یکی از پرجستجوترین عبارتهای گوگل در چند سال اخیر، طراحی سایت حرفه ای رایگان است! این موضوع برای طراحان خبره در زمینه ساخت سایت عجیب اما برای بسیاری از شما (که در حوزه ساخت سایت، تخصصی ندارید!) کاملا منطقی بهنظر میآید.
در چند سال اخیر بسیاری از افراد بعد از دیدن پیشرفت سایر رقبایشان با ساخت یک سایت حرفهای، بهفکر راهاندازی وبسایت افتادند. درصد کمی از افراد راه سخت یادگیری طراحی سایت رایگان را انتخاب کردند و بسیاری دیگر نیز این کار را به کاردان آن (یعنی آژانسهای ساخت سایت) سپردند. حالا بعد از گذشت چندین سال، گروه اول هنوز هم درگیر مشکلات سایت رایگانشان هستند درحالیکه گروه دوم روزبهروز موفقتر شدهاند!
باتوجهبه هجوم مردم بهسمت آژانسهای ساخت سایت حرفهای و گزارشهای ارائه شده از اداره کل آمارهای ایالت متحده در سال 2021 پیشبینی میشود که استخدام توسعهدهندگان وب و طراحان دیجیتال از سال 2019 تا 2029 حدود 8 درصد رشد کند. این میزان از پیشرفت بسیار سریعتر از میانگین رشد برای همه مشاغل است.
خب اگر هنوز درباره روش ساخت سایتتان (یعنی همکاری با یک آژانس یا یادگیری طراحی سایت رایگان!) تصمیم قطعی نگرفتهاید، ما اینجاییم که به شما کمک کنیم. در ادامه مراحل کامل طراحی سایت حرفه ای رایگان را برایتان گفتهایم و سپس لیستی جامع از مزایا و معایب این کار را نیز آوردهایم. قول میدهیم که در پایان این مقاله تصمیمگیری درباره روش انتخابیتان آسان خواهد شد.
مراحل طراحی سایت حرفه ای رایگان؛ ساده اما کامل!
طبق آمارهای منتشر شده 48 درصد از کاربران فضای مجازی معتقدند داشتن یک سایت خوب اولین عامل مؤثر روی قضاوتشان درباره اعتبار یک کسبوکار است. بنابراین اگر هنوز هم منتظر یک راه شگفتانگیز برای افزایش مشتریانتان هستید، دستبهکار شوید و یک سایت خوب راهاندازی کنید. باور کنید معجزه پیشرفت کسبوکارتان با داشتن یک سایت خوب رخ میدهد!
سؤالی بسیاری از شما این است: «مراحل طراحی سایت حرفه ای رایگان چیست؟!» خب بگذارید بگویم دو راه کلی برای ساخت سایت وجود دارد: آژانسهای طراحی سایت و پلتفرمهای سایتساز. اگر تصمیم به بستن قرارداد ساخت سایت با یک آژانس حرفهای گرفتهاید، کار خود را صد مرحله جلو انداختهاید! آژانسها صفر تا صد طراحی سایت را برایتان انجام میدهند، شما فقط به پیشرفت کسبوکارتان فکر کنید و سایتتان را به یک آژانس بسپارید.
اما بعضی افراد میگویند: «یادگیری طراحی سایت کار سختی نیست! خودم سایتم را راهاندازی میکنم!» خب همه افراد با شنیدن کلمه رایگان وسوسه میشوند، اما باید بدانید هزینهای که برای ساخت یک سایت حرفهای با یک آژانس مجرب پرداخت میکنید، مانند یک سرمایهگذاری بلندمدت است! بعد از گذشت مدتی سایت جذاب، منحصربهفرد و قدرتمندتان چندین برابر هزینه اولیه را به شما بازمیگرداند!
اگر بهدنبال یادگیری طراحی سایت رایگان هستید، باید در ابتدا مراحل ساخت سایت را بیاموزید. اولین مرحله انتخاب یک پلتفرم سایتساز است.
انتخاب پلتفرم سایتساز: اولین مرحله ساخت وبسایت رایگان
پلتفرمهای سایتساز به شما کمک میکنند بدون دانش خاصی در زمینه کدنویسی سایتی برای کسبوکارتان طراحی کنید. موارد زیادی پیش روی شماست، اما ما امروز معروفترین آنها را به شما معرفی میکنیم. به عکس زیر نگاهی بیندازید:
با نگاهی سطحی متوجه شدید که حدود نیمی از وبسایتهای رایگان با پلتفرم وردپرس (WORDPRESS) ساخته شدهاند، اما چرا؟! دلیل این محبوبیت چیست؟
چرا طراحی سایت حرفه ای رایگان با وردپرس محبوب است؟
سایت آمارگیری W3Techs میزان استفاده از پلتفرم وردپرس را از ژانویه 2011 بررسی کرده است. در سال 2011 حدود 13.1 درصد از سایتها از وردپرس استفاده کردهاند. از آن زمان، استفاده از این پلتفرم بهطور متوسط هرسال 12 درصد افزایش یافته و در سال 2022 به 43.2 درصد رسیده است! علت این موضوع مزایای این سیستم نسبت به سایر پلتفرمهای سایتساز است:
• وردپرس رایگان است: برخلاف سایر پلتفرمهای سایتساز، شما حتی یک ریال برای دانلود، نصب یا استفاده از وردپرس پرداخت نمیکنید. در این پلتفرم تعداد زیادی قالبهای رایگان نیز وجود دارد.
