آیا میدانید این روزها پرجستجوترین موضوع در فضای مجازی چیست؟! بله درست حدس زدید، آموزش طراحی سایت دلیل این موضوع را میدانید؟ بگذارید برایتان بگویم. هنوز هم افرادی که به قدرت سایتها و فضای مجازی پی نبردهاند و به کسبوکار حضوریشان چسبیدهاند وجود دارند! اگر شما هم یکی از این افراد هستید پس به داستان من گوش دهید!
چند سال پیش تازه از دانشگاه فارغالتحصیل شده بودم و بهدنبال شغلی میگشتم. پس از مدتی در یک گالری کوچک هنرهای دستی شروع به کار کردم. روزانه در اوقات استراحتم ویدئوهای آموزش طراحی سایت را نیز میدیدم، آخر من از نوجوانی به تکنولوژی علاقه خاصی داشتم
روزی تصمیم گرفتم برای تمرین آموختههایم سایتی طراحی کنم. در آن سایت (بدون هیچ انگیزه قبلی) شروع به گذاشتن عکسهای محصولات هنرهای دستی گالری کردم. بعد از چند ماه متوجه شدم که سایتم کمکم در حال سوددهی است! این موضوع را با صاحب گالری در میان گذاشته و قویتر از گذشته به کارم ادامه دادم.
چند ماه بعد بهعلت شلوغی و ترافیک بالای سایت، تصمیم گرفتم یک ادمین (مدیر) برای آن استخدام کنم. امروزه همان سایت ساده من، حتی بیشتر از کسبوکار حضوری اصلی سودآوری دارد. حالا متوجه اهمیت ساخت سایت شدهاید؟! طبق آمارهای بهدستآمده از یک نظرسنجی بین 500 کاربر فضای مجازی، بیشتر از نیمی از آنها به کسبوکاری با یک سایت خوب، اعتماد بیشتری میکنند.
بنابراین همه مشاغل باید طراحی سایت را برای برآوردهکردن انتظارات مصرفکنندگان و کاربران و تقویت هویت برند خود در اولویت کارهایشان قرار دهند. البته طراحی یک سایت ساده بهتنهایی نمیتواند شما را در بازار شلوغ آنلاین امروزه به موفقیت برساند. ساخت سایت مراحل و اصول مختلفی دارد. در پایان این مقاله شما با عناصر، مراحل و اصول طراحی سایت کاملاً آشنا میشوید، پس با ما همراه باشید:
مراحل آموزش طراحی سایت را میشناسید؟
آیا میدانستید در سال 2010 بیش از 2 میلیارد کاربر در سراسر جهان از اینترنت برای پیشرفت کسبوکارهایشان استفاده میکردند؟! جالب است بدانید این رقم در سال 2021 به بیش از 4.6 میلیارد نفر رسیده است!
هیچگاه برای پیوستن به این گروه بزرگ و ارتقای کسبوکارتان دیر نیست. در سال 2010 در حدود 210 میلیون وبسایت در کل فضای اینترنت وجود داشت اما امروزه بیش از 1.8 میلیارد سایت وجود دارد. برای متمایز شدن در این فضای شلوغ آنلاین، باید آخرین فناوریها و روندهای طراحی وب و همچنین رفتارها و انتظارات مصرفکننده را بدانید. پس برویم تا قدمبهقدم مراحل ساخت سایت را بشناسید:
پروژه خود را تعریف کنید
اولین مرحله آموزش طراحی سایت تعریف پروژه و اهداف شماست. قبل از شروع فرایند ساخت سایت باید بدانید که:
• جزئیات کسبوکار: اگر سازمان یا کسبوکاری حضوری دارید، تعیین جزئیات مهم برایتان کاری آسان است. اما اگر تصمیم به راهاندازی کاری بهصورت کاملا آنلاین دارید، باید تمامی جزئیات اصلی آن را مشخص کنید. برای مثال اگر طراحی سایت میکنید، باید بیشتر تمرکز خود را روی ارائه نمونهکار بگذارید، درحالیکه فروشگاههای اینترنتی عمدتاً روی معرفی محصولاتشان متمرکز میشوند.
• شناسایی مخاطبان هدف: گام مهم بعدی در تعریف پروژه، شناخت مخاطبان هدفتان است. باید بدانید برای چه گروهی سایت میسازید؛ علایق، شغل و وضعیت زندگی آنها را بشناسید و باتوجهبه آن برای ساخت سایتتان برنامهریزی کنید.
• شناخت رقبا: علاوهبر مخاطبان، شناخت رقبا نیز اهمیت زیادی در پیشرفت شما دارد. سایت آنها را بررسی و نقاط قوت و ضعفشان را جمعآوری کنید. این کار به شما در ساخت سایتی بهینه (حتی بهتر و کارآمدتر از رقبا!) کمک میکند.
• تعیین هدف: بعد از انتخاب جزئیات کسبوکار و شناخت رقبا و مخاطبان باید هدفتان از ساخت سایت را مشخص کنید. آیا میخواهید تبلیغات بیشتری در فضای مجازی کنید؟! دوست دارید در چند ماه آینده میزان سود حاصله از سایتتان تا چه میزان افزایش یابد؟! در ابتدای راه تعیین اهداف کلی به شما برای پیشبرد سایتتان کمک میکند.
ابزار ساخت سایتتان را مشخص کنید
بهطورکلی دو ابزار برای ساخت سایت وجود دارد: کدنویسی و پلتفرمهای سایتساز. هر دو این ابزارها کاربردی و خوب هستند، اما باید بتوانید در شرایط متفاوت ابزار مناسب را انتخاب کنید. این موضوع یکی از مهمترین نکات در آموزش طراحی سایت است!
آقا رضا یک مغازه آجیلفروشی بزرگ در مرکز شهر دارد. او حدوداً 10 سال در این مغازه کار میکرده و وضعیت مالیاش خوب است! چند ماه پیش تصمیم میگیرد برای مغازهاش سایتی طراحی کند و به دنیای آنلاین بپیوندد!
او برای این کار با یک آژانس طراحی سایت معتبر قرارداد بست و صفر تا صد کار را به آنها سپرد تا به روش کدنویسی تمامی نیازها و خواستههای او را در سایتش پیادهسازی کنند. آقا رضا میدانست هزینه ساخت سایت یک سرمایهگذاری بلندمدت است بنابراین با صرف هزینهای مقرونبهصرفه سایتی جذاب ساخت.
پس از گذشت چند ماه از زمان راهاندازی سایت، سود آقا رضا افزایش قابلتوجهی داشت. در همین زمان پسرعموی او، آقا اصلان (که کسبوکاری حضوری هم نداشت!) تصمیم گرفت سایتی راهاندازی کند و فقط بهصورت آنلاین قطعات یدکی خودرو بفروشد.
در آن زمان آقا اصلان سرمایه زیادی برای راهاندازی سایتش نداشت؛ بهسراغ راه دوم، یعنی استفاده از پلتفرمهای سایتساز رفت. او صفر تا صد مراحل ساخت سایت را خودش طی کرد. آقا رضا در مقایسه با او سایتی منحصربهفردتر داشت ولی بهدلیل رایگانی پلتفرمهای سایتساز، تا حد زیادی در هزینههای آقا اصلان صرفهجویی شد.
همانطور که دیدید هرکدام از این دو روش مزیتها و معایب خودشان را دارند. هزینه ساخت سایت با آژانسها به روش کدنویسی کمی بیشتر از استفاده از پلتفرمهای سایتساز است؛ اما درنهایت سایت شما منحصربهفرد و خاص خواهد بود، چیزی که با سایتسازهای آنلاین به آن نمیرسید!
