بهینهسازی موتورهای جستجو (سئو) و بازاریابی دیجیتال دو مفهوم مجزا و درعینحال مرتبط هستند که توسط خیلیها یکسان در نظر گرفته میشوند. پس از آشنایی با چند تفاوت دیجیتال مارکتینگ و سئو که در طول این مقاله با آنها میپردازیم، متوجه خواهید شد که این دو اصطلاح کاملاً با یکدیگر متفاوت هستند. هدف اصلی این مطلب، معرفی و مقایسه بازاریابی دیجیتال و سئو است.
بازاریابی دیجیتال (Digital Marketing) را میتوان به یک چتر تشبیه کرد که تمام فرآیندهای تبلیغات برند در فضای آنلاین را زیر خود جای میدهد. در مقابل، سئو (SEO) یکی از رایجترین تکنیکها یا استراتژیهای دیجیتال مارکتینگ است که در زیر همین چتر قرارگرفته است.
تفاوت دیجیتال مارکتینگ و سئو زمانی مشخص میشود که بخواهید نیروی انسانی بازاریابی آنلاین استخدام کنید یا از یک آژانس دیجیتال مارکتینگ برای تبلیغ کسبوکار خود کمک بگیرید. شما بهسرعت متوجه خواهید شد که سئو تنها یکی از روشهای بازاریابی دیجیتال است. درواقع سئو در کنار شیوههایی مانند ایمیل مارکتینگ، بازاریابی محتوا و بازاریابی رسانههای اجتماعی قرار میگیرد. بنابراین «جامعیت» بزرگترین فرق دیجیتال مارکتینگ و سئو است.
پیش از اینکه به بررسی چند فرق سئو و دیجیتال مارکتینگ بپردازیم، بهتر است بهطور مختصر با مفهوم هریک از این اصطلاحات، کاربرد و اهمیت آنها آشنا شویم.
بهینه سازی موتورهای جستجو یا همان سئو چیست؟
سئو به معنای فرآیند بهبود نتایج ارگانیک وبسایت شما در صفحه نتایج موتورهای جستجو (SERP) بهمنظور افزایش دیده شدن در نتایج مرتبط است. قرار گرفتن در بین نتایج برتر، فرصتی برای افزایش نرخ کلیک جستجوی شما ایجاد میکند. درنهایت این احتمال بسیار افزایش پیدا میکند که توجهها به سمت کسبوکار شما جلب شود و مشتریان بالقوه بیشتری پیدا کنید.
برای اینکه هیچ پولی بهمنظور قرار گرفتن در صفحه اول SERP پرداخت نکنید، باید از سئو (SEO) برای رتبهبندی صفحات یا پستهای وبلاگ خود استفاده کنید. نیازی نیست مبلغی را بهطور مستقیم برای قرار گرفتن هر صفحه از وبسایت خود در نتایج موتور جستجو بپردازید، اما باید صبور باشید. سئو ارگانیک به زمان بیشتری نسبت به سئو پولی نیاز دارد.
چرا سئو مهم است؟
پیش از اینکه به بررسی بازاریابی دیجیتال و تفاوت دیجیتال مارکتینگ و سئو بپردازیم، بهتر است با دلایل اهمیت SEO آشنا شوید. مردم در هرسال تریلیونها درخواست جستجو انجام میدهند که معمولاً با هدف تجاری و برای یافتن اطلاعات در مورد محصولات و خدمات موردنیازشان است. بهطورکلی جستجو منبع اصلی جذب ترافیک برای برندها، و مکمل سایر کانالهای تبلیغاتی آنلاین آنها است.
سئو به کسبوکار آنلاین شما کمک میکند تا به حجم بیشتری از کاربران هدف کسبوکار خود را جذب کنید. بااینحال نتایج جستجو پیوسته در حال تکامل هستند تا پاسخهای دقیقتری به نیاز کاربران بدهند. هرچه وبسایت شما بهینهتر باشد، شانس بیشتری برای دیده شدن توسط کاربران، آگاهی از برند و افزایش فروش دارید.