• وجود افزونههای فراوان: میخواهید یک سایت فروشگاهی داشته باشید؟! وردپرس افزونهاش را دارد! میخواهید سئو سایتتان را بهبود بخشید؟! وردپرس باز هم پلاگینی مخصوص این کار دارد! تقریباً برای هر قابلیتی که به ذهنتان میآید یک افزونه خاص در وردپرس موجود است.
• واکنشگرایی سایتهای وردپرسی: امروزه هر طرفی را نگاه کنید، یک گوشی هوشمند در دست افراد میبینید. همه با استفاده از موبایل در اینترنت بهدنبال مطالب موردنظرشان میگردند، بنابراین ویژگی واکنشگرایی خیلی مهم است.
سایتهای ریسپانسیو (واکنشگرا) در تمامی دستگاهها (موبایل، تبلت و …) بهدرستی نمایش داده میشوند. ساخت وبسایت رایگان ریسپانسیو با وردپرس خیلی آسان است.
تمام این موارد وردپرس را به محبوبترین سایتساز رایگان تبدیل کرده است. پس از انتخاب پلتفرم سایتسازتان نوبت به نام دامنه و هاست میرسد.
انتخاب نام دامنه و هاست برای طراحی سایت حرفه ای رایگان
نام دامنه و هاست دو عنصر ضروری در مراحل ساخت سایت حرفه ای رایگان است. نام دامنه آدرسی است که افراد برای دسترسی به یک سایت در مرورگر تایپ میکنند. مانند اثر انگشت، هر نام دامنه مخصوص یک سایت خاص است و نمیتوان آن را برای سایر سایتها استفاده کرد. به زبان سادهتر، عبارتی که بعد از WWW در بالای مرورگر میآید، نام دامنه هر سایت است. هنگام انتخاب نام دامنه باید به نکات زیر توجه کنید:
• نام دامنه باید با کسبوکار شما مرتبط باشد: بهتر است از نام خود یا برندتان برای سایتتان استفاده کنید.
• از نامهای ساده و بهیادماندنی استفاده کنید: سادگی یک نام مهمترین دلیل ماندن آن در ذهن مشتریان است. برای مثال، اگر میخواهید سایتی درباره شعر بسازید، نام دامنه best-poetry-website انتخاب خوبی نیست؛ بهتر است از نامهای سادهتر و بدون علائم نگارشی مثل poetryacademy یا poetryfall استفاده کنید.
خب حالا به سراغ هاست برویم! بهدلیل ماهیت وابسته هاست و نام دامنه، بیشتر مواقع یک شرکت هر دوی این عناصر را به شما ارائه میدهد. بسیاری از افرادی که بهتازگی شروع به یادگیری طراحی سایت رایگان کردهاند، درباره هدف و ارتباط این دو عنصر با یکدیگر دچار سردرگمی میشوند.
برای اینکه درک کنید میزبانی (هاست) چیست و چه تفاوتی با نام دامنه دارد، باید سایت خود را مانند یک آپارتمان درنظر بگیرید. هر طبقه از آپارتمان یک صفحه متفاوت از سایت شما است. برای ساختن این آپارتمان شما نیاز به یک قطعه زمین دارید. در اینترنت به این زمین هاست (میزبان) میگویند.
تمام فایلها و دادههای موجود در سایت شما (پایههای مجتمع آپارتمانیتان) در هاست ذخیره میشوند. برای اینکه کاربران بتوانند سایت شما را پیدا و از آن بازدید کنند، باید آدرس آپارتمان شما را داشته باشند. همانطور که تا اینجا حدس زدهاید، نام دامنه آدرس مجتمع آپارتمانی شما است. به خیابانی که کاربران از راه آن به آپارتمان (سایت) شما میآیند، اینترنت میگویند.
در دنیای میزبانی گزینههای زیادی برای انتخاب پیش روی شماست. درحالیکه همه آنها یک مکان ذخیرهسازی برای سایت شما هستند، اما تفاوتشان در میزان ظرفیت ذخیرهسازی، کنترل، دانش فنی موردنیاز، سرعت سرور و قابلیت اطمینان است. هاستها انواع مختلفی دارند اما در این قسمت ما به دو مورد از مهمترین آنها اشاره میکنیم:
• هاست اشتراکی: هاست اشتراکی برای میزبانی سایتهای کوچک (مثل استارتآپها) گزینهای عالی است. در هاست اشتراکی شما و چندین سایت دیگر از یک سرور استفاده میکنید، به همین دلیل هزینه این نوع هاست نسبتاً پایین است و آن را به گزینهای عالی برای صاحبان سایتها در مراحل اولیه تبدیل میکند. اگر سایت شما ترافیک زیادی دریافت میکند بهتر است بهسراغ هاست اشتراکی نروید.