پلتفرمهای زیادی برای ساخت سایت وجود دارد. از معروفترین آنها میتوانیم به وردپرس (wordpress) اشاره کنیم. در سال 2022 این سایت 43.3 درصد از وبسایتهای اینترنتی را در اختیار دارد. وردپرس یکی از بهترین پلتفرمهای سایتساز با سئوی خوب است و افزونههای مختلف زیادی دارد. شما باید باتوجهبه شرایط کسبوکارتان روش موردنظر خود را انتخاب کنید. بعد از تعیین پلتفرم نوبت طرحریزی اولیه سایت است.
طرحریزی سایتتان را فراموش نکنید
اغلب افرادی که برای اولینبار تصمیم به راهاندازی یک وبسایت میگیرند، به این مرحله توجهی نمیکنند! اما بسیار مهم است که کمی وقت بگذارید و وبسایتتان را طرحریزی کنید. اگر وبسایتی برای استفاده شخصی میسازید، نیازی به پیچیدهسازی مسائل ندارید. لازم نیست یک برنامهریزی خیلی جزئی داشته باشید؛ حتی میتوانید آن را روی یک تکه کاغذ بکشید!
طرح اولیهتان به شما در تعیین محتوا و ویژگیهای مدنظرتان کمک میکند. باید:
• صفحات سایتتان را مشخص کنید
• محتواهایتان را تعیین کنید
• ویژگیهای اصلی سایتتان را مشخص کنید
طرح سایت خود را از صفحات فرود گرفته تا صفحات محصول، نقاط تبدیل کلیدی و موارد دیگر مشخص کنید. نقشه، نمای کلی از سایت شما است که لیست صفحات، محل قرارگیری و ارتباط آنها با یکدیگر را در سایتتان تعیین میکند. استفاده از وایرفریم (Wireframe) برای هر صفحه جداگانه از سایت شما خیلی مهم است. وایرفریم مکان عناصر، محتوا، سرفصلها، CTAها و … را در صفحه مشخص میکند.
آقا اصلان را که به یاد دارید؟! او (مثل همه افراد مبتدی!) این مرحله را جدی نگرفت و طرح اولیه سایتش را نکشید! زمانی که در مراحل طراحی سایت بود، گیج شده بود و بین تعداد زیادی محتوا و ویژگیهای مختلف گیر افتاده بود و نمیدانست در چه زمان و مکانی باید آنها را آپلود کند! به یاد دارم که میگفت: «کاش در ابتدای مسیر، طرح سایتم را مشخص کرده بودم!»
نام دامنه و هاست سایتتان را بادقت انتخاب تعیین کنید
در کنار انتخاب ابزار مناسب، باید یک نام دامنه آسان (برای بهخاطر سپردن راحت) و یک سرویس میزبانی وب قابلاعتماد (برای انتشار سایت خود بهصورت آنلاین) انتخاب کنید. بیایید این دو موضوع را با هم پوشش دهیم!
انتخاب نام دامنه در آموزش طراحی سایت
نام دامنه اولین چیزی است که بازدیدکنندگان و مشتریان از سایت شما میبینند، بنابراین باید نشاندهنده برندتان باشد. نام دامنه دارای دو بخش کلی است: نام اصلی و پسوند. نام اصلی همان عبارت بعد از www و پسوند عبارتهای com، ir و … است.
انتخاب میزبان سایت معتبر
آقا رضا میخواست تعداد زیادی عکس محصول (همان آجیلهای مختلف!) را در سایتش بارگذاری کند. این کار نیازمند فضای زیادی در اینترنت است. همه افرادی که اقدام به آموزش طراحی سایت میکنند، (مثل آقا رضا) عکس، ویدئو و مطالب مختلفی برای ارائه به مشتری دارند.
میزبان (هاست) مکانی امن برای ذخیره محتوای آنلاین فراهم میکند. کدها، تصاویر، ویدئوها و متنهای یک وبسایت، همگی باید در جایی ذخیره شوند. بدون یک مخزن دیجیتال پایدار، هیچ یک از ما نمیتوانستیم به طور مداوم به محتوای وب دسترسی داشته باشیم.
این موضوع میزبانی را به یکی از حیاتیترین بخشهای توسعه حضور آنلاین برای هرکسی (از شرکتهای بزرگ گرفته تا حسابهای شخصی کوچک) تبدیل میکند. انتخاب یک ارائهدهنده میزبانی وب قابلاعتماد ضروری است. با میزبان خوب (هاست) سایت و محتوای شما در تمام ساعات شبانهروز در دسترس خوانندگان است.
هاست نقش مهمی در روند راهاندازی سایت خوب و اطمینان از در دسترسبودن دائمی ایفا میکند؛ بنابراین انتخاب میزبان اشتباه میتواند بهطورجدی عملکرد سایت شما را کاهش دهد. هاستها انواع مختلفی دارند و شما میتوانید باتوجهبه شرایط سایتتان یکی را انتخاب کنید:
انواع هاستهای سایت را میشناسید؟!
راههایی وجود دارد که میتوانید سایتتان را با نرمافزارهای رایانه شخصیتان میزبانی کنید اما هزینه این کار در مقایسه با میزبانهای شخص سوم بیشتر است. به همین دلیل اکثر کاربران به یک سرویس میزبانی شخص سوم (که میتواند ویژگیها و خدمات خاصی را بهصورت 24 ساعته برای آنها تضمین کند!) اعتماد میکنند.
شرکتهای بزرگ و کسبوکارهای قدیمی گاهی با سرمایهگذاریهای زیاد و قابلتوجه وبسایت خود را میزبانی میکنند؛ این کار برای شرکتهای بزرگ منطقی است. اما برای مشاغل کوچک تا متوسط، میزبانهای شخص سوم بسیار مقرونبهصرفهتر هستند.
میزبانی شخص سوم بار راهاندازی و نگهداری را از دوشتان برمیدارد. بیایید بهسرعت برخی از انواع مختلف میزبانی وب موجود را بررسی کنیم:
هاست اشتراکی: نمونه خوابگاههای دانشجویی!
یک گزینه معمول و اقتصادی، خدمات میزبانی مشترک است. در این حالت چندین مشتری از یک سرور بهطور همزمان استفاده میکنند. هاست اشتراکی در زمان محدودیت بودجه یک گزینه عالی است. اما این هاست بهدلیل توزیع بین چندین کاربر گاهی دچار اختلال میشود.
بسیاری از شما تجربه دوران دانشجویی در خوابگاه را دارید. هاست اشتراکی دقیقاً مثل اتاقها خوابگاه است! چندین فرد مختلف بهطور همزمان از یک فضا استفاده میکنند. به یاد دارم زمانیکه در خوابگاه بودم گاهی بهدلیل استفاده بیش از حد فردی از پریز برق بقیه باید مدتزمان زیادی منتظر میمانند! در هاست اشتراکی نیز گاهی شما به مشکلاتی غیرقابل پیشبینی برخورد میکنید.
هاست اختصاصی: یک اتاق خصوصی تکنفره!
گاهی بعضی افراد بهدلیل مشکلات موجود در خوابگاههای اشتراکی، یک اتاق تک نفره میگرفتند. علیرغم هزینه بیشتر، آنها یک فضای اختصاصی داشتند. هاست اختصاصی خطرات امنیتی و عملکردی مرتبط با میزبانی مشترک را کاهش و آزادی عمل بیشتری به شما میدهد.
سایت خود را بسازید!
حالا که روش طراحی سایت (کدنویسی یا سایتساز)، نام دامنه و هاست خود را انتخاب کردید و طرح کلی سایتتان را کشیدهاید زمان ساختن آن است. اگر انتخاب شما همکاری با یک آژانس طراحی سایت است، سایبری شو اینجاست! اما اگر میخواهید با یک سایتساز کار کنید، پیشنهاد ما وردپرس است. آیا میدانید وردپرس چگونه کار میکند؟!
