسبوکارها به استفاده از این کانال تبلیغاتی، ترغیب میشوند.
از نکات منفی این روش، هزینه زیاد تبلیغات آن است. گاهی بهدلیل این هزینههای زیاد، سازمانهای کوچک و نوپا توانایی پرداخت آن را ندارند.
استفاده از روشهای دیجیتال مارکتینگ آفلاین معایبی نیز دارد.
معایب دیجیتال مارکتینگ آفلاین چیست؟
هیچ روش بازاریابی کاملا بینقص نیست. این روش بازاریابی دیجیتال نیز دو عیب بزرگ دارد:
- در بازاریابی آفلاین، نمیتوانید پیامهایتان را بهصورت شخصیسازی شده برای افراد بفرستید. مثلاً شما پیام تبلیغاتیتان را در تلویزیون به تماشاچیان آن میرسانید ولی نمیتوانید برای هر فردی پیام خاص خودش را بفرستید. مثلاً تفکیک پیامهایی برای جذب مخاطبین هدف و تشکر از خرید مشتریانتان بسیار جذاب است. در روش بازاریابی دیجیتالی آفلاین مجبورید در هر دو شرایط، یک نوع پیام بفرستید. تازه اگر شانس بیاورید که در زمان پخش تبلیغاتتان به تلویزیون توجه کنند!
- نکته منفی دیگر این نوع تبلیغات، سختی ارزیابی بازدهی آنهاست. مثلاً هنگامی که شما همزمان هم در رادیو و هم در تلویزیون تبلیغ کردهاید، نمیتوانید به طور تفکیکشده بفهمید چند نفر از رادیو و تلویزیون از شما خرید کردهاند.
استراتژیهای موفقیت در دیجیتال مارکتینگ
موفقیت در بازاریابی دیجیتالی، استراتژیهای خاص خودش را دارد که در ادامه آنها را ارزیابی میکنیم:
۱. ساخت پایگاه جذاب
مهمترین پایگاه ارتباطی با مشتریان، وبسایت شماست. مشتریانتان انتظار دارند در اولین برخورد در یک جای معتبر با شما و محصولاتتان آشنا شوند. و چه جایی بهتر از یک وبسایت معتبر!
باید بدانید که داشتن یک صفحه اینستاگرام کافی نیست! زیرا ممکن است صفحه اینستاگرامتان را به هر دلیلی از دست بدهید. بنابراین تمرکزتان را روی یک نقطه دائمی که همیشه در دسترس مخاطبانتان باشد، بگذارید.
شما برای حفظ ارتباط همیشگی با مشتریانتان به پایگاهی دائمی نیاز دارید، راهاندازی یک وبسایت اولین قدم برای موفقیت در استراتژیهای بازاریابی آنلاین است.
۲. ایجاد حس خشنودی در کاربران وبسایتتان
نمیدانم چیزی از تجربه کاربر شنیدهاید نه؟ تجربه کاربر همان حسی است که در زمان کار با وبسایتتان در مخاطبانتان ایجاد میشود و در زبان انگلیسی به آن UX (User Experience) میگویند. اینکه چقدر مخاطبتان با شما و محتوای وبسایتتان حس صمیمیت کند، به شفافیت مطالبتان بستگی دارد. بنابراین نباید تنها روی ظاهر سایت تمرکز کنید.
۳. استفاده از جمله معروف زیبایی در سادگی است!
همیشه شنیدهاید که زیبایی در سادگی است! شما معمولا از این مفهوم در تهیه لباس و دکور منزل استفاده میکنید اما باید بدانید که سایتی با محیط کابری ساده نیز توجه همه را به خودش جلب میکند! مطالبتان را مخاطبپسند و ساده ارائه کنید. سایتی شلوغ به چشم تمخاطبتان نمیآید!
شرکت Adobe سازنده نرمافزارهای گرافیکی مثل فتوشاپ در تحقیقاتاش اعلام کرد: «اگر رابط کاربری سایتتان ساده و زیبا نباشد، 38 درصد کاربران بدون توجه به مطالبتان از آن خارج میشوند!» پس اگر قصد از دست دادن 38 درصد از کاربرانتان را دارید، سایتی شلوغ طراحی کنید!