• هاست اختصاصی: در هاست اختصاصی شما یک سرور مخصوص به خودتان برای ذخیره اطلاعات سایتتان میگیرید. هزینه سرورهای اختصاصی نسبت به اشتراکی بیشتر است ولی در عوض دردسرهای هاست اشتراکی را ندارد! هاست اشتراکی مانند اتاقهای خوابگاه است. چندین فرد بهطور همزمان از آن استفاده میکنند و رفتار یکی روی دیگری تأثیر میگذارد. اما هاست اختصاصی مانند اجاره یک اتاق و زندگی بهتنهایی است. شما با این کار آزادی عمل بیشتری دارید.
خب حالا که هاست، نام دامنه و پلتفرم سایتسازتان (مثلاً وردپرس!) را انتخاب کردهاید، نوبت به نصب وردپرس و ایجاد سایتتان است.
نصب وردپرس و ساخت سایت: آسانترین روش ممکن!
شرکتهای میزبان وب معمولاً راههای آسانی برای نصب وردپرس ارائه میکنند. برای مثال هاست Bluehost روش تک کلیکی را برای نصب وردپرس به کاربران ارائه میکند. برای دریافت اطلاعات کامل درباره نصب وردپرس به مقاله طراحی سایت وردپرسی مراجع کنید. پس از نصب وردپرس نوبت به انتخاب قالب میرسد.
انتخاب قالب برای طراحی سایت حرفه ای رایگان
انتخاب یک تم خوب اولین قدم برای جذب کاربران به سایتتان است. اگر کاربر زمانیکه به سایت شما وارد میشود با یک قالب غیرجذاب روبهرو شود احتمالاً آن را ترک میکند. طبق آمارهای اعلام شده از سایت وردپرس، بیش از 9000 تم رایگان و در مجموع بیش از 31000 تم در مخزن رسمی این پلتفرم برای کاربران وجود دارد!
قالبهای وردپرس در انواع دستههای مختلفی ارائه میشوند و در شخصیسازی سایتتان تأثیر زیادی دارند. شما میتوانید بدون نیاز به رفتن به یک سایت خارجی، مستقیماً از داخل وردپرس به تمها دسترسی داشته باشید.
برای این کار، به Appearance و سپس قسمت Themes بروید و روی علامت + بزرگ کلیک کنید. سپس از نوار جستجو برای یافتن موضوعی که مناسب سایت شماست استفاده کنید. نکته جالب، قابلیت پیشنمایش قبل از دانلود تم است. شما میتوانید روی هر تم موجود در فهرست کلیک و نسخه نمایشی آن را مشاهده کنید. همچنین میتوانید جزئیات بیشتری درباره ویژگیهای آن نیز بخوانید.
هنگامی که قالب موردعلاقه خود را پیدا کردید، با کلیک بر روی دکمه Install آن را نصب کنید. در انتخاب قالب به موارد زیر توجه کنید:
- به اهداف خود فکر کنید: هدف شما از سایتتان روی قالب آن مؤثر است. آیا سایت شما فروشگاهی یا یک سایت شخصی برای اشتراکگذاری عکسهای سفرتان است؟! هدف شما ظاهر سایتتان را کنترل میکند.
- قالب ریسپانسیو انتخاب کنید: قالبی که در گوشیهای تلفن همراه بهدرستی نمایش داده نشود، کاربردی ندارد! بنابراین هنگام انتخاب قالب حتماً به ویژگی ریسپانسیو در آن توجه کنید.
حالا که قالبتان را انتخاب کردید باید صفحات اصلی سایت را طراحی کنید.
ساخت صفحات در طراحی سایت حرفهای رایگان
بهطورکلی چندین صفحه اصلی در سایت وجود دارد: صفحه نخست، صفحه درباره ما و صفحه تماس با ما. در بسیاری از قالبهای وردپرس این صفحات بهطور پیشفرض وجود دارند. اگر میخواهید صفحات بیشتری به سایتتان اضافه کنید باید وارد قسمت مدیریت آن شوید.
پس از آن وارد قسمت صفحات (Pages) شوید و سپس روی دکمه افزودن (Add New) کلیک کنید. با استفاده از این روش میتوانید تعداد زیادی صفحه برای سایتتان درست کنید. البته حواستان به ساختار منظم آن باشد! سازماندهی سایت در این مرحله خیلی مهم است.