آموزش طراحی سایت با وردپرس
وردپرس به دو صورت کار میکند:
قسمت جلویی وردپرس (front end)
همانطور که از نام آن پیداست، هر زمان که بازدیدکنندگان به سایت شما میآیند، میتوانند این صفحه را ببینند. کارهایی که در بکاند (back end) انجام میدهید (مانند بهبود عملکرد افزونه و سفارشیسازی تم) برای شما و بازدیدکنندگان در قسمت جلویی وبسایت وردپرس قابلمشاهده خواهد بود. اقداماتی مانند نظر دادن و اشتراکگذاری در رسانههای اجتماعی در قسمت جلویی وردپرس انجام میشود
قسمت پشتی وردپرس (back end)
این قسمت معمولاً بهعنوان داشبورد وردپرس شناخته میشود؛ جایی که میتوانید بر هر جنبهای از محتوا، عملکرد و طراحی سایت خود نظارت داشته باشید و آن را مدیریت کنید.
اگر میخواهید به داشبورد وردپرس خود دسترسی پیدا کنید، عبارت yourwebsite.com/wp-admin را در نوار آدرس موتور جستجوی خود تایپ کنید. سپس میتوانید با استفاده از نام کاربری وردپرس و رمز عبوری که برای حساب خود تنظیم کردهاید وارد قسمت مدیریت سایتتان شوید. اگر میخواهید در کارکردن با وردپرس خِبره شوید به مقاله راهنمای جامع آموزش وردپرس سر بزنید.
حالا که سایتتان را ساختید باید آن را برای گوگل بهینهسازی (سئو) کنید.
بهینهسازی سایت برای موتورهای جستجوگر
بهینهسازی موتورهای جستجو (SEO) یکی از مهمترین مراحل آموزش طراحی سایت است. درواقع حتی اگر کاملاً مبتدی باشید، میتوانید با استفاده از تکنیکهای اصولی سایت خود را در دسترس موتورهای جستجو قرار دهید. ابزارهای پیشرفته سئو عالی هستند، اما برای یک مبتدی ضروری نیستند. با انجام چند مرحله ساده میتوانید سئوی سایت خود را بهبود ببخشید:
با کنسول جستجو آشنا شوید
یکی از اولین قدمها برای ایجاد سئوی بهتر، اتصال صفحه وب خود به کنسول جستجو است. کنسول گوگل به شما کمک میکند تا با استفاده از ابزارهای موجود، سایتتان را از دید گوگل ببینید!
این کنسول خطاهای موجود در سایت را به شما گوشزد میکند تا همیشه سایت خود را کنترل کنید. همانطور که سایت شما رشد میکند، میتوانید اطلاعات بیشتری در مورد کنسول جستجو کسب کنید و سئوی خود را حتی بیشتر بهبود بخشید.
اعمال تگ عنوان (title tag) برای تمام صفحات
باید بدانید موتورهای جستجو برچسبهای عنوان (تایتل تگ) هر صفحه وب را بررسی میکنند تا بفهمند موضوع آن صفحه در مورد چیست. تگ عنوان یک عنصر HTML برای نشان دادن موضوع سایت شما به گوگل است.
نوشتن تگ عنوان برای سئو ضروری است، بنابراین شما باید کلمات کلیدی موردنظر خود را در تایتل تگ قرار دهید. برچسب عنوان باید بین 50 تا 60 کاراکتر باشد تا گوگل بتواند آن را بهدرستی در صفحه نتایج موتور جستجو نمایش دهد.
مطالب منحصربهفرد و تازه بنویسید
نوشتن محتوای خوب برای سئو سایتتان ضروری است. باید مراقب باشید؛ گوگل نیز مانند کاربران از کپیبرداریها خوشش نمیآید. مطمئن شوید که محتوای منحصربهفرد و مرتبط با کارتان مینویسید. از کلمات کلیدی کسبوکارتان در تمامی مطالب، بهاندازه کافی و در جای مناسب استفاده کنید.
سرعت سایت خود را افزایش دهید
سرعت سایت یکی از عوامل موردتوجه گوگل هنگام رتبهبندی شما در نتایج صفحه جستجو است. از آنجایی که در سراسر اینترنت محتوا و سایتهای زیادی وجود دارد، گوگل به وبسایتهایی که سریعتر بارگذاری میشوند، ارزش بیشتری میدهد!
فرض کنید محتوایی مشابه رقیب خود دارید. هر دو شما مقالهای منحصربهفرد و خوب نوشتهاید، اما سایت شما پنج ثانیه دیرتر از رقیبتان بارگذاری میشود. بهنظر شما چه کسی در صفحه نتایج جستجوی گوگل رتبه بالاتری خواهد داشت؟!
مطمئن شوید که وبسایت خود را با یک هاست قابلاعتماد میزبانی میکنید. میزبان خوب میتواند در افزایش سرعت سایتتان معجزه کند. تصاویر سایت خود را بهینه کنید و اگر از سیستمهای مدیریت محتوایی مانند وردپرس استفاده میکنید، حتماً یک تم باکیفیت برگزینید.
از قابلیت ریسپانسیو غافل نشوید
امروزه به هر سمتی نگاه کنید گوشیهای هوشمند و تبلتها را میبینید! بنابراین گوگل نیز شروع به اولویتبندی سایتها براساس ویژگی ریسپانسیو کرده است. آیا میدانید این قابلیت به چه معناست؟!
حتماً برای همه شما اتفاق افتاده که با گوشی تلفن همراهتان وارد سایتی شده ولی با صفحهای بههمریخته روبهرو میشوید. میدانید چرا؟! زیرا آن سایت برای گوشیهای تلفن همراه بهینهسازی نشده است؛ یا به عبارتی دیگر ریسپانسیو نیست! سایتهای ریسپانسیو علاوهبر جذب کاربر از تمامی پلتفرمها (گوشی، تبلت و …) در بهبود سئو سایتتان نیز تأثیر زیادی دارد.
اگر میخواهید درباره سئو اطلاعات کاملی بهدست آورید، به مقاله جامعترین آموزش سئو سر بزنید. آیا میدانید حالا که سایت خود را راهاندازی کردید و سئو آن را بهبود بخشیدید نوبت چیست؟! تست سایت!
تست سایت فراموش نشود!
علاوهبر تمام کارهایی که در آموزش طراحی سایت شما گفتیم، تست آن نیز بسیار مهم است. هنگامی که سایت خود را راهاندازی کردید، باید یک استراتژی دقیق برای مراحل بعدی رشد و نگهداری سایت خود داشته باشید. شما باید در مرحله تست موارد زیر را بررسی کنید:
• بررسی محتوا برای شناسایی اشتباهات املایی و نگارشی
• بررسی عناصر طراحی مانند همترازی تصاویر و فونتها
• بررسی مشکلات احتمالی ساخت سایت مانند لینکهای شکسته
• بررسی جزئیات SEO مانند عنوان متا و تگهای توضیحات
• بررسی قسمتهای مدیریتی مانند سیستمهای پشتیبانگیری
تبریک میگوییم، سایت شما فعال است! اما کار به همینجا ختم نمیشود. همانطور که تجارت شما رشد میکند، ممکن است نیاز به افزایش تعداد صفحات، افزودن قابلیتهای بیشتر و بهروزرسانی ویژگیهای موجود داشته باشید. تعمیر و نگهداری منظم شامل موارد زیر است:
• ویرایش محتوای موجود
• افزودن محتوای جدید
• رفع اشکالات و مشکلات
• بکآپ سایت
• نصب پلاگینهای جدید
روند طراحی سایت مدرن بهطور مداوم در حال تغییر است و فناوریهای جدید فرصتهای زیادی برای قابلیتهای پیشرفته فراهم میکنند.
