تسلط بر اصول اولیه سئو تنها آغاز راه بهینهسازی وبسایت برای موتورهای جستجو است. اگر واقعاً قصد دارید که از رقبای خود سبقت بگیرید، باید پای خود را فراتر از اصول اولیه بگذارید. سئو تکنیکال (Technical SEO) جنبههای فنی وبسایت شما را پوشش میدهد که درنهایت بر بهینهسازی آن تأثیر مستقیم دارد. از میزبانی و سرعت سایت گرفته تا نقشههای سایت XML و تگهای ربات متا، همگی بخشی از عناصر سئو فنی هستند.
وبسایت Searchenginejournal اعلام کرده که تقریباً 68% از تجربیات آنلاین با استفاده از موتورهای جستجو (مانند گوگل) آغاز میشود. بنابراین اهمیت رتبهبندی سئو از همیشه مهمتر است. برای کسبوکارهای اینترنتی حیاتی است که از تمام تلاشهای بازاریابی ممکن برای کسب اطمینان از رتبه مناسب خود در گوگل استفاده کنند. حالا سئو تکنیکال چیست؟ یکی از همین تلاشهای بازاریابی مهم برای بهبود رتبه و افزایش ترافیک وبسایت.
اگر شما هم یکی از متخصصانی هستید که میخواهید پا را فراتر از اقدامات اولیه سئو بگذارید، راهنمای دقیق و کاربردی سئو فنی مجموعه سایبری شو مخصوص شماست. در این مقاله از اطلاعات بهروز منابع معتبر سئو نظیر Hobsput، VOCSO و Semrush استفاده شده است.
سئو تکنیکال چیست؟
شاید از خود بپرسید که دلیل نامگذاری سئو فنی یا سئو تکنیکال چیست؟ در پاسخ باید بگوییم که این شیوه بهینهسازی هیچ ارتباطی با محتوا و تبلیغات وبسایت شما ندارد. هدف اصلی سئوی فنی، بهینهسازی زیرساخت یک وبسایت است.
بهطورکلی سئو تکنیکال به فرآیند بهینهسازی وبسایت شما برای مراحل خزیدن (Crawling)، رندر کردن (Rendering) و فهرستسازی (Indexing) اشاره دارد. با سئو فنی میتوانید به موتور جستجو کمک کنید که بدون هیچ مشکلی وبسایت شما را پیدا کند، در آن بخزد، دادهها را درک و درنهایت صفحه موردنظر را برای نمایش در نتایج جستجو ثبت کند. متخصصان سئو اقدامات گوناگونی را برای رسیدن به این دستاورد مهم انجام میدهند. ارسال نقشه سایت به گوگل، بهبود سرعت بارگذاری صفحات و سازگاری وبسایت برای موبایل برخی از این اقدامات هستند.
بهینه سازی فنی سایت تنها شامل خزیدن و فهرستسازی نیست. موارد بسیار زیادی در این حوزه وجود دارند که یک متخصص سئو باید در مورد آنها اطلاعات کاملی داشته باشد و در استراتژیهای خود اعمال کند. جاوا اسکریپت، معماری سایت، ساختار URL، دادههای ساختیافته، صفحات 404 و تغییر مسیرهای 301 برخی از این موارد مهم هستند.
دلیل اهمیت سئو تکنیکال
گوگل و سایر موتورهای جستجو همواره به دنبال نمایش بهترین نتایج ممکن به کاربران خود هستند. بنابراین رباتهای گوگل صفحات وب را بر اساس عوامل متعددی میخزند و ارزیابی میکنند. برخی از این عوامل مانند سرعت بارگذاری صفحات، موجب بهبود تجربه کاربری میشوند. برخی عوامل نیز به رباتهای موتور جستجو کمک میکنند تا محتوای صفحات شما را بهتر درک کنند. این دقیقاً همان فرآیندی است که توسط دادههای ساختیافته در بستر سئو تکنیکال انجام میشود.
اگر صفحات سایت شما در دسترس موتورهای جستجو نباشند، در نتایج جستجو ظاهر نمیشوند یا بهعبارتدیگر در رتبهبندی قرار نمیگیرند (حتی اگر محتوای سایت شما بسیار ارزشمند و کاربردی باشد). این موضوع در اولین قدم باعث کاهش ترافیک وبسایت و درآمد بالقوه شما میشود.