۴. نمکگیر کردن کاربران
یکی از استراتژیهای مهم موفقیت دیجیتال مارکتینگ، نمکگیر کردن کاربران با مطالبتان است! باید با انجام کارهای مختلف، آنها در سایتتان نگه دارید تا خارج نشوند! برای اینکار از هر ترفندی که میدانید استفاده کنید. مهمترین راه، افزایش سرعت سایت است.
فرض کنید با کلیک بر روی یک وبسایت بهدلیل سرعت کند آن و عدم لود مطالب و تصاویر، حسابی کلافه شدهاید! مطمئنم بهسرعت آن وبسایت را ترک میکنید. پس باید تمام نقاط ضعف سایتتان را شناسایی و برطرف کنید تا مخاطب در سایتتان ماندگار شود!
۵. ضروریت داشتن تخصص برای موفقیت در دیجیتال مارکتینگ
اگر زمینه فعالیتتان، دیجیتال مارکتینگ است، باید تمام مفاهیم بازاریابی دیجیتالی را کامل بدانید. برای مثال یک متخصص سئو، یک شاغل در حوزه بازاریابی دیجیتال محسوب میشود، بنابراین باید علاوهبر تسلط کامل روی مفاهیم سئو، درباره سایر روشهای دیجیتال مارکتینگ نیز اطلاعاتی داشته باشد.
تا اینجا با انواع روشها و استراتژیهای بازاریابی اینترنتی آشنا شدیم. در ادامه با من همراه باشید تا با چالشهای دیجیتال مارکتینگ بیشتر آشنا شویم.
چالشهای دیجیتال مارکتینگ چیست؟
در حوزه دیجیتال مارکتینگ سه چالش بزرگ برایتان وجود دارد:
چالش اول: انتخاب پلتفرم مناسب برای شروع بازاریابی اینترنتی
تنوع رسانههای آنلاین و خدمات متفاوت آنها، باعث سردرگمی صاحبان برندها و کسبوکارها شده است. شبکههای اجتماعی، ایمیل و وبسایتهای پربازدید و … تنها بخشی از رسانههای آنلاین موجود برای بازاریابی دیجیتالی هستند. باید با توجه به نیاز مخاطبان و اهداف بازاریابیتان، پلتفرم مناسب برای تبلیغات را پیدا کنید.
چالش دوم: طراحی برنامه بلند مدت
وقتی حرف از دیجیتال مارکتینگ میشود همه منتظر موفقیت یکشبه هستند! فراموش نکنید برخلاف تبلیغات سنتی، بازاریابی اینترنتی کاری بلندمدت است. هزینه پایین این تبلیغات عاملی است که بسیاری را از مسیر اصلی موفقیت دور میکند.
بهتر است برنامههای بلندمدت بچینبد و در تولید محتوا باکیفیت مداومت داشته باشید. برای اینکار میتوانید از متخصصان این زمینه راهنمایی بگیرید.
چالش سوم: جلب نظر مخاطبان
امروزه حجم زیاد تبلیغات، باعث سردرگمی مخاطبان و کاهش اعتماد آنها به همه تبلیغات در فضای مجازی شده است. هر چقدر حقیقی، صمیمی و با خلاقیت بیشتر تولید محتوا کنید، مخاطبان اشتیاق بیشتری نسبت به خدماتتان پیدا خواهد کرد.
برای مثال داستان Mastercard نمونهای خوب از جلب نظر مشتریان با استفاده از تولید محتوای خلاق است! آنها به همراه کارتهایشان یک بروشور مکانهای تفریحی و کارت پرداخت آنلاین به مشتریان میدهند تا آنها برای پرداخت هزینه و بازدید از این مکانها مشکلی نداشته باشند! درعوض مشتریان نیز تجربههای خود را با آنها در میان میگذارند! این شرکت مبنای برندش را بر داستانهای مشتریان کارتهایش قرار میدهد. چه صمیمیت قشنگی!