استخدام یک آژانس طراحی سایت حرفهای میتواند تضمین کند که برند شما هرگز در میدان رقابت آنلاین نمیبازد! کارشناسان ما در سایبری شو بهطور مداوم سایت شما را بهروز، تعمیر و نگهداری میکنند.
تا اینجا مراحل آموزش طراحی سایت تخصصی را بهطور کامل خواندید اما هیچگاه راهاندازی یک سایت نمیتواند بهتنهایی پاسخگوی نیازهای شما را باشد؛ سایت شما باید از اصولی خاص پیروی کند تا قادر به جذب و القای حس رضایت به کاربرانتان باشد! آیا میدانید این اصول چیست؟
آشنایی با اصول مهم آموزش طراحی سایت تخصصی
طراحی یک سایت خوب و مفید که توجه کاربران را جلب کند، یک موضوع پیچیده است. طراحان باید علاوهبر توجه به ظاهر بصری سایت، به طراحی کاربردی (نحوه عملکرد) نیز توجه کنند. در این قسمت ما به شما اصول اصلی کمککننده برای ایجاد یک تجربه کاربری عالی را میگوییم:
جریانهای کاربری جذاب و ساده در آموزش طراحی سایت
جریان کاربری به معنای مسیر حرکت بازدیدکنندگان در سایت شماست. از آنجایی که طراحی سایت بهمعنای ایجاد صفحات بهم پیوسته است، کاربران باید بتوانند بهراحتی از صفحهای (معمولاً صفحه فرود سایت) به سایر صفحات (مثل صفحه محصولات یا خرید) حرکت کنند. موارد زیر به شما کمک میکند تا هنگام طراحی سایت خود، جریان کاربری خوبی را برای بازدیدکنندگان فراهم کنید:
جهتیابی ساده: دلیل ماندن کاربر در سایت شما!
جهتیابی ساده در سایت به چه معناست؟! کاربران باید بتوانند بهراحتی در سایت شما حرکت و مطالب خود را پیدا کنند، در غیر این صورت از آن خارج میشوند! به همین دلیل سیستم جهتیابی در سایت باید از چند اصل پیروی کند:
• اصل سادگی: کاربران باید در هر صفحه حداکثر 2 کلیک تا صفحه اصلی سایت شما فاصله داشته باشند، شما باید به آنها کمک کند تا بدانند چگونه با کمترین کلیک ممکن در سایتتان حرکت کنند.
• اصل وضوح: کاربر را مجبور به حدس معنای گزینهها نکنید! واضحی منو، یکی از مهمترین عوامل جهتیابی آسان در سایت است.
• اصل ثبات: سیستم جهتیابی سایتتان باید برای تمامی صفحات یکسان باشد.
در کنار رعایت اصول بالا باید سیستم جهتیابی سایتتان بر اساس نیاز کاربران تنظیم کنید. نشان ندادن مکان فعلی بازدیدکنندگان یک مشکل رایج در بسیاری از سایتها است. اگر بازدیدکنندگان بپرسند: «الان من کجا هستم؟» یعنی سیستم جهتیابی شما در سایت گیجکننده است!
آقا اصلان را به یاد دارید؟! زمانیکه برای اولینبار به سایت او رفتم، متوجه مشکلات جهتیابی در آن شدم! میخواستم یک چراغ خودرو بخرم. طراحی منو خیلی گیجکننده بود؛ واضح نبودن گزینهها من را کاملاً سردرگم کرده بود. بالاخره بهسختی قطعه یدکی موردنیازم را پیدا کردم و آن را خریدم!
زمانی که چند ماه بعد به قطعهای دیگر نیاز پیدا کردم، دوست نداشتم هرگز دوباره به سایت آقا اصلان سر بزنم! تصمیم گرفتم این موضوع را دوستانه با او مطرح کنم تا چارهای برای این موضوع پیدا کند. زمانیکه به او مشکل سایتش را گفتم، پاسخ داد: «اتفاقاً چند نفر دیگر نیز این موضوع را به من گفته بودند!»
متوجه شدم که تعداد زیادی از کاربران با جهتیابی سایت او مشکل داشتند. چند هفته بعد آقا اصلان با کمک یک آژانس طراحی سایت موفق، یک سیستم جهتیابی عالی برای سایتش طراحی کرد. فقط در عرض چند ماه متوجه رضایت بیشتر مشتریان و افزایش تعداد آنها شد!
جایگذاری کاربردی لینکها در آموزش طراحی سایت
لینکها (پیوندها) یک عنصر کلیدی در جهتیابی سایت شما هستند. طراحی بصری و کاربردی آنها تأثیر مستقیمی بر افزایش میزان ورودی سایتتان دارد. هنگام جایگذاری لینکها به نکات زیر توجه کنید:
• تفاوت بین لینکهای داخلی و خارجی را مشخص کنید: لینکها را طوری طراحی کنید که کاربران متوجه داخلی یا خارجی بودن آنها شوند. فراموش نکنید همه پیوندهای داخلی باید در همان صفحه باز شوند (نه یک تَب جدا!) تا بازدیدکنندگان بتوانند از دکمه بازگشت برای رجوع دوباره به صفحه قبلی استفاده کنند.
• رنگ لینکهای بازدیدشده را تغییر دهید: اگر پیوندهای بازدید شده تغییر رنگ ندهند، شاید کاربران بهطور ناخواسته چندین بار همان صفحات را باز کنند. این اتفاق اصلاً خوشایند نیست و گاهی باعث خرج آنها از سایتتان میشود!
• سلامت پیوندها را بررسی کنید: روبهرو شدن با صفحهای با خطای 404 خستهکننده است. هرازگاهی لینکهای خود را بررسی کنید تا از سلامت آنها مطمئن شوید. میتوانید از ابزارهایی مانند Dead Link Checker برای یافتن لینکهای خراب در سایت خود استفاده کنید.
دکمه بازگشت در مرورگر فراموش نشود!
دکمه بازگشت پراستفادهترین دکمه در مرورگر است! بنابراین باید از کارکرد صحیح آن طبق انتظارات کاربران مطمئن شوید. وقتی کاربر لینکی را در یک صفحه باز و سپس روی دکمه بازگشت کلیک میکند، انتظار دارد به همان صفحه قبلی بازگردد.
برای مثال سایت آقا رضا (که آجیلفروشی داشت!) را تصور کنید. اگر کاربری ابتدا وارد منو آجیل خام و سپس به صفحه فندق میرفت و سپس گزینه بازگشت را میزد، دوباره به صفحه آجیل خام برمیگشت (نه صفحه ابتدایی سایت!). در واقع کاربر باید با فشردن دکمه بازگشت، فقط یک مرحله به عقب برگردد.
جستجوی راحت: مهمترین اصل جهتیابی در آموزش طراحی سایت
تعداد زیادی از بازدیدکنندگان قبل از ورود به سایت شما آیتم موردنظرشان را در ذهن دارند، بنابراین بهجای استفاده از منو سایت، از دکمه جستجو استفاده میکنند. ویژگی جستجو بهعنوان میانبر در سایت شما عمل میکند.
بازدیدکنندگان باید بتوانند بهراحتی متن (محصول یا خدمات موردنیازشان) را در کادر جستجو بنویسند و صفحه موردنظر خود را پیدا کنند. این چند قانون اساسی را هنگام طراحی نوار جستجو در نظر بگیرید:
• کادر جستجو را در مکان قابل دید قرار دهید: براساس مطالعات انجام شده از 142 شرکتکننده بهترین نقطه برای جایگذاری منو، بالای صفحه سمت چپ است.
• از نماد ذرهبین برای جلبتوجه به نوار جستجو استفاده کنید: نماد ذرهبین معنایی جهانی دارد و بیشتر کاربران با آن آشنا هستند. بهنظر من استفاده از این نماد شماتیک و ساده میتواند باعث یافتن آسانتر نوار جستجو برای کاربرانتان شود.
