حتما شما هر روز از دوستان و آشنایان خود این جمله را میشنوید: «برای پیشرفت کاروبارت، سایتی طراحی کن! این روزها همه آنلاین شدهاند، تو چرا هنوز منتظری؟» بعد از شنیدن این جملات اولین سوالی که برایتان پیش میآید این است: «اصلا معنی، مفهوم و اصول مهم طراحی سایت چیست؟»
البته حق دارید؛ از کجا میخواهید بدانید طراحی سایت چیست! مگر طراح وب هستید؟! بگذارید بگویم ساخت سایت هرچه هست، اهمیت زیادی دارد! طبق آمار 75 درصد از کاربران براساس اینکه کسبوکاری سایت دارد یا نه، درباره آن قضاوت میکنند! سایت خوب، اعتبار یک شرکت است. دقت کنید میگوییم سایت خوب، نه هر سایتی!
در ادامه برویم شما را با معنای کلی طراحی وبسایت آشنا کنیم و سپس اصول مهم طراحی آن را کامل برایتان بگوییم، در همین قسمت تفاوت توسعه و طراحی وبسایت را نیز بررسی میکنیم، پس تا آخر این مقاله با من باشید!
مفهوم طراحی سایت چیست؟
طراحی وبسایت هنر برنامهریزی، مفهومسازی و تنظیم محتوا بهگونهای است که بتوان آن را بهصورت آنلاین با جهان به اشتراک گذاشت! امروزه فرآیند طراحی یک سایت، چیزی فراتر از زیباییشناسی است و شامل عملکرد کلی آن، اپلیکیشنهای موبایل و طراحی رابط کاربری میشود.
طراحی وبسایت یک فرآیند مشارکتی است و دانش و ابزارهای صنایع مرتبط را (از طراحی گرافیک گرفته تا بهینهسازی سئو و تجربه کاربری) باهم ترکیب میکند. آژانسهای طراحی وب اغلب افراد حرفهای از این حوزهها را گرد هم میآورند تا قادر به ساخت سایتی قدرتمندتر در تمامی جنبهها باشند. بسیاری از افراد دو مفهوم طراحی و توسعه سایت را اشتباها بهجای یکدیگر استفاده میکنند، اما این دو، معنایی متفاوت دارند!
تفاوت توسعه و طراحی سایت چیست؟
اولین قدم در سفر طراحی وبسایت ما، یادگیری تفاوت بین طراحی و توسعه سایت است. این دو ارتباط نزدیکی دارند و اغلب بهجای یکدیگر استفاده میشوند:
- طراحی سایت به طراحی بصری و جنبههای تجربی یک وب خاص اشاره دارد. ما در ادامه این مقاله به جزئیات بیشتری در مورد طراحی وبسایت خواهیم پرداخت.
- توسعه سایت به ساخت و نگهداری ساختار آن اشاره دارد و شامل سیستمهای کدگذاری پیچیده برای تضمین عملکرد صحیح سایت است. توسعهدهندگان برای طراحی وبسایت از روشهای مختلفی استفاده میکنند.
بهترین روشهای طراحی سایت چیست؟
روشهای توسعهدهندگان برای طراحی وبسایت شامل استفاده از زبانهای برنامهنویسی یا سیستمهای مدیریت محتوا است:
1. زبان برنامهنویسی سایت HTML
HTML یک زبان برنامهنویسی برای ایجاد قسمت جلویی سایتها است. از این زبان برای نوشتن همان صفحههای آنلاینی که در مرورگرتان میبینید استفاده میشود.
2. زبان طراحی وبسایت CSS
CSS (Cascading Style Sheets) یک زبان برنامهنویسی برای تمام اطلاعات مربوط به نمایش صفحه سایت است. CSS با HTML کار میکند تا سبک و قالببندی (مثل قالب، فونت ها و …) یک سایت را طراحی کنند.
3. استفاده از سیستمهای مدیریت محتوا (CMS) برای ساخت سایت
سیستم مدیریت محتوا (CMS)، یک پلتفرم کامپیوتری برای ساخت و مدیریت محتوای سایت شماست. این سیستمها امکان ایجاد سایت را برای افراد بدون نیاز به یک کلمه کدنویسی فراهم میکنند. ویکس و وردپرس از نمونههای سیستمهای مدیریت محتوای خوب هستند و بهعنوان پلتفرمهای کاربرپسند برای توسعه محتوای سایت استفاده میشوند.
البته طراحی یک سایت خوب اصولی خاص دارد. در ادامه به آنها میپردازیم.
اصول اصلی طراحی سایت چیست؟
یکی از اولین بخشها برای درک اینکه مفهوم طراحی سایت چیست، دانستن روشهای دستیابی به یک سایت خوب است! اصول طراحی وبسایت، نظریههای هنرمندان و طراحان وب برای مشخصسازی ویژگیهای بصری و ترکیب آنها با هم است.