برای حل تمام چالشهای بالا، شما به یک تیم دیجیتال مارکتینگ ماهر نیاز دارید.
تیم دیجیتال مارکتینگ شامل چه کسانی است؟
امروزه بازاریابی دیجیتالی بسیار گسترده شده است. شاید در شرکتهای کوچک، تمام وظایف برعهده یک متخصص دیجیتال مارکتینگ باشد اما در شرکتهای بزرگتر، اهداف مارکتینگ آنلاین بر دوش افراد متخصص در هر بخش است.
در تیم بازاریابی اینترنتی، استخدام مدیر دیجیتال مارکتینگ از اصلیترین کارهاست. او افراد تیم را برای رسیدن به اهداف بازاریابی اینترنتی هدایت میکند. در اینجا چند نمونه از این افراد متخصص آورده شده است:
مدیر دیجیتال مارکتینگ
یک مدیر دیجیتال مارکتینگ، مسئول آموزش بازاریابی آنلاین به تیم سازمان و پشتیبانی کامل آنهاست. مدیر بازاریابی اینترنتی، باید درکی قوی از استراتژی بازاریابی آنلاین و ابزارهایش داشته باشد تا بتواند روشهای بازاریابی را با توجه به اهداف مجموعه، ایجاد و متناسب با بودجه تعیین شده پیادهسازی کند.
او باید بعد از اتمام بازاریابی، توان گزارشدهی و سنجش عملکرد کمپین تبلیغاتی را داشته باشد. اصولا مدیر بازاریابی دیجیتال بیشترین تعامل را با تیم بازاریابی و تیم تولید محتوا دارد. برویم تا با هم وظایف مدیر بازاریابی اینترنتی را ببینیم:
وظایف مدیر دیجیتال مارکتنیگ
- بررسی و برنامهریزی استراتژیهای بازاریابی درجهت بهبود عملکرد وبسایت سازمان
- ارائه استراتژیهای خلاقانه و جذاب در جهت اهداف تعریف شده مجموعه
- تحلیل کانالهای فروش و تبلیغات در جهت بالا بردن نرخ تبدیل
- همکاری با تیم پشتیبان وبسایت جهت ایجاد صفحات هدفمند برای تبلیغات
- استفاده از ابزارهای روز دنیا برای تحلیل و افزایش نرخ تبدیل
- راهاندازی کمپینهای جذب مشتری در وبسایت از طریق گوگل آنالیتیک
- راهاندازی کمپینهای رسانهای همچون بازاریابی اینترنتی با ایمیل (Email Marketing) و بازاریابی دیجیتالی با موبایل (SMS Marketing)
- ایجاد کمپینهای تبلیغاتی در شبکههای اجتماعی مثل اینستاگرام و تلگرام
- نگهداری و بهبود وضعیت کسبوکار در شبکههای اجتماعی
- تهیه گزارش، ارزیابی و سنجش عملکرد تبلیغات براساس شاخصهای تعریف شده (KPI) در کمپینهای اجرا شده
به نظر شما مهارتهای لازم برای مدیر دیجیتال مارکتینگ چیست؟
مهارتهای لازم برای مدیر دیجیتال مارکتینگ
- تسلط کامل بر مبحث بهینهسازی سایت در موتورهای جستجوگر گوگل (SEO)
- تسلط به مفاهیم بازاریابی از طریق کلمات کلیدی (SEM)
- تسلط کامل بر ابزارهای دیجیتال مارکتینگ
- تسلط نسبی به نرمافزارهای تدوین ویدیو جهت ساخت محتوای ویدیویی
- تسلط بر ابزارهای تحلیل ترافیک ورودی سایت مثل گوگل آنالیتیک، وب ترندز و …
- مسلط به مفاهیم بازاریابی دیجیتالی و استراتژیهای آن
- خلاق و ایدهپرداز در طراحی کمپینهای تبلیغاتی
- مهارت نسبتی روی زبانهای برنامهنویسی
- مهارت تحلیلی قوی و شناخت ابزارهای گزارشگیری
- آشنا با اصول مخاطبشناسی در موضوع بازاریابی اینترنتی
- آشنایی کامل با بهترین زمان نشر محتوا
مدیر سئو در تیم بازاریابی اینترنتی
مدیران سئو مسئول رتبهبندی کسبوکارها در گوگل هستند. این افراد در تیم بازاریابی اینترنتی با استفاده از روشهای مختلف به بهینهسازی وبسایت در موتورهای جستجوگر میپردازند.