• جعبه ورودی متن جستجو را در اندازه مناسبی طراحی کنید: آیا تابهحال به جعبه جستجو سایت آمازون دقت کردهاید؟! جعبه جستجو بزرگ آمازون به بازدیدکنندگان امکان دیدن کل درخواستها و نتایج جستجویشان را میدهد! کوتاهسازی فیلد ورودی جستجو یک اشتباه رایج است. درست است که کاربران میتوانند یک متن طولانی را در یک جعبه کوتاه بنویسند اما تنها بخشی از متن قابلمشاهده است؛ در واقع زمانیکه یک کادر جستجو خیلی کوتاه و کوچک باشد، بازدیدکنندگان ناخودآگاه از متنهای کوتاه و غیردقیق استفاده میکنند. معمولاً یک فیلد جستجو 27 کاراکتری 90 درصد متنها را در خود جای میدهد.
فراموش نکنید که کادر جستجو را در هر صفحه از سایتتان قرار دهید تا کاربران بدون توجه به مکانشان در سایت، به آن دسترسی داشته باشند.
تا اینجا شما با موارد مهم طراحی جریانهای کاربری ساده در سایت آشنا شدید، در ادامه بهسراغ طراحی صفحات میرویم!
طراحی صفحات جداگانه در آموزش طراحی سایت
اکنون که اصول اولیه جریان کاربری را بررسی کردیم، زمان آن فرارسیده است که نحوه و اصول مهم طراحی صفحات جداگانه سایت را بیاموزید؛ به نکات زیر توجه کنید:
اصل استراتژی محتوا در طراحی صفحات سایت
وقتی صحبت از طراحی صفحه سایت به میان میآید، مهمترین اصل توجه به اهداف آن صفحه است. درواقع برای این کار باید از استراتژی محتوا کمک بگیرید. راستی میدانید استراتژی محتوا چیست؟! به روشهای برنامهریزی، ایجاد و مدیریت محتوا در سایت شما استراتژی محتوا میگوییم.
هر صفحه هدف خاص خود را دارد (مثل اطلاعرسانی به بازدیدکنندگان، فروش محصول، معرفی فروشگاه و …). اولین گام در طراحی صفحات، شناخت هدف آنهاست. چند نکته کاربردی در استراتژی محتوا وجود دارد:
• جلوگیری از انباشت اطلاعات زیاد: جایگذاری اطلاعات زیاد در یک صفحه میتواند باعث خستگی کاربران شود. چند راه ساده برای کاهش بار اضافی اطلاعات یک صفحه سایت وجود دارد. یکی از روشهای رایج، تکهتکه کردن است؛ تقسیم محتوا و اطلاعات به قسمتهای کوچکتر به کاربران در درک و پردازش بهتر آنها کمک میکند. برای مثال زمانی که شما وارد فرم تسویهحساب سایت آجیلفروشی آقا رضا میشوید، فقط پنج فیلد متفاوت برای پرکردن قبل از ورود به صفحه بانک در مقابل شماست، درحالیکه یکی از رقبای او در این صفحه 8 فیلد قرار داده است! همین موضوع تا حد زیادی باعث پیشی گرفتن آقا رضا از رقبایش شده است.
• از استفاده از اصطلاحات خاص صنعتتان خودداری کنید: هر کلمه یا عبارت ناشناخته و عجیبی که در صفحه سایتتان قرار میدهید، درک اطلاعات را برای بازدیدکنندگان سختتر میکند. سایت شما باید برای همه خوانندگان از تمامی سنین و تحصیلات مختلف مناسب باشد. بنابراین کلماتی قابلدرک و واضح برای همه افراد انتخاب کنید.
• استفاده از جملات طولانی را به حداقل برسانید: طبق کتاب رابرت گانینگ (Robert Gunning) چگونه مه را از نوشتن کسبوکار دور کنیم (How to Take the Fog Out of Business Writing) جملات شما باید حدوداً 20 کلمه یا کمتر باشد.
• از بولدسازی (bold) تمام کلمات خودداری کنید: زمانی که تمام متن (یا قسمت زیادی از آن) را بولد میکنید، عملاً هیچچیزی را بولد نکردهاید! بهتر است از تکنیک بولدسازی برای جلبتوجه فقط در قسمتهای خیلیخیلی مهم استفاده کنید.
حالا که استراتژی نوشتن متن در صفحات را آموختید به سراغ مبحث بعدی آموزش طراحی صفحات جداگانه سایت برویم:
ساختار صفحه در آموزش طراحی سایت
صفحهای با ساختار مناسب به کاربران شما در یافتن عناصر مهم سایتتان کمک میکند. قوانین یکسانی برای ساختار صفحات وجود ندارد اما موارد زیر به شما در بهبود تجربه کاربری و ایجاد ساختاری محکم برای صفحات سایتتان کمک میکنند:
• صفحات سایتتان را قابل پیشبینی کنید: به وبسایتهای رقبای خود نگاهی بیندازید و با شناسایی الگوهای ساختاری خوب، مفید و رایج صفحات سایتها با انتظارات کاربران هماهنگ کنید.
• استفاده از وایرفریم (Wireframe) را فراموش نکنید: وایرفریم یک طرح کلی از مکان عناصر مختلف در ساختار صفحات شماست. طراحی صفحات بدون استفاده از یک طرح اولیه کلی (همان وایرفریم!) گاهی باعث اتلاف وقت زیادی در فرایند ساخت سایت میشود. قبل از ساخت صفحه با عناصر و اِلمانهای واقعی، یک وایرفریم تهیه کنید و با تجزیهوتحلیل آن، موارد غیرضروری را حذف و اِلمانهای مهم را به مناطق اصلی صفحه منتقل کنید.
سلسلهمراتب بصری در طراحی صفحات سایت
زمانیکه کاربران وارد یک سایت میشوند در ابتدا کل مطالب را با یک نگاه اسکن میکنند. احتمال اینکه بازدیدکنندگان بعد از ورود به سایت (قبل از اسکن کلی!) شروع به خواندن مطالب کنند، خیلی کم است؛ بنابراین باید سایتتان را برای اسکن کلی بهینه کنید. سلسلهمراتب بصری خوب میتواند بهطور قابلتوجهی قابلیت اسکن صفحه را بهبود بخشد.
با جایگذاری مطالب مهم در قسمتهایی که بیشتر در معرض دید کاربران است به آنها در یافتن اطلاعات موردنظرشان کمک کنید. برای این کار میتوانید:
• از الگوهای اسکن چشم استفاده کنید: الگوهای اسکن طبیعی چشم در یافتن بهترین مکان جایگذاری مطالب به شما کمک میکنند. الگوی F شکل و الگوی Z شکل دو الگوی اسکن طبیعی چشم هستند. برای صفحاتی با متنهای زیاد (مانند مقالات و صفحه نتایج جستجو) الگوی F بهتر است، درحالیکه الگوی Z برای صفحاتی که متن محور نیستند کاربرد بیشتری دارد.
• عناصر مهم را از نظر بصری اولویتبندی کنید: عناصر مهم (مانند محتوای اصلی یا دکمههای دعوت به اقدام) را در مناطق کانونی صفحه قرار دهید تا بازدیدکنندگان در ابتدای ورود به سایت آنها را ببینند.