بازاریابی دیجیتال چیست؟
دیجیتال مارکتینگ به فرآیند فروش محصولات، تولید سرنخها (Lead) و ارائه خدمات از طریق کانالهای آنلاین و آفلاین گوناگون است. پیش از آنکه بهطور مستقیم به مقایسه بازاریابی دیجیتال و سئو بپردازیم، بهتر است با این حوزه نیز آشنایی مختصری داشته باشید. رسانههای اجتماعی، ایمیل، پیام متنی، وبلاگ، برنامههای موبایل و همچنین سئو بخشی از بازاریابی دیجیتال هستند. درواقع همینجا میتوانید یک تفاوت دیجیتال مارکتینگ و سئو را حدش بزنید!
اصولاً بازاریابی دیجیتال هر فرمی از بازاریابی است که شامل دستگاههای الکترونیکی باشد. این شیوه مارکتینگ کاملاً با شیوههای سنتی متفاوت است. دهها شیوه گوناگون وجود دارند که میتوان در قالب دیجیتال مارکتینگ از آنها استفاده کرد. برخی از استراتژیهایی که بیشتر سازمانها در این راستا به کار میبرند شامل تبلیغات کلیکی، سئو، بازاریابی رسانههای اجتماعی و بازاریابی با ایمیل هستند.
اهمیت دیجیتال مارکتینگ
بازاریابی دیجیتال به شما کمک میکند که در مقایسه با شیوههای بازاریابی سنتی به مخاطبان بیشتری دسترسی پیدا کنید. شما همچنین میتوانید مشتریان بالقوهای را هدف قرار دهید که احتمالاً قصد خرید محصولات یا خدمات شما را دارند. در کنار تمام این موارد، دیجیتال مارکتینگ هزینه کمتری نسبت به تبلیغات سنتی دارد و این امکان را به شما میدهد که میزان موفقیت و رشد مجموعه خود را بهصورت روزانه بسنجید.
مقایسه بازاریابی دیجیتال و سئو
حالا بهسادگی میتوان در مورد تفاوت دیجیتال مارکتینگ و سئو صحبت کرد، زیرا شما اطلاعات خوبی در مورد ماهیت، کاربرد و اهمیت هریک از آنها کسب کردهاید.
به بیان ساده، استراتژی سئو بخشی از بازاریابی دیجیتال است که بر روی آوردن مداوم ترافیک ارگانیک به وبسایت شما تمرکز دارد. تفاوتهای عمده سئو و دیجیتال مارکتینگ را میتوان شامل برنامهریزی کمپینها، استراتژیها و هزینههای آنها دانست.
۱. برنامه ریزی کمپین سئو
کمپین سئو یک استراتژی بلندمدت است که شامل بهبود سلامت وبسایت، تجزیهوتحلیل رقبا، تحقیق در مورد کلمات کلیدی، ایجاد محتوای آموزنده و قابل اشتراکگذاری است. برنامهریزی کمپین سئو شامل موارد زیر است:
- بازرسی وبسایت خود برای یافتن لینکهای خراب
- تعیین اینکه کدام صفحات بیشترین بازدید را دارند
- تحقیق انواع کلمات کلیدی شامل کلمات کلیدی طولانی و کلمات کلیدی با حجم جستجوی بالا در حوزه کسبوکار شما
- انتشار محتوای بهینهشده که با فاکتورهای رتبهبندی همخوانی دارد
- ساخت لینک (Link Building) در سایتهای معتبر
- ردیابی نتایج شامل نرخ کلیک، زمان ماندن در صفحه وب، ترافیک ارگانیک و غیره
۲. برنامه ریزی کمپین دیجیتال مارکتینگ
حالا برای درک تفاوت دیجیتال مارکتینگ و سئو، ببینیم در برنامهریزی کمپین بازاریابی دیجیتال چه اتفاقاتی رخ میدهد. برای اینکه مشاغل بتوانند از مزایای بازاریابی دیجیتال بهره ببرند، انجام مراحل زیر ضروری هستند:
- ارائه ارزش پیشنهادی
- تعیین شخصیت یا پرسونای خریدار
- ایجاد اهداف کوتاهمدت و بلندمدت
- انتخاب بهترین استراتژیهای مرتبط و مؤثر برای رسیدن به اهداف تجاری واقعی
- ارزیابی هزینه کمپینهای تبلیغاتی و تخصیص بودجه به هرکدام
- تدوین تقویم بازاریابی برای انجام بهموقع وظایف
- پیگیری نتایج و عملکرد
۳. استراتژی های سئو
دیگر تفاوت دیجیتال مارکتینگ و سئو، در استراتژیهای آنها است. بهطورکلی سه استراتژی رایج سئو وجود دارند که در کنار هم موجب ایجاد ترافیک ارگانیک میشوند.