بهکارگیری این اصول در ساخت سایت میتواند به طراحان مبتدی و پیشرفته کمک کند تا سایتی با ظاهری هماهنگ داشته باشند. البته اینها قوانین سختگیرانهای نیستند و هیچکس شما را مجبور به پیروی از آنها نمیکند، بلکه دستورالعملهایی برای یادگیری نحوه اعمال عناصر مختلف یک سایت هستند.
پیکاسو میگوید: «قوانین را مانند یک حرفهای یاد بگیرید تا بتوانید مانند یک هنرمند آنها را پیاده کنید.» هنگامی که اصول طراحی وبسایت را درک کردید میتوانید رویکردی خلاقانهتر برای سایتتان در پیش بگیرید. برویم در ادامه با این اصول تک به تک آشنا شویم:
اصل تعادل در طراحی سایت به چه معناست؟
تعادل بهمعنای اطمینان از این است که هیچ یک از عناصر موجود در سایت بیش از حد قدرتمند نیستند! این کار را میتوانید هنگام طراحی با کشیدن یک خط فرضی در مرکز صفحه سایت و چیدن عناصر بهطوری که وزن بصری در هر دو طرف برابر باشند، بررسی کنید. دو راه اصلی برای دستیابی به تعادل در سایت وجود دارد:
- تعادل متقارن یعنی وزن بصری در دو طرف آن خط کاملا برابر باشد (مانند یک آینه). اگر تعادل متقارن در طراحی وبسایت اعمال شود، حس زیبایی و ثبات در مخاطبان برانگیخته میشود!
- تعادل نامتقارن زمانی است که وزن بصری در هر دو طرف برابر اما ترکیب و ترتیب عناصر متفاوت باشد (یعنی نه یک تصویر آینهای). طراحی نامتقارن، یک رویکرد مدرن برای سایت است و علاوهبر ایجاد تجربهای پویاتر برای بیننده، ترکیبی هماهنگ را نیز در سایت حفظ میکند.
مفهوم اصل تضاد در طراحی سایت چیست؟
اصل تضاد (یا کنتراست) به چیدمان عناصر در کنار هم بهگونهای که تفاوتهای آنها را برجسته کند، اشاره دارد: تیره و روشن، صاف و منحنی، بزرگ و کوچک. هنگامی که کنتراست در صفحه سایت وجود دارد، ویژگیهای خاص، چشمگیر و هیجانانگیز باعث جلب توجه مخاطبان میشود.
اصل تاکید در طراحی سایت چه معنایی دارد؟
اصل تاکید میگوید همه عناصر سایت به یک میزان مشخص، مهم و برابر نیستند! یعنی میزان اهمیت لوگوی شما با دکمه دعوت به اقدام یا یک تصویر در سایتتان متفاوت است. اگر چیزی در صفحه شما وجود دارد و میخواهید بازدیدکنندگان ابتدا به آن توجه کنند، باید از اصل تاکید استفاده کنید و با رنگهای روشن و متفاوت (مثل زرد) یا اندازه فونت بزرگتر از غالب بودن آن قسمت در صفحهتان مطمئن شوید.
اصل حرکت (جنبش) در طراحی سایت چیست؟
حرکت (جنبش) بازدیدکنندگان را از یک عنصر به عنصر بعدی در سایت هدایت میکند. برای اینکار باید با کنترل اندازه، جهت و ترتیب عناصر در ترکیب یک صفحه، به حرکت چشم بیننده در سراسر سایت خود کمک کنید. برای مثال عناصر اولیه را بزرگتر یا با رنگی متفاوت طراحی و برای مراحل بعدی بهسراغ سایزهای کوچکتر بروید.
برای درک بهتر این موضوع همین مقالهای که در برابر شماست را در نظر بگیرید، تیترها و عناوین اصلی با رنگهای متفاوت (استفاده از اصل تاکید) و با سایزی متفاوت نوشته شده و ناخودآگاه مسیر حرکت چشم شما را مشخص میکند.
5 نکته حیاتی در طراحی سایت
در کنار رعایت اصول طراحی وبسایت، توجه به این نکات در ساخت سایتی کاربردی به شما کمک میکند:
1. رعایت زیباییشناسی در سایت مهم است
تمام اصولی که برای طراحی سایت در بالا گفتیم بهنوعی باعث تقویت جنبه زیباییشناسی آن میشوند. باید هویت برند شما بهخوبی در سایت شما نشان داده شود، یعنی سایت شما باید با رنگها و سبکهای برندتان مطابقت داشته باشد. البته مراقب باشید در استفاده از آنها اغراق نکنید و از اصول طراحی وبسایت نیز کمک بگیرید.