اگر اقدامات سئو فنی را بهدرستی انجام دهید، گوگل نیز سایت شما را در رتبههای بالاتر صفحه نتایج موتور جستجو (SERP) قرار میدهد. در مقابل اگر اشتباهات تکنیکال مرتکب شوید، برایتان عواقب و هزینههایی در پی دارد. برای مثال با اضافه کردن تصادفی یک اسلش در مکان نامناسبی از فایل robot.txt، بهطور کامل جلوی خزیدن سایت خود توسط موتورهای جستجو را میگیرید.
ایجاد یک فونداسیون فنی قوی برای وبسایت، تجربه بهتری برای کاربران به ارمغان میآورد. برای نمونه میتوان به سرعت بارگذاری بالای یک وبسایت اشاره کرد که بخش مهمی از آن مربوط به سئو تکنیکال است و موجب بهبود تجربه کاربری میشود.
آشنایی با مفاهیم Crawling، Rendering و Indexing
کراول، رندر و ایندکس از رایجترین اصطلاحاتی هستند که در سئو فنی به چشم میخورند. درصورتیکه با این مفاهیم مهم آشنا نباشید، درک مطالب این حوزه برایتان سخت میشود. به همین دلیل در ادامه به توضیح هریک از این موارد میپردازیم.
1. فرآیند خزیدن
پروسه خزیدن یا کراولینگ زمانی اتفاق میافتد که یک موتور جستجو صفحات وب را از سرورهای آن وبسایت درخواست میکند. فرض کنید که یک کاربر پشت سیستم کامپیوتر خود نشسته و از طریق Google یا Microsoft Bing یک صفحه وب را در مرورگر خود تایپ کرده یا روی آن کلیک میکند.
رباتهای موتور جستجو از صفحات وب مشابه آنچه شما درخواست دادهاید بازدید میکنند. هر بار که موتور جستجو از یک صفحه وب بازدید میکند، یک کپی از اطلاعات و محتوای آن صفحه ایجاد کرده و همچنین تمام لینکهای موجود در آن صفحه را یادداشت میکند. زمانی که کار موتور جستجو در آن صفحه از وب به پایان برسد، تمام اطلاعات در بانک اطلاعاتی ذخیره میشوند. سپس موتور جستجو لینک بعدی از فهرست خود را انتخاب میکند که هنوز از آن بازدید نشده است.
این فرآیند مربوط به حوزه سئو تکنیکال است و خزیدن نامیده میشود. برنامههای جمعآوری اطلاعات مورداستفاده توسط موتورهای جستجو، با اسامی عنکبوت (Spider)، خزنده (Crawler) یا ربات (Bot) شناخته میشوند.
Googlebot برنامه خزنده اصلی گوگل و Bingbot برنامه اصلی خزنده مایکروسافت بینگ است. هرکدام از این موتورهای جستجو دارای رباتهای تخصصی دیگری برای بازدید از تبلیغات، صفحات تلفن همراه و موارد دیگر هستند. GoogleAdsBot و AdldxBot برخی از این رباتهای خزنده تخصصی را تشکیل میدهند.
موتور جستجو ابتدا باید لینکی به صفحه موردنظر پیدا کند تا بتواند آن صفحه را درخواست و بازدید کند. بنابراین گوگل، بینگ و… از این روشها برای پیدا کردن لینک صفحات مختلف استفاده کنند:
- اپراتور وبسایت لینک صفحات را بهطور مستقیم ارسال کند
- نقشه سایت XML در اختیار موتور جستجو قرار بگیرد
- لینکهایی که سایر وبسایتها به صفحه موردنظر میدهند
- لینکهای داخلی که بین صفحات مختلف یک سایت ایجادشدهاند (با فرض اینکه برخی صفحات سایت از قبل ایندکس شده باشند)
- پستهای رسانههای اجتماعی
- لینکهای موجود در اسناد
- آدرسهای URL که بدون استفاده از هایپرلینک درون متن صفحات قرار دارند
- از طریق ابرداده (Metadata) انواع گوناگون فایلها
- و…
در فرآیند سئو تکنیکال میتوان به موتورهای جستجو دستور داد که یک یا چند صفحه را از طریق فایل robots.txt کراول نکنند. این فایل دارای دستورالعملهای متعددی است که به موتورهای جستجو اعلام میکند که این وبسایت خزیدن در صفحات خاص یا کل سایت را ممنوع کرده است.