این اشخاص ممکن است مستقیماً با تولیدکنندگان محتوا کار کنند تا به گرفتن رتبه خوب مطلب از گوگل مطمئن شوند. آیا وظایف یک مدیر سئو را میدانید؟
وظایف مدیر سئو در تیم بازاریابی دیجیتال
- اخذ تصمیمات نهایی در مورد موضوع بهینهسازی موتورهای جستجوگر
- تعیین استراتژیهای فرستادن مطلب به نتایح بالای گوگل
- بررسی مشکلات سئو و برنامهریزی برای رفع آنها
- برنامهریزی برای سئوی خارجی
- نظارت روی امنیت سایت
- استخدام و اخراج نیروهای تیم سئوکننده
متخصص تولید محتوا در تیم دیجیتال مارکتینگ
کارشناس بازاریابی محتوا، روی محتواهای تولید شده نظارت میکند. آنها با افراد تیمهای دیگر بازاریابی اینترنتی برای اطمینان از همخوانی محتوای دیجیتالی با محصولات و کمپینهای راهاندازی شده، کار میکنند. وظایف متخصص تولید محتوا به شرح زیر است:
وظایف متخصص تولید محتوا در تیم بازاریابی اینترنتی
- تهیه محتوا مناسب نیازهای یک برند برای انتشار در وبلاگ و شبکههای اجتماعی
- همکاری با مدیر سئو و تهیه محتوا براساس اصول سئو (seo)
- انتشار محتوا در زمانهای معین مطابق تقویم محتوا
- ساختاربندی درست محتوا برای سادگی نمایش آن
- جستجو و تحقیق درباره محتواهای جدید و معتبر از منابع بهروز
- ویرایش محتوا پیش از انتشار و ارائه فایل نهایی مطالب
- کمک به مسئول دیجیتال مارکتینگ و مدیر تولید محتوا برای سئو مطالب
مهارتهای لازم برای متخصص تولید محتوا در تیم بازاریابی اینترنتی
- توانایی نویسندگی در وبلاگها و شبکههای اجتماعی
- خلاقیت در تولید محتوا با توجه به نیازهای هر سازمان
- مسلط به قواعد نوشتاری سئو محور در سایت و شبکههای اجتماعی
- آشنایی با اصول بازاریابی محتوا
- تسلط کامل به نرمافزارهای خانواده آفیس (ورد، اکسل، پاورپوینت، وان نوت)
- آشنایی با اصول دیجیتال مارکتینگ
- تسلط کامل به ابزارهای google webmaster و google analytics
- آشنایی لازم با نرم افزارهای گرافیکی ویرایش (متناسب با روش تولید محتوای موردنیاز)
- تسلط کافی به زبان انگلیسی برای یافتن مطالب معتبر
- تسلط به تایپ دهانگشتی
مدیر شبکههای اجتماعی در تیم بازاریابی اینترنتی
نقش مدیر شبکههای اجتماعی از اسم آن قابل حدس است، اما اینکه کدام شبکههای اجتماعی را برای کمپین تبلیغاتی مدیریت میکند، به نوع سازمان بستگی دارد. آنها برنامهریزی مربوط به ارسال پست در شبکههای اجتماعی را مشخص میکنند. مدیر شبکههای اجتماعی با متخصص تولید محتوا برای رسیدن به یک جمعبندی کامل در مورد استراتژی محتوا همکاری میکند. وظایف او شامل موارد زیر است:
وظایف مدیر شبکههای اجتماعی در تیم مارکتینگ آنلاین
- مدیریت همه شبکههای اجتماعی سازمان
- نظارت بر شبکههای اجتماعی بهوسیله ابزارهای دقیق تحلیلی
- پاسخگویی به سوالات در صفحههای شبکههای اجتماعی طبق اهداف سازمان