ساخت منو برای سازماندهی ساخت سایت حرفه ای رایگان
هرچه تعداد صفحات شما افزایش مییابد، سازماندهی سایت شما مهمتر میشود. باید سایتی طراحی کنید که برای کاربران قابلفهم و ساده باشد، آنها دوست ندارند مدتزمان زیادی را بهدنبال اطلاعات موردنیازشان بگردند!
شما میتوانید برای ساخت منو و سازماندهی آنها به قسمت ظاهر (Appearance) و سپس به بخش منو (Menus) بروید. مرحله اول انتخاب یک نام است. بعد از اینکه نام مناسب را برای منوتان انتخاب کردید روی دکمه ایجاد منو (Create Menu) کلیک کنید.
در این قسمت باید محتواهایی که میخواهید در منو نمایش داده شوند را تیک بزنید و سپس روی افزودن منو کلیک کنید. وقتی تنظیمات دلخواهتان را انجام دادید روی گزینه ذخیره منو (Save Menu) کلیک کنید و سپس برای دیدن منو ایجاد شده به سایتتان بروید. منوهای سایتتان را باتوجهبه اهداف خود، نیازها و انتظارات کاربرانتان طراحی کنید. خب حالا نوبت به شخصیسازی سایت میرسد.
شخصیسازی هنگام طراحی سایت رایگان
اگر از قالبهای رایگان وردپرس استفاده کردهاید، باید حقیقتی تلخ را به شما بگوییم! متأسفانه هزاران سایت مشابه سایت شما در حال حاضر وجود دارد، درواقع سایت شما منحصربهفرد نیست! این موضوع یکی از بزرگترین مشکلات هنگام ساخت سایت رایگان است.
اگر طراحی را به یک آژانس خوب بسپارید، طراحان حرفهای با استفاده از کدنویسی و با کمک بهروزترین روشها و ترندهای ساخت سایت، برایتان قالبی منحصربهفرد میسازند. خب حالا اگر خواستید خودتان سایتتان را شخصیسازی کنید باید روی عناصر اصلی سایت برای این کار تمرکز کنید: عنوان، رنگها، تایپوگرافی، تصویر پسزمینه و منوها
گزینههای موجود برای شخصیسازی باتوجهبه تمی که نصب کردهاید متفاوت خواهد بود. یکی از مهمترین تغییرات، رنگ سایت شماست. رنگهای جذاب بهسرعت چشم کاربران را جذب میکنند.
انتخاب رنگ برای شخصیسازی سایت رایگان
ممکن است فکر کنید رنگها تأثیر زیادی روی کاربران شما ندارند اما از دیدن آماری که از مطالعات بهدست آمده حتماً شگفتزده میشوید. در واقع 85 درصد از مردم ادعا کردند که رنگ سایت تأثیر عمدهای بر خرید آنها دارد!
بهترین راه برای تصمیمگیری در مورد رنگ اصلی سایتتان، تفکر درباره حال و هوای محصول یا خدماتتان است. باید ببینید چه رنگی با محصولتان همخوانی دارد. برای مثال به نمونههای زیر دقت کنید:
• رنگ قرمز: نماد برند کوکاکولا است و بر هیجان یا شادی دلالت دارد.
• رنگ نارنجی: نشان برند فانتا است و حالتی دوستانه و صمیمی ایجاد میکند
• رنگ مشکی: نماد برند شانل یا آدیداس است و دلالت بر تجمل و ظرافت دارد
• رنگ سفید: نشان برند اپل یا نایک است و به محصولات شیک و کاربرپسند اشاره دارد
فراموش نکنید اگر از قبل یک لوگوی رنگی دارید، باید از رنگ لوگویتان در سایتتان استفاده کنید. هنگامی که رنگ اصلیتان را انتخاب کردید بهتر است برای سایر المانها از رنگهای متضاد استفاده کنید. دایره رنگ را که میشناسید؟! رنگهایی که در دایره رنگ روبهروی یکدیگر هستند، متضاد محسوب میشوند.
رنگهای متضاد (مثل قرمز و سبز، آبی و نارنجی، زرد و بنفش) درکنار یکدیگر بسیار جذاب میشوند. میتوانید از رنگهای متضاد برای دکمههای دعوت به اقدام نیز استفاده کنید. این کار باعث چشمگیری زیاد دکمههای مهم سایتان میشود.
سعی کنید فقط از یک یا دو رنگ استفاده کنید. استفاده از رنگهای زیاد (بهاصطلاح رنگینکمانی کردن سایتتان!) فقط چشم بازدیدکنندگان را از موضوعات اصلی دور میکند و باعث بههمریختگی سایتتان میشود.
بگذارید از یک سایت جذاب برایتان بگویم. چند سال پیش یکی از دوستانم تصمیم گرفت یک زنبورداری کوچک راه بیندازد و شروع به فروش عسل و محصولات مرتبط با آن کند. پس از گذشت مدتی به او پیشنهاد راهاندازی سایتی برای کسبوکارش را دادم. او پس از مدتی جستجو یک آژانس طراحی سایت خوب پیدا کرد و با آنها قرارداد بست.