وبسایتهای بزرگ یا وبسایتهایی که بهطور مرتب محتوای خود را تغییر میدهند، باید بودجه قابلتوجهی را به سئو فنی اختصاص دهند. این وبسایتها باید مطمئن شوند که رباتهای خزنده گوگل، بینگ و… بهسادگی صفحات را پیدا و در آنها پیمایش میکنند. اگر صفحات وب و منابعی که آنها را ایجاد کردهاند برای موتور جستجو غیرقابلدسترس باشند، بر نحوه رندر کردن یا تفسیر صفحات تأثیر مستقیم میگذارد.
2. فرآیند رندر کردن
هنگامیکه موتور جستجو در یک صفحه وب میخزد، سپس صفحه را رندر (Render) میکند. این فرآیند شامل دریافت اطلاعات HTML، CSS و جاوا اسکریپت (JavaScript) است تا نحوه نمایش صفحه برای کاربران تلفن همراه و موبایل مشخص شود. برای اینکه موتورهای جستجو متوجه شوند که محتوای صفحه وب چگونه درزمینهٔ نمایش داده شود، فرآیند رندرینگ بسیار حائز اهمیت است. تمام متخصصان سئو تکنیکال باید با این فرآیند آشنا باشند.
موتورهای جستجو مرحله رندر کردن را بهعنوان یک فرآیند فرعی در مرحله خزیدن دستهبندی میکنند. بااینحال واکشی یک صفحه وب و سپس تجزیه محتوا بهمنظور درک نحوه تشکیل و نمایش آن در مرورگر دو فرآیند جداگانه هستند.
گوگل برای رندر کردن از Rendertron استفاده میکند که از سیستم مرورگر کرومیوم منبع-باز ساختهشده است. Bingbot نیز از Microsoft Edge بهعنوان موتور خود برای اجرای جاوا اسکریپت و رندر صفحات وب استفاده میکند. گوگل و بینگ کپی صفحات با تمام اجزای آن را بهصورت فشرده ذخیره میکنند. در عوض برخی موتورهای جستجو فقط نسخه مختصر صفحات وب را بر اساس محتوای قابلمشاهده –بدون تمام قالب- ذخیره میکنند.
معمولاً صفحاتی از وب دچار مشکل رندر در تکنیکال سئو میشوند که بخشهای کلیدی محتوای آنها به جاوا اسکریپت/AJAX وابسته است. شایانذکر است که درک ساختارهای پیچیده جاوا اسکریپت میتواند برای موتورهای جستجو چالشبرانگیز باشد. برخی از این صفحات عملاً برای موتورهای جستجو نامرئی هستند و طبیعتاً بهعنوان صفحاتی غیر بهینه شناسایی میشوند. در چنین شرایطی رتبهبندی برای عبارات و کلمات کلیدی موردنظر بسیار سخت و حتی غیرممکن خواهد شد.
متخصصان سئو تکنیکال باید توجه داشته باشند که Googlebot و Bingbot بسیاری از صفحاتی که نیاز به کوکی (Cookie) دارند را رندر و ایندکس نمیکنند. صفحاتی که برخی از عناصر کلیدی را بهصورت مشروط بر اساس کوکیها ارائه میدهند نیز ممکن است بهطور کامل یا درست رندر نشوند.
3. فرآیند ایندکس کردن
ایندکس (Index) در لغت به معنی فهرست شدن است. اصطلاح ایندکس شدن زمانی استفاده میشود که صفحه سایت شما در لیست نتایج گوگل یا سایر موتورهای جستجو قرار بگیرد. هنگامیکه یک صفحه خزیده و سپس رندر میشود، موتورهای جستجو تصمیم میگیرند که آیا صفحه وب استانداردهای ایندکس شدن را دارد یا خیر.
ایندکس یا فهرست موتور جستجو حاوی کلمات کلیدی و توالی آنها است. ایندکس با فهرستی از تمام صفحات وب مرتبط است که کلمه کلیدی موردنظر در آن یافت میشود. قابلیت ایندکس کردن موجب میشود که تمام صفحات مرتبط با کلمات کلیدی یک بار توسط گوگل بررسی شوند. بنابراین هر بار که کاربر جدیدی آن کلمه را جستجو میکند، نیازی به صرف زمان بسیار زیاد برای جستجو در تمام صفحات وب نیست.