- تولید محتوای تبلیغاتی برای شبکههای اجتماعی
- برگزاری طوفانهای فکری در راستای خلق ایدههای جدید
- همسوسازی محتوای تولید شده با موضوعات ترند فضای مجازی
- فعالیت حداکثری در شبکههای اجتماعی پرطرفدار مانند فیسبوک، توییتر،اینستاگرام و …
مهارتهای لازم برای مدیر شبکههای اجتماعی
- توانایی تولید محتوا مبتی بر بهینهسازی موتورهای جستجوگر گوگل
- مهارت بالا در جستجوی اطلاعات درباره شبکههای اجتماعی
- همگام بودن با ترندهای روز دنیا که بر شبکههای اجتماعی تاثیر دارند
- تسلط به امور اداری برای ارتباط بهتر با مشتریان
- فعالیت در فضای مجازی، مدیر شبکههای اجتماعی در حقیقت واسطی بین سازمان و مشتریان است، پس باید از قدرت تحلیل بالایی برخوردار باشد.
- مهارتهای کامپیوتری در سطح بالا
هماهنگ کننده اتوماسیون بازاریابی
هماهنگ کننده اتوماسیون بازاریابی و فروش، به تیم بازاریابی در درک رفتار کاربران کمک میکند و با استفاده از ابزارهای سنجش، میزان رشد کسبوکار و موفقیت کمپینها را میسنجد. هماهنگ کننده اتوماسیون بازاریابی فعالیتهای بازاریابی سایر افراد تیم دیجیتال مارکتینگ را ردیابی میکند.
حتما تا اینجا از اهمیت دیجیتال مارکتینگ مطلع شده و به فکر شروعاش برای کسبوکارتان افتادهاید. اما آیا این روش بازاریابی برای همه کسبوکارها موثر است؟
آیا بازاریابی دیجیتال برای همه کسبوکارها مفید است؟
بازاریابی دیجیتال برای پیشرفت هر شغلی موثر است. مهم نیست خدماتتان چیست، بازاریابی دیجیتال با استفاده از نیازهای مخاطبان، به شما در تولید محتوای ارزشمند کمک میکند. اما همه مشاغل نباید استراتژی بازاریابی دیجیتالی را به یک روش اجرا کنند.
۱. بازاریابی دیجیتالی B2B
روش Business to Business (B2B) شامل فروش محصولات یا خدمات یک شرکت به شرکتی دیگر است.
اگر شرکت شما B2B است، فعالیتتان در زمینه بازاریابی اینترنتی حول افزایش تبدیل آنلاین، متمرکز است و هدف نهاییتان، صحبت مشتریان با فروشنده است؛ به همین دلیل، وظیفه تیم بازاریابیتان، جذب مشتری باکیفیت از طریق وبسایت و پشتیبانی آنها است.
۲. بازاریابی دیجیتالی B2C
اگر تمرکز کسبوکارتان روی فروش و مخاطبتان مردم عادی هستند (B2C)، هدفتان از فعالیتهای بازاریابی اینترنتی هدایت افراد به وبسایت و مشتری شدن آنها بدون مکالمه با بخش فروش است.
شما به همین دلیل، بیشتر تمرکزتان را روی سفر مشتری (یعنی از لحظهای که کاربری به وبسایتتان میآید، تا لحظه خرید او) میگذارید؛ بنابراین توضیحات محصول در وبسایتتان از همه چیز مهمتر است. شما باید از CTA (دکمه دعوت به عمل) بسیار قوی و اثرگذار استفاده کنید.
برای شرکتهای B2C، شبکههایی مجازی مثل اینستاگرام و پینترست با ارزشتر از پلتفرمهایی مانند لینکدین هستند.