آژانس باتوجهبه کسبوکار او تصمیم گرفت رنگ اصلی سایتش را زرد کند. دوستم اصرار داشت که رنگ دوم سایتش سبز باشد (چون میگفت کندوهای عسلش را در مکانی سرسبز نگه میدارد!!!) اما آژانس باتوجهبه تخصصی که در زمینه طراحی سایت داشت، استفاده از رنگ متضاد زرد (یعنی بنفش) را به او پیشنهاد کرد. طراحان آژانس در آخر به نظر او احترام و دکمههای دعوت به اقدام را سبز رنگ کردند!
چند ماه از زمان افتتاح سایت گذشت اما روند پیشرفت او خیلی کند بود. دوستم از این موضوع بهشدت ناراحت بود، بنابراین دوباره پیش آژانس رفت و علت را جویا شد. آژانس پس از بررسیهای طولانی گفت: «بهتر است تغییراتی در رنگ دکمههای دعوت به اقدام ایجاد کنیم تا واضحتر شوند.» دوستم این بار مخالفی نکرد و فقط دوست داشت سریعتر پیشرفت کند.
رنگ دکمههای دعوت به اقدام از سبز به بنفش تغییر کرد. بعد از گذشت چندین ماه دوستم (و البته همه ما اطرافیانش!) از افزایش سرعت پیشرفت سایت او شگفتزده شدیم! آنجا بود که متوجه تأثیر استفاده از رنگهای اصولی و جذاب در ساخت سایت شدم. شما هم اگر میخواهید یک سایت خوب بسازید حتماً به این موضوع دقت کنید. علاوهبر رنگ تایپوگرافی نیز یکی از مهمترین جنبههای شخصیسازی سایتتان است.
انتخاب صحیح فونت برای طراحی سایت حرفهای رایگان
همانطور که رنگهای مختلف اثرات عاطفی و روانی متفاوتی بر افراد میگذارد، تایپوگرافی نیز قادر به انتقال ویژگیهای متفاوتی است. فونت سایتتان در مورد برند شما صحبت میکند. فونتهای مختلف ناخودآگاه پیامهای متفاوتی را به کاربرانتان منتقل و به شما در ساختن هویت برندتان کمک میکنند.
سبکهای خاص فونت میتواند پیامهای مختلفی مانند اعتماد، ثبات، قدرت، ظرافت و پیچیدگی و خلاقیت را به افراد منتقل کنند. فراموش نکنید که کاربران فضای مجازی سریع قضاوت میکنند! طبق مطالعات انجام شده فقط 0.5 ثانیه طول میکشد تا یک کاربر درباره وبسایت شما نظر بدهند، و 94 درصد از این قضاوت مربوط به نوع طراحی است. بنابراین فونتها برای متقاعدسازی بازدیدکنندگان که این صفحه مناسب آنهاست، مهم هستند.
هنگام انتخاب یک فونت به موارد زیر دقت کنید:
• فونتها را برای خوانندگان خود انتخاب کنید: سعی کنید تعادلی بین سلیقه شخصی خود و نیازهای مخاطبتان ایجاد کنید. مثلاً ممکن است عاشق فونت Hanalei باشید، اما به خوانندگان خود فکر کنید. آیا این فونت با نیازهای آنها مطابقت دارد؟! (برای دیدن این فونت نام آن را در گوگل سرچ کنید!)
• خوانایی فونت را درنظر بگیرید: علاوهبر جذابیت فونتها، خوانایی آنها نیز مهم است. بسیاری از شما یک فونت را بهدلیل علاقهای که به آن دارید، انتخاب میکنید. فونتی را انتخاب کنید که نهتنها ارزشهای برند شما را نشان دهد، بلکه خواندن آن لذتبخش و آسان باشد. از فونتهای ناخوانا دوری کنید، مهم نیست که چقدر از نظر بصری خیرهکننده باشند.
• فونتتان را با برند خود هماهنگ کنید: اگر یک فونت زیبا با برند شما مطابقت نداشته باشد، استفاده از آن بیهوده است. همیشه قبل از انتخاب فونت به نام تجاریتان فکر کنید. برند شما چه شخصیتی دارد؟!!! مخاطب هدف شما کیست؟! هنگامی که پاسخ سؤالاتی ازاینقبیل را بدانید، میتوانید فونتی مطابق سبک کسبوکارتان برگزینید.
خب حالا که سایتتان را با کمک دو عنصر رنگ و فونت تا حدودی شخصیسازی کردید، نوبت به افزودن پلاگینهای مختلف (افزونه) برای افزایش کارایی سایتتان است.
افزودن پلاگین برای افزایش کارایی طراحی سایت حرفه ای رایگان
درکنار سفارشیسازی تمها، پلاگینهای زیادی نیز در وردپرس برای افزودن قابلیتها جذاب و عملکردهای مفید وجود دارند. شما میتوانید برای هر ویژگی خاصی که میخواهید به سایتتان بیفزایید، یک پلاگین پیدا کنید. طبق آمارهای منتشر شده وردپرس حدود 60000 افزونه وجود دارد که بسیاری از آنها کاملاً رایگان هستند.