زمانی که صفحه وبسایت شما ایندکس شود، شانس زیادی برای قرار گرفتن در نتایج و رتبههای برتر SERP دارید. بااینحال برخی وبسایتها به دلایل مختلفی ترجیح میدهند برای مدتی ایندکس نشوند. استفاده از متا تگ Robots با دستورالعمل noindex یا قرار دادن X-Robots-Tag در هدر HTTP، به موتور جستجو دستور میدهد که صحه موردنظر را ایندکس نکند.
گوگل اعلام کرده که صفحاتی از وب که دارای محتوای تکراری، بیکیفیت و نامرتبط هستند، ممکن است ایندکس نشوند. از طرفی تجربه ثابت کرده که وبسایتهای بزرگ با لینکهای خارجی ناکافی، ممکن است در فهرستبندی موتورهای جستجو قرار نگیرند. نرخ خزیدن (Crawling Budget) ناکافی نیز از دیگر عوامل ایندکس نشدن تمام صفحات وبسایت است.
تشخیص و تصحیح زمانی که صفحات ایندکس نمیشوند، یکی از عناصر مهم سئو تکنیکال است. به همین دلیل بهتر است اطلاعات کاملی در مورد تمام مسائلی داشته باشید که باعث جلوگیری از ایندکس شدن صفحات وبسایت میشوند.
فرآیندهای Crawling، Rendering و Indexing از مهمترین ارکان سئو تکنیکال سایت هستند. این مراحل دستبهدست هم میدهند تا درنهایت شاهد رتبهبندی (Ranking) وبسایت شما در صفحه نتایج موتور جستجو (SERP) باشیم. صدها و شاید هزاران عامل وجود دارند که در تعیین رتبه وبسایت شما بر اساس کلمات کلیدی مشخصی تأثیرگذار هستند.
نقش معماری یا ساختار سایت در سئو تکنیکال چیست؟
وقتیکه مردم در مورد اقدامات مهم سئو صحبت میکنند، معمولاً به حوزههایی نظیر تحقیق کلمات کلیدی، لینک سازی و برنامهریزی محتوا میپردازند. معماری و ساختار وبسایت بهندرت در صدر این فهرست قرار میگیرد. اما واقعیت این است که تمرکز بر روی معماری وبسایت یکی از اقدامات مهم سئو تکنیکال است و تأثیر بسزایی بر عملکرد ارگانیک سایت دارد.
معماری وبسایت (Website Architecture) به نحوه چیدمان صفحات یک وبسایت در ارتباط با یکدیگر اشاره دارد. تمام جنبههای ساختار سلسله مراتبی یک سایت، ازجمله نحوه گروهبندی محتوای مرتبط و نحوه لینک دادن صفحات به یکدیگر در این حوزه قرار میگیرند.
داشتن یک معماری سایت واضح، منسجم و شهودی ضروری است تا وبسایت شما هم برای کاربران قابلاستفاده و هم برای موتورهای جستجو قابل خزیدن باشد. ساختار یا معماری ضعیف باعث گمنام ماندن وبسایت شما برای گوگل میشود.
موتورهای جستجو ابتدا باید متوجه شوند که صفحات سایت شما در مورد چیست، تا بتوانند محتوای شما را برای کلمات کلیدی مناسب رتبهبندی کنند. برای رسیدن به این هدف، عنکبوتها یا رباتهای موتور جستجو محتوای سایت شما را میخزند و سپس اطلاعات را در ایندکس موتور جستجو ذخیره میکنند.
زمانی که وبسایت شما دارای معماری منطقی و ساختار لینک داخلی باشد، موتورهای جستجو تمام محتوای موجود در صفحات را بهطور کارآمد پیدا میکنند. معماری سایت در سئو تکنیکال بسیار حائز اهمیت است و به موتورهای جستجو کمک میکند تا تصویر دقیقی از هدف سایت شما ایجاد کند.