اسکرول صفحه: اصلی مهم در آموزش طراحی سایت
همه کاربران بعد از ورود به سایت بدون لحظهای تأمل شروع به اسکرول میکنند! با دانستن این موضوع، میتوانید تجربه کاربری را با کمک نکات زیر بهبود بخشید:
• کاربران را به اسکرول صفحه تشویق کنید: علیرغم این حقیقت که افراد پس از ورود به سایت در ابتدا شروع به اسکرول میکنند، بازهم جایگذاری مطالب مهم در بالای صفحه خیلی مهم است. جذابترین مطالب خود را در بالای صفحه قرار دهید. یک مقدمه خوب در بالای صفحه شما باید به این سؤال بازدیدکنندگان پاسخ دهد: «این سایت در مورد چیست؟» علاوهبر مقدمه، تصاویر خوب حین اسکرول میتوانند بازدیدکنندگان را به ماندن در سایت ترغیب کنند.
• بازدیدکنندگان خود را بهدرستی جهتدهی کنید: گاهی اوقات شما نیاز به ایجاد صفحات طولانی در سایت دارید. فراموش نکنید هنگامی که صفحات طولانی میسازید باید به جهتگیری درست کاربر نیز توجه کنید. بازدیدکنندگان دوست دارند در حین اسکرول دقیقاً بدانند کجای صفحه هستند و چند کلیک با صفحه اصلی سایت فاصله دارند. اگر کاربر هنگام اسکرول به پایین، نوار پیمایش بالای صفحه را نبیند، مجبور است کل مسیر را دوباره به بالای صفحه بازگردد! سعی کنید در صفحات طولانی از منوهای چسبنده استفاده کنید. این منو همیشه در بالای صفحه میماند و مکان فعلی بازدیدکننده را نشان میدهد.
• نوار اسکرول را پنهان نکنید: اعطای کنترل و آزادی به کاربر در اسکرول یکی از مهمترین جنبهها برای بهبود تجربه کاربری سایت شماست. اگر کاربر نوار اسکرول کنار صفحه را نبیند، معمولاً حسی ناخوشایند از عدم کنترل را احساس میکند. بنابراین هنگام طراحی صفحات، فکر پنهانسازی نوار اسکرول را از سرتان بیرون کنید!
بارگذاری صحیح محتوا در صفحات سایت
محتوا شامل تمامی عکسها، ویدئوها و حتی المانها و عناصر سایت است. بازدیدکنندگان انتظار مشاهده تمامی محتوای موجود در سایت شما را بعد از بازشدن صفحه در مدت زمانی کم را دارند. گاهی کندی بارگذاری محتوا، بهدلیل سرعت پایین اینترنت است؛ اما دلایل دیگری نیز وجود دارد. به موارد زیر توجه کنید:
• عوامل کندی بارگذاری را رفع کنید: دامنه توجه طبیعی کاربران بسیار کم است. طبق تحقیقات انجامشده، هر کاربر فقط 10 ثانیه منتظر بازشدن سایت و مطالب آن میماند و سپس ناامید شده و آن سایت را ترک میکند! عوامل زیادی در سایت باعث کندی بارگذاری میشوند. با کمک یک آژانس مجرب این عوامل را پیدا و رفع کنید.
• از نشانگر بارگذاری استفاده نکنید: آیا میدانید نشانگر بارگذاری چیست؟! حتماً برای همه شما پیش آمده که وارد سایتی شدهاید و با یک اِلمان متحرک در صفحهای خالی روبهرو شدهاید. این اِلمان زمان باقیمانده تا بارگذاری کامل سایت را نشان میدهد. بسیاری از طراحان استفاده از نشانگر بارگذاری را جذاب و سرگرمکننده میدانند، اما حقیقت چیزی دیگر است! درواقع وقتی از این اِلمانهای بارگذاری استفاده میکنید، زمان برای کاربر دیرتر میگذرد. شما با این کار مستقیماً و بهطور بصری به کاربرتان میگویید: «باید برای بازشدن سایت منتظر بمانی!» بهجای استفاده از نشانگر بارگذاری از یک صفحه خالی از سایت استفاده کنید که اطلاعات بهتدریج در آن بارگذاری میشوند. از آنجاییکه اطلاعات بهصورت تدریجی روی صفحه باز میشوند، کاربر زمان کمتری را احساس میکند.
ساخت دقیق دکمهها در صفحات: اصلی حیاتی در آموزش طراحی سایت
دکمهها عناصر ارتباطی شما در سایت هستند. بنابراین هنگام طراحی دکمهها به موارد زیر توجه کنید:
• مطمئن شوید که دکمهها واقعاً شبیه دکمه باشند: آنها باید بهشکلی طراحی شوند که ظاهرشان داد بزند: «روی من کلیک کن، من دکمه هستم!» شکل ظاهری یک المان به کاربران میگوید که چگونه باید از آن استفاده کنند. از طراحی المانهای غیرقابل کلیک، مشابه عناصر قابل کلیک (مثل دکمهها و لینکها) خودداری کنید. کاربران خود را با این کار سردرگم نکنید.
• دکمهها را براساس وظیفهشان نامگذاری کنید: نام یا برچسب روی هر عنصر در سایت باید با وظیفه آن مرتبط باشد. سعی کنید از برچسبهای توصیفی (بهجای تک کلمهای) استفاده کنید.
• سیستم طراحی دکمهها را در تمام سایت ثابت نگه دارید: کاربران جزئیات را بهخاطر میسپارند. بنابراین هماهنگی بصری نهتنها به طراحی شما کمک میکند، بلکه به بهبود تجربه کاربری سایتتان نیز کمک میکند.
استفاده از تصاویر خوب در صفحات سایت
بهقولمعروف، یک عکس ارزشش برابر با هزار کلمه است. انسانها ذاتاً موجوداتی بصری هستند بنابراین استفاده از تصاویر، روشی خوب برای جلبتوجه کاربران است. گاهی یک تصویر میتواند مفهومی را دقیقتر از یک متن طولانی منتقل کند.
سایت آقا رضا را یکبار دیگر به یاد بیاورید. اگر او در صفحه محصولش 100 پاراگراف طولانی درباره کیفیت آجیلهایش بنویسد، بازهم کاربر به او اعتماد نمیکند. اما او با قراردادن یک عکس جذاب از آجیلهای تازهاش در سایت، بهراحتی کیفیت محصولاتش را به کاربران نشان میدهد. اصول زیر به شما کمک میکند تا بهدرستی تصاویر را در صفحات سایت خود قرار دهید:
• از ارتباط تصاویر با مطالبتان مطمئن شوید: یکی از بزرگترین اشتباهات هنگام قراردادن تصاویر، استفاده از عکسهای غیرمرتبط با مطلب و صفحه سایت شماست. تصاویری واضح (که اهداف شما را پشتیبانی میکنند) را انتخاب کنید.
• از عکسهایی با کیفیت بالا استفاده کنید: کیفیت عکسهای سایت شما تأثیری مستقیم بر اعتبار کسبوکار و محصولاتتان دارد. عکسهای بیکیفیت باعث بیاعتمادی کاربران به سایت شما میشوند.
از استفاده از ویدئو در صفحات سایتتان غافل نشوید
با افزایش سرعت اینترنت، ویدئوها بیش از هر زمان دیگری محبوب و یکی از قویترین ابزارهای موجود برای جذب مخاطب هستند. آنها احساسی که بعد از استفاده از محصولات یا خدمات شما در کاربران ایجاد میشود را بهخوبی منتقل میکنند. اگر میخواهید از ویدئو در صفحات سایت خود استفاده کنید، توصیههای زیر را در نظر بگیرید:
• صدا را بهطور پیشفرض روی خاموش تنظیم کنید: بیشتر کاربران دوست ندارند بهمحض بازشدن ویدیو صدایی بلند از آن پخش شود! گاهی آنها در یک مکان عمومی هستند، بنابراین پخش صدایی ناگهانی و بلند اصلاً خوشایند نیست. در بیشتر موارد، کاربران بهمحض پخش صدای ویدئوی سایت، آن صفحه را ترک میکنند؛ بنابراین حتماً از یک دکمه خاموش و روشن صدا استفاده کنید. برای مثال سایت فیسبوک را درنظر بگیرید. وقتی کاربر به ویدئوهای فیسبوک برسد، آنها بهطور خودکار پخش میشود، اما کاملاً بدون صدا!