- سئو داخلی: سئو آن پیج (On page SEO) به اقدامات لازم برای بهینهسازی همزمان محتوای صفحات یک وبسایت برای کاربران و موتورهای جستجو اشاره دارد. زمانی که سئو بهصورت اصولی و توسط افراد متخصص انجام شود، ترافیک ارگانیک بیشتری جذب میکنید و رتبه وبسایت شما ارتقا پیدا میکند. لینکهای داخلی، بهینهسازی متا تگها، URLها و محتوا برخی از فاکتورهای مهم بهینه سازی داخلی وبسایت هستند.
- سئو خارجی: سئو خارجی (Off Page SEO) یا سئو آف سایت، به تمام اقدامات بهینهسازی اشاره دارد که خارج از وبسایت شما انجام میشوند. با انجام اصولی این فرآیند، جایگاه شما در صفحه نتایج موتور جستجو (SERP) بهبود مییابد. تاکتیکها و استراتژیهای سئوی خارجی شامل لینک سازی، رپورتاژ آگهی، بازاریابی رسانههای اجتماعی و مواردی ازایندست هستند.
- سئو تکنیکال: فرآیند سئو تکنیکال (Technical SEO) در مورد بهینهسازی صفحات سایت برای خزیدن (Crawling)، رندر کردن (Rendering) و فهرستسازی (Indexing) توسط موتور جستجو است. با سئوی تکنیکال میتوانید به موتور جستجو کمک کنید که بهسادگی وبسایت شما را پیدا کند، در آن بخزد و دادهها را درک کند. درنهایت اگر تمام استانداردهای سئو رعایت شده باشند، صفحه موردنظر در نتایج جستجوی کاربران نمایش داده میشود.
بهغیراز این سه استراتژی اصلی، چند استراتژی فرعی سئو دیگر نظیر سئو محلی، سئو جستجوی صوتی و سئو سازمانی نیز وجود دارند.
۴. استراتژی های دیجیتال مارکتینگ
حالا با بررسی استراتژیهای بازاریابی دیجیتال، به تفاوت دیجیتال مارکتینگ و سئو از این منظر نیز پی خواهید برد. بازاریابی دیجیتال استراتژیهای بسیار متنوعتری نسبت به سئو دارد و جالب اینجاست که خود سئو هم یکی از استراتژیهای بازاریابی دیجیتال است.
- تبلیغات پولی به ازای هر کلیک (Pay-Per-Click Advertising)
- تبلیغات جستجوی پولی (Paid Search Advertising)
- تبلیغات رسانههای اجتماعی پولی (Paid Social Media Advertising)
- بازاریابی رسانههای اجتماعی (Social Media Marketing)
- بهینهسازی نرخ تبدیل (Conversion Rate Optimization-CRO)
- بازاریابی محتوا (Content Marketing)
- تبلیغات بومی (Native Marketing)
- بازاریابی ایمیلی (Email Marketing)
- افیلیت مارکتینگ (Affiliate Marketing)
- بهینهسازی موتور جستجو (Search Engine Optimization-SEO)
تفاوت دیجیتال مارکتینگ و سئو در برنامهریزی کمپینها و استراتژیهای پیادهسازی هر یک از آنها است. کاملاً واضح است که دیجیتال مارکتینگ سئو را در دل خود جایداده و حوزه اثرگذاری آن فراتر از بهینهسازی وبسایت برای موتورهای جستجو است. بااینحال مقایسه بازاریابی دیجیتال و سئو به ما نشان میدهند که سئو عنصری حیاتی در استراتژیهای بازاریابی دیجیتال هستند.