تحقیقات میگویند 94 درصد از بازخوردهای منفی یک سایت مربوط به جنبه زیباییشناسی آن است. هیچگاه فراموش نکنید یک سایت زیبا اولین عامل جلب نظر مشتریان است.
2. سایت شما باید برای همه قابل استفاده باشد
هرگز فراموش نکنید انسانهای واقعی از سایت شما بازدید میکنند، بنابراین علاوهبر طراحی سایت براساس اصول سئو و موتورهای جستجوگر، باید آن را برای همه اقشار مردم قابل استفاده کنید.
قابلیت استفاده یعنی همه مردم بدون در نظر گرفتن سن، جنس، تخصص و معلویتهای خاص قادر به استفاده از سایتتان باشند. سادگی مهمترین نکته است. شما باید تعداد منوها و گزینههای خود را محدود و استفاده از آن را برای کاربران ساده کنید. خود را بهجای بازدیدکنندگانتان قرار دهید و به آنچه آنها میبینند فکر کنید.
3. اهمیت کیفیت محتوا در طراحی سایت
حتی اگر همه عناصر سایت بهخوبی کار کنند، سایت شما بدون محتوای خوب ارزشی ندارد! بازدیدکنندگان فقط برای محتوا شما به سایتتان مراجعه میکنند. به همین دلیل بسیاری از کسبوکارها بازاریابی محتوا را بهعنوان روش اصلی مارکتینگشان انتخاب میکنند.
آنها تمرکزشان را روی ارائه محتوای مفید و خواندنی (درکنار توجه به سایر المانهای سایت) میگذارند تا مردم مایل به خواندن و اشتراکگذاری مطالبشان باشند. با انتشار محتوای خوب در سایتی جذاب به مخاطبان نشان میدهید که برای زمان آنها ارزش قائل هستید!
4. سرعت بارگذاری سایت شما اهمیت زیادی دارد
آیا می دانستید اگر سایت شما بهسرعت بارگذاری نشود، ممکن است افراد از بازدید آن منصرف شوند؟ مطالعات نشان میدهد اگر زمان بارگذاری صفحه شما از 3 ثانیه بیشتر شود، نرخ پرش شما (بهمعنای خروج مخاطبان از سایت) 38 درصد افزایش می یابد.
بنابراین نکته حیاتی بعدی در طراحی وب، سرعت بارگذاری آن است. شما باید بین عناصر سایت و فشاری که آنها بر مرورگر و اتصال اینترنت بازدیدکنندگانتان وارد میکنند، تعادل برقرار کنید تا سرعت بارگذاری سایتتان کاهش نیابد.
5. سازگاری با موبایل برای پیشرفت سایتتان مهم است
بر اساس آخرین آمارها دستگاههای تلفن همراه بیش از 50 درصد از کل ترافیک آنلاین را تشکیل میدهند! این یعنی اگر سایت شما بهدرستی در گوشیهای هوشمند و تبلتها بارگذاری نشود، تقریبا نیمی از مخاطبان بالقوه خود را از دست میدهید!
برای جلوگیری از این موضوع، هنگام ایجاد یک استراتژی طراحی سایت از قابلیت نمایش صحیح در انواع پلتفرمها مطمئن شوید؛ به این ویژگی رسپانسیو میگویند. صفحات سایت باید بهطور مناسب با اندازههای مختلف صفحههای نمایش سازگار شوند.
سخن پایانی
طراحی سایت یکی از مهمترین جنبهها برای پیشرفت کسبوکار شماست. طبق تحقیقات 57 درصد از کاربران کسبوکاری با طراحی وبسایت ضعیف را به اطرافیانشان توصیه نمیکنند!! بنابراین با داشتن یک سایت خوب و جذاب و انتشار محتواهای مفید، علاوهبر جذب مشتری با کمک موتورهای جستجوگر، از راه بازاریابی دهان به دهان نیز مخاطب جذب میکنید!
توجه به نکات و اصول طراحی وبسایت در کنار محتوای خوب، پیشرفتی باورنکردنی برای کسبوکار شما بهوجود میآورد! پس چرا هنوز منتظر هستید؟ همین حالا برای ساخت و طراحی یک سایت خوب و کارآمد دست بهکار شوید. سایبری شو به شما در تمامی مراحل ساخت و طراحی یک سایت مفید کمک و پس از اتمام مراحل ساخت از شما پشتیبانی میکند! همین حالا با مشاوران ما بهصورت رایگان مشورت کنید.
بهنظر شما مهمترین نکته برای جذب مخاطب در طراحی سایت چیست؟! بهترین راه دریافت ترافیک مفید و افزایش تعداد کاربران علاقهمند به حوزه شما کدام راه است؟! مشتاقانه منتظر شندین نظرات شما هستیم. فراموش نکنید این مقاله مفید را برای دوستانتان بفرستید.