در اینجا به برخی از مهمترین اقدامات برای ایجاد معماری و ساختار اصولی وبسایت در راستای سئو فنی اشارهشده:
- تاکسونومی (Taxonomy) یا چینش وبسایت خود را ترسیم کنید
- یک منوی ناوبری بصری ایجاد کنید
- از یک ساختار URL ساده استفاده کنید
- لینک سازی داخلی را با نهایت توان خود انجام دهید
- ناوبری Breadcrumbs را پیادهسازی کنید
- نقشه سایت ایجاد کنید
- کنیبالیزیشن کلمات کلیدی را از بین ببرید
فاکتورهای مهم سئو تکنیکال سایت
زمانی که بخواهید سئو فنی وبسایت خود را بررسی کنید و بهبود ببخشید، باید با فاکتورهای مهم این حوزه آشنا باشید. برخلاف باور عمومی که بهینه سازی تکنیکال را بسیار سخت میدانند، انجام این پروسه در صورت آشنایی با اصول و فاکتورهای اصلی تکنیکال سئو چندان پیچیده نیست.
نکته مهم این است که بپذیرید هر وبسایتی دارای مشکلات فنی است. این ایرادات باید همواره شناسایی و رفع شوند. النا ترنتوا از مجموعه Semrush میگوید: «هیچ وبسایت کاملی بدون وجود نقاطی برای پیشرفت وجود ندارد. همواره ممکن است صدها و حتی هزاران مشکل در وبسایت شما ظاهر شوند.»
طبق آماری که Semrush در سال 2017 منتشر کرد، بیش از 80% از سایتها دارای مشکل لینکهای شکسته و بیش از 65% از وبسایتها نیز دارای محتوای تکراری بودند. با آگاهی کامل از فاکتورهای سئو تکنیکال، از بروز چنین مشکلاتی جلوگیری کنید.
1. نشانه گذاری اسکیما
دادههای ساختیافته (Structured Data) یا نشانهگذاری اسکیما (Schema Markup) زبانی است که به موتور جستجو برای خواندن و درک بهتر محتوای صفحات سایت شما کمک میکند. منظور ما از زبان، کدهایی است که به موتور جستجو کمک میکند تا محتوای صفحات وب را مشخص و دستهبندی کنند. موتورهای جستجو مانند انسانها توانایی بصری و شهودی ندارند؛ آنها نمیتوانند تصاویر را ببینند، بلکه باید آنها را بخوانند.
2. انکرتکست
متن لنگر یا انکرتکست (Anchor Text) یکی از مهمترین اجزای سئو تکنیکال است. انکرتکست یک متن قابل کلیک در یک هایپرلینک است. این متن باید مرتبط با صفحهای باشد که به آن لینک میدهید. در اینجا از متنهای عمومی مانند «اینجا کلیک کنید» اجتناب کنید و در عوض از متنهای توصیفی بهره ببرید. برای مثال اگر به صفحهای در مورد سئو لینک میدهید، انکرتکستهایی نظیر «بهینهسازی موتور جستجو» یا «خدمات سئو» انتخابهای مناسبی هستند.
3. تگ های Hreflang
Hreflang یک ویژگی شگفتانگیز HTML است که میتوان برای بهبود عملکرد و دسترسی به وبسایت از آن استفاده کرد. با استفاده از این ابزار قدرتمند میتوانید زبان و مکان جغرافیایی هدف یک صفحه وب را مشخص کنید. این ویژگی در صورتی مفید واقع میشود که چندین نسخه از یک صفحه وب را به زبانهای مختلف داشته باشید. با استفاده از تگ Hreflang مطمئن میشوید که هر نسخه از صفحه توسط مخاطبان مناسب دیده میشود. این فاکتور سئو تکنیکال موجب افزایش چشمگیر ترافیک وبسایت میشود.
4. ناوبری Breadcrumb
ناوبری بردکرامب یک ویژگی مفید در وبسایتها است که پیمایش در سایت را برای کاربران آسان میکند. این فاکتور سئو فنی به کاربران کمک میکند تا بهسادگی صفحات سایت که قبلاً در آنها بودهاند را ردیابی کنند و چند مرحله به عقب برگردند. این ویژگی موجب میشود که کاربران صفحاتی که در آنها حضورداشتهاند را گم نکنند. با دنبال کردن Breadcrumb یا «رد خردهنان»، کاربران برای پیمایش در صفحات نیازی به نوشتن دستی URL یا به خاطر سپردن آدرس صفحات ندارند.