• از ویدئوهای تبلیغاتی کوتاه استفاده کنید: طبق تحقیقات سایت D-Mak Productions ویدئوهای کوتاه برای بیشتر کاربران جذابتر هستند و احتمالاً آنها را تا آخر تماشا میکنند. بنابراین ویدئوهای تجاری را در محدوده دو تا سه دقیقه تهیه کنید.
• زیرنویس ویدئو فراموش نشود: سعی کنید همیشه برای تمامی اقشار جامعه محتوای مفید تولید کنید. معمولاً کسانی که کمشنوا یا ناشنوا هستند در مشاهده ویدئوها دچار مشکل میشوند. قراردادن یک زیرنویس هماهنگ با ویدئو این مشکل را برای آنها حل میکند.
دکمههای دعوت به اقدام (CTA) را چگونه طراحی کنید؟
دکمههای دعوت به اقدام (CTA)، کاربران را بهسمت هدف شما در سایت (یعنی تبدیل کاربر به مشتری) هدایت میکنند. هنگام طراحی دکمههای CTA به چند نکته توجه کنید:
• اندازه دکمه دعوت به اقدام: دکمه CTA شما باید بهاندازه کافی بزرگ و مشخص باشد تا توجه کاربران را بهسمت خود جلب کند. میتوانید برای اندازهگیری صحیح اندازه این دکمه از تست 5 ثانیهای استفاده کنید؛ میدانید چگونه؟! از یک فرد دیگر بخواهید بهمدت 5 ثانیه به صفحه سایت شما نگاه کند و سپس عناصری که به یاد دارد را بنویسد. اگر دکمه CTA جزو آن عناصر بود، پس تبریک میگوییم! اندازه آن مناسب است.
• تضاد بصری ایجاد کنید: تضاد بصری بین دکمههای دعوت بهاقدام و سایر المانهای سایت از نظر رنگ و شکل میتواند توجه کاربران را جلب کند. برای مثال اگر رنگ غالب سایت شما خاکستری و آبی است، میتوانید از رنگ زرد یا سبز فسفری برای دکمههای دعوت به اقدام استفاده کنید.
• از متنهای دستوری استفاده کنید: میتوانید از فعلهای قدرتمند مثل شروع، دریافت، پیوستن و … برای دکمههای دعوت به اقدام استفاده کنید. به این فعلها عملگرا گفته میشود و با ایجاد حالتی دستوری، کاربر را ترغیب به انجام آن کار میکنند.
• از تکنیک تست تاری استفاده کنید: این تست یکی از مؤثرترین راهها برای تشخیص میزان تأثیرگذاری دکمه دعوت به اقدام در سایت و یک تکنیک سریع برای تعیین المان موردتوجه کاربران است. یک اسکرینشات از صفحه خود بگیرید و یک افکت تار روی آن اعمال کنید. کدام عناصر در نسخه تار صفحهتان برجسته و مشخص هستند؟ اگر دکمه دعوت به اقدام شما جزو این دسته نبود حتماً آن را تغییر دهید.
خب تا اینجا اصول طراحی جداگانه صفحات سایت را خواندید در ادامه بهسراغ اصل مهم بعدی یعنی طراحی موبایلپسند میرویم:
ساخت سایت موبایلپسند: اهمیت ویژگی واکنشگرا در آموزش طراحی سایت
طبق آمار منتشر شده امروزه حدود 50 درصد از کاربران از راه دستگاههای تلفن همراه به جستجو در اینترنت میپردازند؛ بنابراین توجه به این موضوع مهم است. باید برای سایتتان یک نسخه مخصوص موبایل نیز طراحی کنید. به سایتهایی که در تمامی پلتفرمها بهدرستی نمایش داده میشوند، واکنشگرا (ریسپانسیو) میگویند. شما باید هنگام ساخت سایت، یک استراتژی موبایل نیز داشته باشید، پس به موارد زیر دقت کنید:
سایتی ریسپانسیو طراحی کنید
برای بهینهسازی سایتتان در تمامی صفحههای نمایش مختلف با وضوحهای متفاوت چند دستورالعمل کلیدی وجود دارد که باید به آنها توجه کنید:
• از طرح تکستونی استفاده کنید: چیدمان تکستونی بهترین کاربرد و عملکرد را در گوشیهای تلفن همراه دارد.
• از الگوی اولویت (Priority) استفاده کنید: اولینبار الگوی اولویت را فردی به نام مایکل شارناگل برای توصیف منوهایی که مهمترین عناصر را نشان میدهند و موارد کماهمیتتر را پشت دکمه بیشتر پنهان میکند، استفاده کرد. این نوع منو از فضای محدود صفحهنمایش موبایل بهترین و مفیدترین استفاده را میکند. این الگو مخصوصاً برای وبسایتهای پرمحتوا با بخشها و صفحات مختلف (مانند وبسایتهای خبری یا فروشگاههای اینترنتی) مناسب است.
از قابل کلیک تا ضربهپذیر در گوشیهای تلفن همراه
کاربر در گوشیهای تلفن همراه با کمک انگشت (نه کلیک موس!) با سایت شما تعامل میکنند. بنابراین هنگام طراحی نسخه موبایل قوانین متفاوتی باید اعمال شود. همه عناصر تعاملی (مانند پیوندها، دکمهها و منوها) باید بزرگ باشند.
مطالعات نشان میدهند که اندازه مناسب دکمهها در گوشیهای تلفن همراه باید حداقل 10×10 میلیمتر باشد. ضربه زدن به المانهای کوچک برای کاربران سخت است، بنابراین مطمئن شوید که دکمههای سایتتان را در اندازهای مناسب طراحی میکنید. سعی کنید علاوهبر قابل کلیک بودن به ضربهپذیری آسان آنها نیز توجه کنید!
خب تا اینجا شما با سه اصل مهم طراحی سایت (ساخت صفحات، جریانهای کاربری و ویژگی ریسپانسیوی سایت) آشنا شدید. باید بدانید طراحی سایت 5 عنصر اصلی دارد. در ادامه این عناصر مهم را با هم میبینیم.
عناصر مهم در آموزش طراحی سایت چیست؟
پس از تسلط بر تمام اصول مهم بالا، وقت آشنایی با 5 عنصر اصلی در هر سایتی است؛ سایتی که حتی یکی از این عناصر را نداشته باشد ناقص محسوب میشود! پس بهدقت مطالب زیر را مطالعه کنید:
طرح کلی: مهمترین عنصر در آموزش طراحی سایت
ظاهر کلی سایت شما جزو مهم و تأثیرگذار بر بهبود تجربه کاربری سایتتان است. مطالعات نشان میدهند کاربران فقط در 50 میلیثانیه اول ورود به سایت باتوجهبه ظاهر کلی آن، درباره شما و کسبوکارتان نظر میدهند و این نظر تعیین میکند که آیا آنها در سایت شما میمانند یا از آن میروند!
شما باید طراحی خود را ساده و قابلفهم نگه دارید؛ درعینحال، از شبکههای منظم برای سازماندهی و منظم نگهداشتن آیتمهای سایتتان استفاده کنید.
پالتهای رنگی: عنصر جذاب آموزش طراحی سایت
پالت رنگی سایتتان مستقیماً روی نظرات بازدیدکنندگان درباره کسبوکارتان تأثیر میگذارد. نمیدانید چه رنگی را انتخاب کنید؟! چند راه مختلف برای این کار وجود دارد:
استفاده از فقط یک رنگ در طراحی سایت
از یک رنگ بهعنوان رنگ اصلی استفاده کنید و فقط میزان روشنی و تیرگی آن را تغییر دهید. صرفنظر از کسبوکار شما، سایتهای تکرنگ یک انتخاب هوشمندانه هستند.