برای نصب افزونههای جدید، به قسمت پلاگین (Plugins) بروید و سپس روی گزینه افزودن جدید (Add New) کلیک کنید. با این کار لیستی از محبوبترین افزونههای موجود به شما نشان داده میشود. میتوانید از قسمت جستجو برای یافتن افزونه موردنظرتان استفاده کنید. وقتی پلاگین موردعلاقهتان را پیدا کردید، روی دکمه نصب (Install Now) کلیک کنید و سپس فعالسازی (Activate) را بزنید. شما بعد از نصب و فعالسازی یک افزونه میتوانید هرزمان که خواستید آن را دوباره غیرفعال کنید.
وردپرس افزونههای زیادی دارد ولی ما در ادامه کاربردیترین موارد را به شما معرفی میکنیم:
• افزونه یواست (Yoast): این پلاگین به شما در بهینهسازی سایتتان برای موتورهای جستجوگر (SEO) کمک میکند.
• پلاگین جِتپَک (Jetpack): این افزونه شامل طیف گستردهای از قابلیتهای مختلف و کاربردی برای بهبود سرعت سایت، ادغام رسانههای اجتماعی، بازاریابی دیجیتال و … است.
• افزونه اِسماش (Smush): این پلاگین با فشردهسازی تصاویر سایت زمان بارگذاری صفحه را کاهش میدهد.
• افزونه ووکامرس (WooCommerce): این پلاگین به شما برای داشتن یک فروشگاه آنلاین خوب کمک میکند.
• افزونه مانستراینسایت (MonsterInsights): برای افزودن گوگل آنالیتیکس (Google Analytics) به داشبورد سایت وردپرسی خود میتوانید از این پلاگین استفاده کنید.
خب تا اینجا فقط یک مرحله تا راهاندازی کامل وبسایتتان فاصله دارید و آن دریافت گواهی ssl است. آیا میدانید این گواهی چیست؟! نمیدانید؟! خب نگرانی ندارد! به قسمت بعد توجه کنید که کامل برایتان توضیح دادیم.
گواهی امنیت SSL در طراحی سایت حرفه ای رایگان
القای حس واقعی امنیت به مشتری باعث اعتماد آنها به شما میشود. اگر اطلاعات کاربرانتان در سایت شما محفوظ نماند، مشتریانتان را از دست میدهید. یکی از مهمترین مؤلفههای یک کسبوکار آنلاین موفق ایجاد یک محیط قابلاعتماد برای خرید مشتریان است.
گواهی SSL (Secure Sockets Layer) هویت سایت شما را تأیید میکند و اطلاعات ارسال شده به سرور را با استفاده از فناوری SSL رمزگذاری میکند. گواهینامههای SSL با ایجاد یک اتصال امن، پایه و اساس اعتماد بین شما و کاربرانتان را ایجاد میکنند.
تا قبل از سال 2020 سایتهای دارای این گواهی امنیت در قسمت بالای مرورگرشان کنار آدرس یک نشانگر سبز رنگ داشتند. اما از آگوست 2020 بیشتر مرورگرها دیگر قفل سبز رنگ را نشان نمیدهند.
حتماً میپرسید: «این گواهی فقط امنیت سایت را تضمین میکند یا فایده دیگری هم دارد؟!» معلوم است که دارد! گواهی SSL موارد زیر را برای سایت شما به ارمغان میآورد:
• دادهها و اطلاعات شما و مشتریانتان را بین سرورها ایمن نگه میدارد
• رتبه گوگل سایتتان را افزایش میدهد
• نرخ تبدیل را بهبود میبخشد
پس هرگز از این گواهی غافل نشوید. خب حالا که گواهیتان را نیز دریافت کردید نوبت راهاندازی و انتشار سایتتان در دنیای مجازی است.
اتمام مراحل طراحی سایت حرفه ای رایگان
پس از اتمام تمامی مراحل بالا، سایت شما آماده انتشار در فضای آنلاین است. باید قبل از راهاندازی رسمی تمام صفحات و پستهای خود را بررسی و مشکلات احتمالی را رفع کنید. اگر هیچ مشکلی وجود نداشت روی پیوند بالای داشبورد مدیریت (با نوشته Coming Soon Active) کلیک کنید تا سایتتان بهزودی فعال شود.
سپس به پایین صفحه اسکرول کنید و دکمه سایتتان را عرضه کنید (Launch your site) را فشار دهید. اکنون سایت شما در فضای مجازی منتشر شده است؛ تبریک میگوییم! پس از انتشار، به سایتتان بروید و روی هر صفحه کلیک کنید تا از صحت عملکرد تمامی صفحات و لینکها مطمئن شوید.