5. ایندکس شدن Mobile-First
ویژگی Mobile-First Indexing یک فاکتور کلیدی بهینه سازی فنی سایت است. با این روش فهرستسازی، گوگل عمدتاً از نسخه موبایل محتوای یک وبسایت برای ایندکس کردن و رتبهبندی آن استفاده میکند. بنابراین اگر وبسایت شما برای تلفنهای همراه بهینه نشده باشد، این احتمال وجود دارد که رتبه سئو شما آسیب ببیند. اطمینان از بهینه بودن محتوا برای موبایل، داشتن طراحی واکنشگرا و فشردهسازی تصاویر ازجمله اقدامات مهم برای ایندکس شدن Mobile-First هستند.
6. صفحات موبایل تسریع شده
پروژه صفحات موبایل تسریعشده (Accelerated Mobile Pages) یا AMP برای بهبود عملکرد صفحات وب در تلفنهای همراه ایجادشده است. این پروژه توسط گوگل رهبری شده و چارچوبی برای کمک به توسعهدهندگان تلفن همراه ارائه میدهد که صفحاتی سریع، واکنشگرا و بهینه را ایجاد کنند. با استفاده از AMP در سئو تکنیکال، صفحات وب به عناصر ضروری خود کاهش مییابند. متخصصان سئو عکس، متن و ویدیو را نگهداشته، اما اسکریپتها و نظرات را غیرفعال میکنند. این فرآیند باعث میشود که صفحات سریعتر بارگذاری شوند و کارایی بیشتری در موبایل داشته باشند.
7. صفحه بندی
صفحهبندی (Pagination) یک تکنیک محبوب طراحی وبسایت است که میتواند تفاوت زیادی در نحوه خواندن محتوا ایجاد کند. با تفکیک محتوا به صفحات مجزا، پیمایش و درک مطالب طولانی و پیچیده آسانتر میشود. این ویژگی یک مزیت بزرگ برای خوانندگانی است که به دنبال اطلاعات خاص هستند. آنهای میتوانند بدون نیاز به گشتن در یک متن طولانی، اطلاعات موردنیاز خود را پیدا کنند. صفحهبندی از تکینکهای مهم سئو تکنیکال است که در بسیاری از سایتهای معتبر پیادهسازی شده.
8. بررسی فایل های log سئو
زمانی که صحبت از سئو فنی است، فایلهای log سئو هرگز نباید نادیده گرفته شوند.این فایلهای حاوی اطلاعات ارزشمندی در مورد نحوه یافتن و تعامل کاربران با وبسایت شما هستند. با تجزیهوتحلیل این فایلهای گزارش میتوانید بینش بهتری در مورد نحوه عملکرد اقدامات سئو خود داشته باشید. از طرفی میتوانید حوزههایی که نیاز به بهبود دارند را شناسایی کرده و تغییراتی برای بهبود رتبه وبسایت خود انجام دهید. با بررسی منظم فایلهای log، مطمئن شوید که اقدامات شما با استانداردهای گوگل همراستا باشند.
9. عملکرد سرور
نظارت بر عملکرد سرور از دیگر فاکتورهای سئو فنی است تا مطمئن شوید که سرور کاملاً روان کار میکند. این نظارت شامل جمعآوری معیارهایی نظیر زمان استفاده از CPU، مقدار فضای مصرفشده حافظه و تعداد فرآیندهای در حال اجرا است. با نظارت بر این معیارها میتوانید هرگونه مشکل یا ناهنجاری در عملکرد سرور را تشخیص دهید. نظارت بر عملکرد سرور موجب میشود تا پیش از تبدیلشدن مشکلات ساده به مشکلات اساسی، بهسرعت اقدامات اصلاحی را انجام دهید.
1. رندرینگ جاوا اسکریپت
بهینهسازی جاوا اسکریپت یک عامل مهم برای متخصصان سئو و توسعهدهندگان وب است. این فرآیند بخشی از سئو تکنیکال است که خزیدن، ایندکس کردن و رتبهبندی در نتایج جستجو را برای وبسایتهای جاوا اسکریپت آسان میکند. رندرینگ جاوا اسکریپت به بهبود دیده شدن وبسایت در رتبههای برتر گوگل، بینگ و… کمک میکند. درنتیجه جذب ترافیک و سرنخهای وبسایت شما را افزایش میدهد. بهبود سرعت سایت، تجربه کاربری بهتر و کاهش بار سرور از دیگر مزایای سئو جاوا اسکریپت هستند.