تفاوت دیجیتال مارکتینگ و سئو در بازاریابی آنلاین
دیجیتال مارکتینگ و سئو (Search Engine Optimization) دو روش متفاوت برای بازاریابی آنلاین هستند. در ادامه به اصلی ترین تفاوت های دیجیتال مارکتینگ و سئو میپردازیم:
-
تعریف:
- دیجیتال مارکتینگ: دیجیتال مارکتینگ شامل هر فعالیت بازاریابی است که با استفاده از روشها و ابزارهای دیجیتال به منظور جذب و مشارکت مشتریان انجام میشود. این شامل تبلیغات آنلاین، رسانههای اجتماعی، ایمیل مارکتینگ، بازاریابی محتوا و سایر استراتژیهاست که برای جذب مخاطبان اینترنتی استفاده میشود.
- سئو: سئو فرآیند بهبود رتبه و موقعیت یک وبسایت در نتایج موتورهای جستجو است. سئو از روشها و تکنیکهای متنوعی برای بهبود محتوا، ساختار و عملکرد وبسایت استفاده میکند تا بتواند در نتایج آلگوریتمهای جستجوی موتورهای جستجو بهتر دیده شود.
-
هدف:
- دیجیتال مارکتینگ: هدف دیجیتال مارکتینگ جذب ترافیک و مشتریان به وبسایت و افزایش فروش و درآمد است. این روش بر تبلیغات، تبلیغات پرداختشده و استفاده از رسانههای اجتماعی برای جذب مشتریان تمرکز دارد.
- سئو: هدف سئو بهبود رتبه و موقعیت وبسایت در نتایج موتورهای جستجو است. با بهبود سئو وبسایت، افزایش ترافیک آلی و بهبود دیدibilité در موتورهای جستجو ایجاد میشود.
سخن آخر
در حال حاضر استفاده از شبکههای اجتماعی برای تمامی کسبوکارها در سراسر جهان، به یک ضرورت تبدیل شده است. هر چه از اقتصادهای سنتی دور و با فناوری آشناتر میشویم؛ تقاضا برای دیجیتال مارکتینگ افزایش پیدا میکند.
برای مثال استرالیا با کنار گذاشتن روشهای سنتی برای تبلیغات سازمانهایش، و قرار دادن بازاریابی دیجیتالی را در اولویت اقتصادش، با افزایش چشمگیر تقاضا برای استخدام بازاریابان دیجیتال مارکتینگ نسبت به پنج سال گذشته روبهرو شده است!
هر کشوری متناسب با نیازها و امکاناتاش، به نوع خاصی از دیجیتال مارکتینگ نیاز دارند. برای مثال در بسیاری از مناطق در حال توسعه، موبایل بیشتر از کامپیوتر محبوب شده و امکانات دسترسی افراد به آن بیشتر است. بنابراین در این مناطق مانند آمریکای لاتین و آفریقا، بازاریابی موبایل (موبایل مارکتینگ) بهشدت پرطرفدار است.
امروزه در کشورهایی مثل کانادا، هند، آمریکا، امارات متحده عربی، استرالیا، ایرلند و فیلیپین، شاهد رشد تقاضای برای دیجیتال مارکتینگ هستیم. در ایران این بازار تقریبا جدید است، اما روزبهروز شاهد رشد آن خواهیم بود.
ما در شرکت دیجیتال مارکتینگ سایبری شو بهعنوان تیمی قوی در زمینه آموزش بازاریابی آنلاین، برگزارکننده دوره بازاریابی اینترنتی در ایران هستیم. دیگر نگران پیشرفت در این حوزه دیجیتال نباشید!
بهنظر شما مزیتهای استفاده از بازاریابی اینترنتی نسبت به روشهای سنتی چیست؟ منتظر شنیدن نظرات ارزشمند شما هستیم. فراموش نکنید این مقاله مفید و جامع را با دوستان خود به اشتراک بگذارید تا آنها نیز از دوره بازاریابی اینترنتی سایبری شو برای رشد کسبوکارشان استفاده کنند!