خب در اینجا مراحل یادگیری طراحی سایت رایگان شما به پایان رسید. اما آیا یک سایت رایگان شما را به اهدافتان میرساند؟؟!! بگذارید دوستانه پاسخ دهم؛ فکر نمیکنم کسی تابهحال با راهاندازی یک سایت رایگان موفقیت چشمگیری کسب کرده باشد! در ادامه به تعدادی از مزایا و معایب سایتهای رایگان میپردازیم تا خود شما درباره راهاندازی آن نظر دهید!
مزایا و معایب طراحی سایت رایگان چیست؟!
اگر شما در تصمیمگیری بین یک سرمایهگذاری بلندمدت (طراحی سایت با یک آژانس حرفهای) و ساخت وبسایت رایگان سردرگم شدهاید، ما اینجاییم تا شما را با مزایا و معایب سایتهای رایگان آشنا کنیم تا بتوانید تصمیم بهتری بگیرید. در ابتدا بهسراغ مزایا برویم:
مزایا طراحی سایت رایگان چیست؟
همه صاحبان کسبوکارهای مشتاق داشتن سایت، گول کلمه فریبنده رایگان را میخورند! اما میتوانید خودتان از یکی از کسانی که سایت رایگان برای کسبوکارش راهاندازی کرده، درباره کیفیت اینگونه وبسایتها بپرسید. مطمئنم او میگوید: «تنها مزیت ساخت وبسایت رایگان، همان رایگان بودنش است!» راست هم میگوید!
ویژگیهای سایتسازهای رایگان فقط برای افراد مبتدی (یا کسانی که در زمینه طراحی سایت هیچ اطلاعاتی ندارند!) جذاب است، بیشتر افرادی که یک سایت کاملاً تخصصی و خاص میخواهند هرگز بهسراغ راههای رایگان برای ساخت سایت نمیروند. بگذارید نکتهای را دوستانه بگوییم؛ هیچچیز خوب و ارزشمندی در دنیا رایگان نیست!
خب حالا برویم و به تعدادی از معایب اینگونه سایتها نگاهی بیندازیم:
معایب طراحی سایت رایگان چیست؟
سؤالی که ذهن همه افراد مشتاق طراحی سایت حرفه ای رایگان را به خودش مشغول کرده است، معایب اینگونه سایتهاست. همه شما میدانید سایتهای رایگان در آخر چنگی به دل نمیزنند ولی دانستن علت دقیق این موضوع مهم است. موارد زیر از معایب سایتهای رایگان هستند:
۱. سایتسازها هرگز کاملاً رایگان نیستند
یکی از قدرتمندترین استراتژیهای بازاریابی سایتسازها استفاده از کلمه کاملاً رایگان است. درست است که تعدادی از ویژگیها در این پلتفرمها رایگان است اما همه امکانات نه! بهطورکلی یک پلتفرم برای کسب مشتری از طرحهای رایگان استفاده و میلیونها نفر را بهسمت خودش جذب میکند. سپس طرحهای جذاب پولی را به آنها پیشنهاد و آنها را ترغیب به استفاده از آنها میکند!
بیشتر پلتفرمهای رایگان یک مکان عالی برای شروع هستند، اما معمولاً برای ساخت یک سایت حرفهای کافی نیستند. داستانی که برای همه شما درمورد پلتفرمهای رایگان اتفاق میافتد ازاینقرار است:
شما در این سایتها ثبتنام و تمام مراحل بالا (مراحل طراحی سایت حرفه ای رایگان که در ابتدای مقاله گفتیم) را طی میکنید اما در آخر راه نتیجه کافی و مطلوبتان را نمیبینید. در این مرحله پلتفرم به شما یک طرح پولی برای ارتقای سایتتان ارائه میکند!
علاوهبر این موضوع، محدودیتهای زیادی در این پلتفرمها وجود دارد:
۲. محدودیت تعداد صفحات هنگام طراحی سایت رایگان
بسیاری از پلتفرمهای سایتساز رایگان، تعداد صفحات مجاز در نسخه رایگان را محدود میکنند. برای مثال تصور کنید شما یک فروشگاه آنلاین و نیاز به ایجاد چندین صفحه دارید اما هنگام ساخت وبسیات رایگان، فقط مجاز به طراحی حداکثر 5 صفحه هستید! در این حالت شما مجبور به پرداخت هزینهای بیشتر برای گسترش و ارتقا سایت خود میشوید.
۳. محدودیت انتخاب نام دامنه در طراحی سایت رایگان
شما هنگام استفاده از پلتفرمهای سایتساز رایگان نمیتوانید یک نام دامنه مخصوص خود انتخاب کنید! برای مثال اگر با کمک برنامه ویکس (wix) یک سایت طراحی کرده باشید، نام دامنه شما بهصورت www.yourname.wix.com خواهد بود! خب اینگونه نامها اصلاً حرفهای نیستند.