5. هزینه های سئو
هزینهای که در ازای خدمات سئو دریافت میشود به عوامل گوناگونی بستگی دارد. یک تفاوت دیجیتال مارکتینگ و سئو نیز در همین بخش است. طبیعتاً نمیتوان مبلغ ثابتی را برای بهینهسازی تمام وبسایتها در حوزههای مختلف تعیین کرد. ازآنجاییکه سئو یکی از شاخههای بازاریابی دیجیتال است، بهسادگی میتوان نتیجهگیری کرد که هزینه آن کمتر از کل پروسه دیجیتال مارکتینگ خواهد بود. برخی عوامل تأثیرگذار بر هزینه سئو شامل این موارد هستند:
- صنعت و حوزهای که در آن فعالیت دارید
- موقعیت مکانی و آژانسهای دیجیتال مارکتینگی که در آنجا فعالیت دارند
- خدمات و کمپینهای سئو موردنیاز شما
- وضعیت فعلی وبسایت شما ازلحاظ رتبه، ترافیک، آگاهی از برند و…
6. هزینه های دیجیتال مارکتینگ
در ادامه مقایسه بازاریابی دیجیتال و سئو، به هزینههای دیجیتال مارکتینگ و عناصر متفاوت تأثیرگذار بر قیمت این شیوه بازاریابی میرسیم. واقعیت این است که تعدادی از فاکتورهای تأثیرگذار بر هزینه سئو و دیجیتال مارکتینگ یکسان هستند. بااینحال بازاریابی دیجیتال جامعیت و گستردگی بیشتر دارد و همین موضوع موجب بالاتر بودن هزینههای آن در مقایسه با بهینهسازی وبسایت است. برخی عوامل مؤثر بر تعرفه دیجیتال مارکتینگ شامل این موارد هستند:
- تعداد شیوههای بازاریابی دیجیتال که از آنها استفاده میکنید (ایمیل مارکتینگ، سئو، بازاریابی محتوا و…)
- صنعت یا حوزهای که در آن فعالیت دارید
- زمانبندی شما برای رسیدن به اهداف موردنظر
- رقبایی که در فضای آنلاین با آنها رقابت دارید
- وضعیت سئوی وبسایت و نرخ تبدیل در آن
این چند تفاوت دیجیتال مارکتینگ و سئو مهمترین و شاید تنها تفاوتهایی هستند که میتوان به آنها اشاره کرد. فارغ از این چند فرق دیجیتال مارکتینگ و سئو، این دو مفهوم ارتباط تنگاتنگی باهم دارند. تقریباً میتوان گفت که سئو بخش مهمی از هر پروژه بازاریابی دیجیتال را تشکیل میدهد.
جمع بندی
سئو و دیجیتال مارکتینگ اگرچه شباهتهایی به هم دارند، اما بدون تردید یکسان نیستند. متخصصان سئو بر روی بهینهسازی یک وبسایت در راستای کسب بالاترین رتبه در SERP و افزایش ترافیک رایگان تلاش میکنند.
عنصر | دیجیتال مارکتینگ | سئو |
---|---|---|
تعریف | استفاده از روشها و ابزارهای دیجیتال برای جذب و مشارکت مشتریان به منظور افزایش فروش و درآمد. | بهبود رتبه و موقعیت وبسایت در نتایج موتورهای جستجو. |
هدف | جذب ترافیک و مشتریان به وبسایت و افزایش فروش و درآمد. | بهبود رتبه و موقعیت وبسایت در نتایج موتورهای جستجو. |
روشها و استراتژیها | تبلیغات آنلاین، تبلیغات پرداختشده، رسانههای اجتماعی، ایمیل مارکتینگ، بازاریابی محتوا و سایر روشها برای جذب مشتریان. | بهبود محتوا، ساختار و عملکرد وبسایت با استفاده از تکنیکهای سئو. |
نتیجه | افزایش ترافیک و مشتریان، افزایش فروش و درآمد. | افزایش ترافیک آلی، بهبود دیدibilité و موقعیت در نتایج موتورهای جستجو. |
تمرکز یک متخصص یا شرکت دیجیتال مارکتینگ نهتنها بر روی وبسایت، بلکه بر روی کانالهای بازاریابی مختلف است. در این فرآیند از انواع ابزارهای دیجیتال ازجمله تبلیغات پولی، برای دستیابی به اهداف بازاریابی استفاده میشود.
بنابراین حالا تفاوت دیجیتال مارکتینگ و سئو را میدانید. ادغام بهینهسازی وبسایت و بازاریابی دیجیتال برای کسبوکارهای کوچک، متوسط و بزرگ ضروری است. درنهایت حتی بهترین تبلیغات برند هم نیازمند سئو است تا بازدیدکنندگان بتوانند وبسایت شما را بهراحتی پیدا کنند. حضور در جمع نتایج برتر SERP، اعتبار فراوانی برای هر برند به همراه میآورد. حالا پس از مقایسه بازاریابی دیجیتال و سئو، از مزایای آنها برای موفقیت برند خود در فضای آنلاین بهره ببرید.