استفاده از رنگهای مکمل در ساخت سایت
همه ما دایره رنگ را میشناسیم؛ برای استفاده از تکنیک مکمل، باید از رنگهایی متضاد استفاده کنید (مثلاً آبی و نارنجی، سبز و قرمز، زرد و بنفش). این تکنیک ساده و کاربردی است.
تایپوگرافی: عنصر خوانایی در آموزش طراحی سایت
وقتی صحبت از تایپوگرافی میشود، نکته مهم و اصلی در انتخاب فونت خوانایی آن است. فونتها، لحن شما در سایتتان هستند. تصور کنید یک سایت فروشگاهی از فونت نستعلیق برای نوشتن متنهایش استفاده کند؛ خندهدار است، آره؟! باید فونت مورد نظرتان را باتوجهبه موضوع سایتتان انتخاب و در کل سایت حداکثر از سه فونت همخانواده استفاده کنید.
جهتیابی: کمک به کاربر برای حرکت در سایت
عنصر مهم بعدی در آموزش طراحی سایت جهتیابی است. قبلاً بهطور مفصل درباره این موضوع گفتهایم. ایجاد یک سیستم جهتیابی مناسب برای سایت به بازدیدکنندگان کمک میکند در سریعترین زمان ممکن به اطلاعات مورد نظرشان برسند.
محتوای خوب: عنصر جذب کاربر در آموزش طراحی سایت
بعد از طرح کلی، پالت رنگ، تایپوگرافی و سیستم جهتیابی نوبت به عنصر محتوا میرسد. مهمترین نکته در محتوا بهروری آن است. محتوایی منتشر کنید که علاوهبر جذابیت و آموزندگی، مخاطبان هدف شما را به سایتتان هدایت کند.
تا اینجا با عناصر اصلی، مراحل و اصول ساخت سایت آشنا شدید، حتماً به فکر راهاندازی یک سایت افتادهاید، نه؟! باید بدانید سایتهای خوب زیادی برای آموزش طراحی سایت حرفهای وجود دارند تا به شما در مسیر متخصص شدن کمک کنند.
دورههای آموزش طراحی سایت: در عرض چند ماه متخصص شو!
آموزش طراحی سایت آسان است. مراجع و راهنماهای بیشماری در سراسر اینترنت وجود دارند، اما دستهبندی همه مطالب موجود برای یافتن مفیدترین اطلاعات، کاری دشوار است. مهم نیست که در کجای مسیر حرفهای شدن در ساخت سایت هستید، همیشه پتانسیل یادگیری بیشتر و انجام کارهای بهتر برایتان وجود دارد.
بهترین راه برای یادگیری، گذراندن یک دوره آموزش طراحی سایت آنلاین است. در ادامه لیستی از بهترین آموزشهای آنلاین مختلف برای شما توسعهدهندگان سایت در تمامی سطوح مختلف آوردهایم:
دورههای آموزش طراحی سایت رایگان آلیسون برای مبتدیان
آیا شما هم به ساخت سایت علاقهمند هستید اما منبع رایگانی پیدا نمیکنید؟! وبسایت آلیسون (Alison) دورههای آنلاین آموزش طراحی سایت بسیار خوب و کاملی را برگزار میکند و به افراد برنامهریزی و سخت سایت را بهطور کامل آموزش میدهد.
سایت آلیسون به شرکتکنندگان گواهی دیپلم ساخت سایت را نیز میدهد. حتی اگر یک مدرک عالی در ساخت سایت را نیز داشته باشید، داشتن گواهینامههای بیشتر در رزومه شما میتواند مشتریان و فرصتهای شغلی بیشتری را برایتان به ارمغان بیاورد.
آموزش طراحی سایت با دیریمویور برای مبتدیان
دریمویور (Dreamweaver) یک برنامه عالی برای تقویت مهارتهای ساخت سایت شما است. این برنامه اصول طراحی سایت را آموزش میدهد و کاربران را قادر میسازد تا وبسایتهای خود را طراحی، کدنویسی، آزمایش و منتشر کنند.
آموزش طراحی سایت با CSS و HTML در تِریهَوس برای افراد متوسط
اگر زبان جاوا اسکریپت را میشناسید اما کار با CSS و HTML را نمیدانید، پیشنهاد ما استفاده از آموزش طراحی سایت با تریهوس (Treehouse) است. شما میتوانید بهراحتی در این سایت از یک دوره 7 روزه رایگان استفاده کنید و سپس (اگر خواستید!) دسترسی کامل به مطالب آموزشی را بخرید.
دوره آموزش طراحی سایت لینکدین برای همه افراد
شبکه لینکدین بیش از 500 دوره آموزش طراحی سایت دارد؛ از راهنماهای عمومی و دورههای آموزشی اساسی گرفته تا موضوعات طراحی تخصصی سایت. اگر شما یک حساب در لینکدین داشته باشید، دسترسی به بیشتر این دورهها رایگان است.
دوره آموزش طراحی سایت با یودِمی برای توسعهدهندگان متوسط
پلتفرم یودمی (Udemy) مناسب افراد متوسط است و به آنها در ساخت سایت برای خود و مشتریانشان نیز کمک میکند. اگرچه یودمی نسخه آزمایشی رایگانی ندارد (برعکس تریهوس) اما درصورت عدمرضایت ضمانت بازگشت 30 روزه پول شما را میدهد. شما میتوانید با پرداخت هزینهای مناسب از صدها دوره آموزش توسعه سایت، طراحی و تجربه کاربری استفاده کنید.
سخن پایانی
ساخت سایت صنعتی دائماً در حال تغییر است و روزانه در دنیای مدرن ابزارها، منابع آموزشی و جوامع آنلاین زیادی برای یادگیری بیشتر و به اشتراک گذاشتن ایدههای جذاب افراد بهوجود میآید. اگر شما یک سازنده سایت (در هر سطحی از مهارت) هستید، باید اطلاعاتتان را بهروز و مهارتهای اصلی خود را تقویت کنید. سعی کنید همیشه در جریان آخرین روندهای مدرن قرار بگیرید و از آنها استفاده کنید.
دورههایی که در این مقاله معرفی کردیم، به همه شما و سایر افرادی که به دنبال آموزش طراحی سایت هستند در مسیر حرفهای شدن کمک میکنند. در کنار دیدن این دورههای آموزشی، توجه به اصول مهم طراحی سایت (ساخت صفحات جداگانه، جریانهای کاربری مناسب و ویژگی ریسپانسیوی سایت) و مراحل اصلی ساخت به شما در داشتن سایتی جذاب و کاربرپسند باتجربه کاربری عالی کمک میکند.
اگر کسبوکاری دارید و ترجیح میدهید زمان خود را صرف پیشرفت کارتان کنید و وظیفه ساخت سایت را به یک آژانس خوب بسپارید، سایبری شو در کنار شماست. هدف سایبری شو کمک به شما برای داشتن سایتی مناسب با اهداف و نیازهای کسبوکارتان است. برای کسب اطلاعات بیشتر با مشاوران سایبری شو تماس بگیرید.
بهنظر شما مهمترین اصل ساخت سایت کدام است، ساخت صفحات جداگانه یا جریانهای کاربری مناسب یا ویژگی ریسپانسیوی سایت؟! بهنظر شما یک دوره آموزش طراحی سایت خوب باید چه ویژگیهایی داشته باشد؟! مشتاقانه منتظر شنیدن نظرات شما دوستان عزیزمان هستیم. فراموش نکنید این مقاله مفید را برای همه دوستانتان نیز بفرستید.