۴. محدودیت فضای ذخیرهسازی هنگام طراحی سایت رایگان
سازندگان رایگان فضای ذخیرهسازی شما را محدود میکنند! در این حالت ممکن است فقط چند مگابایت فضا داشته باشید؛ این میزان برای هرکسی بسیار کم است، شما نمیتوانید در این حجم کم محتوای باکیفیت بارگذاری کنید! پس نتیجه چیست؟! درست حدس زدید! شما در آخر مجبور به پرداخت هزینهای بیشتر و خرید فضای ذخیرهسازی موردنیازتان میشوید.
۵. محدودیت خدمات پشتیبانی مشتری بعد از ساخت وبسایت رایگان
پلتفرمهای رایگان، به شما خدمات پشتیانی برای نسخههای غیرپولی ارائه نمیکنند. بنابراین اگر سایت شما به مشکلی برخورد، خودتان باید آن را برطرف کنید. خب این کار سخت و زمانبر است. اگر شما با یک آژانس خوب برای راهاندازی سایتتان قرارداد ببندید دیگر نیازی نیست نگران خدمات پشتیبانی و تعمیرات آن باشید.
۶. وجود تبلیغات فراوان در سایتهای رایگان
زمانیکه شما یک سایت رایگان میسازید، پلتفرم سایتساز در صفحه شما آگهیهای خودش را منتشر میکند! به زبان سادهتر پلتفرم به خودش میگوید: «حالا که این کاربر هیچ هزینهای برای ساخت سایت پرداخت نکرده است، پس من میتوانم در صفحهاش تبلیغ کنم!»
گاهی شما فکر میکنید با ساخت سایت رایگان میتوانید مقداری سرمایه پسانداز کنید اما سرمایه واقعی یک کسبوکار مشتریان آن هستند. بسیاری از کاربران به سایتی پر از تبلیغ حتی نگاهی کوتاه نیز نمیاندازند. طبق آمارها، حدود 64 درصد از کاربران بعد از دیدن یک صفحه پر از تبلیغ از آن خارج میشوند!
تبلیغات در برندسازی شما نیز مشکلات جدی به وجود میآورد. تصور کنید یک سایت خیلی خوب طراحی کرده باشد اما در هدر سایتتان یک قسمت جداگانه با نوشته: «برای ساخت سایت رایگان با وردپرس اینجا کلیک کنید.» وجود داشته باشد! خب این موضوع بهشدت روی اعتبار برند و اعتماد مشتریان به شما تأثیر بد میگذارد.
طراحی سایت حرفه ای رایگان؛ خوب یا بد؟!
خب تا اینجا مراحل کامل ساخت سایت حرفه ای رایگان و مزایا و معایب آن را خواندید. باید بدانید پلتفرمهای سایتساز رایگان، امکانات و ویژگیهای متنوع و جذاب را محدود میکنند! حتی گاهی شما هنگام ساخت وبسایت رایگان در دریافت گواهی SSL نیز با مشکل جدی روبهرو میشوید.
تعداد زیادی از افزونهها و تمهای جذاب پولی هستند. یکی از دوستانم که بهتازگی یک سایت رایگان ساخته بود (علیرغم مخالفت ما!) میگفت: «حتی نتوانستم از فونت و قالب موردنظرم استفاده کنم!» او بعد از اتمام کار حسابی پشیمان و ناامید شده بود! اکنون که میدانید محدودیتهای سایتهای رایگان چیست، باید بدانید چرا این کار اشتباه است!
بیایید از بُعدی دیگر به این ماجرا نگاه کنیم! کمپانیهای سایتسازهای رایگان هزینه زیادی برای شرکتشان کردهاند؛ بنابراین کاملاً منطقی است اگر امکانات نسخه رایگان را محدود کنند؛ بههرحال این شرکتها نیز نیازمند درآمدزایی هستند. تصور اینکه یک کمپانی تمام امکانش را بهصورت رایگان در اختیار کاربران قرار میدهد، کاملاً غیرمنطقی است.
اگر حتی بودجهای اندک دارید، شرکت سایبری شو با هزینهای مقرونبهصرفه سایتی جذاب و منحصربهفرد برای شما طراحی میکند. سایبری شو در تمامی مراحل، از ساخت و راهاندازی تا پشتیبانی و تعمیرات در کنار شماست. برای دریافت اطلاعات بیشتر با مشاوران سایبری شو در تماس باشد.
بهنظر شما کدامیک از محدودیتهای طراحی سایت حرفه ای رایگان بیشتر از سایر موارد باعث ضربه به یک کسبوکار آنلاین نوپا میشود؟! مشتاقانه منتظر شنیدن نظرات و پیشنهادهای شما دوستان و همراهان هستیم. اگر تجربهای در ساخت وبسایت رایگان دارید از شنیدن آن خوشحال میشویم. فراموش نکنید این مقاله مفید و جامع را به تمام کسانی که بهدنبال طراحی سایت رایگان هستند بفرستید.