11. صفحات یتیم
صفحات یتیم (Orphan Pages) یا OP یک گوهر پنهان برای صاحبان وبسایت هستند. ایجاد و مدیریت این صفحات بسیار آسان است و بااینحال به شما کمک میکنند تا در صفحات موتورهای جستجو بیشتر دیده شوید. یک OP با هیچ صفحه دیگری ارتباط ندارد؛ درواقع نه لینکی به آن دادهشده و نه خودش به صفحه دیگری لینک داده است. ازآنجاییکه موتورهای جستجو صفحات یتیم را بهعنوان صفحات مستقل میبینند، احتمال بیشتری وجود دارد که آنها را ایندکس کنند و به آنها رتبه بالاتری بدهند.
12. کاهش تغییر مسیرها
وقتیکه تصمیم به ریداریرکت (Redirect) یا تغییر مسیر صفحات وبسایت میگیرید، راندمان خزیدن را کاهش میدهید. بهطورکلی تغییر مسیرها میتوانند خزیدن را کاهش دهند، زمان بارگذاری صفحه را کاهش دهند و همچنین ایندکس کردن سایت شما برای موتورهای جستجو را دشوار کنند. بااینحال اگر تغییر مسیرها را به حداقل برسانید، نهتنها آسیبی به سایت شما وارد نمیشود، بلکه مزایایی هم به همراه دارند. هدایت بازدیدکنندگان به جدیدترین محتواها، سازماندهی وبسایت شما و اطمینان از دسترسی کاربر به محتوای موردنظر، برخی از مزایای ریدایرکتها هستند.
13. بهبود سرعت صفحات
افزایش سرعت صفحه یکی از فاکتورهای مهم سئو تکنیکال است که میتواند مستقیماً بر رتبه سئو سایت شما تأثیر بگذارد. بهبود سرعت بارگذاری سایت تفاوت زیادی در ترافیک ارگانیک شما ایجاد میکند. کاهش اندازه صفحه وب، آزمایش زمان بارگذاری با CDN و بدون آن، حذف اسکریپتهای شخص ثالث، فشردهسازی تصاویر و فیلمها و مواردی از این قبیل باعث بهبود سرعت صفحات سایت میشوند.
14. خطاهای HTML و اعتبارسنجی W3C
در میان تمام فاکتورهای برتر بهینه سازی تکنیکال، اصلاح خطاهای HTML و اعتبارسنجی W3C از موارد ضروری هستند. انجام این موارد بهتنهایی امتیازی برایتان به همراه ندارد. ، اما رفع این خطاها باعث بهبود پردازش صفحات سایت در انواع مرورگرها میشود. پیشرفت در این حوزه موجب افزایش چشمگیر سرعت صفحات سایت میشود. اعتبارسنجی W3C در W3C.org به شما در شناسایی و تصحیح خطاهای HTML کمک میکند.
15. سازگاری وب سایت با موبایل
سایت شما باید سازگار با موبایل (Mobile-Friendly) باشد تا استراتژیهای سئو تکنیکال و SERPهای فعلی شما را بهبود ببخشد. گوگل در پایان سال 2018 اعلام کرد که بیش از نیمی از صفحات وب نتایج جستجوی گوگل، از Mobile-First Indexing استفاده میکنند. گوگل گفته که ایندکس کردن Mobile-First از ابتدای ژانویه 2019، یک اقدام اولیه برای همه دامنههای وب جدید خواهد بود. ازآنجاییکه امروزه استفاده از موبایل برای دسترسی به اینترنت بسیار رایج شده، گوگل چند سالی است که برای سازگاری وبسایتها با تلفن همراه اهمیت بالایی قائل شده.
16. بررسی کنیبالیزیشن کلمات کلیدی
انجام ممیزی برای همنوعخواری یا کنیبالیزیشن (Cannibalization) کلمات کلیدی یکی از فاکتورهای مهم سئو تکنیکال است. این مشکل زمانی به وجود میآید که دو یا سه صفحه از وبسایت شما، بر روی کلمات کلیدی مشابهی ایندکس شوند. درنتیجه گوگل هردو صفحه را در نتایج نشان میدهد. این دو صفحه در مقایسه با زمانی که تنها یکی از آنها در SERP نشان داده شود، نرخ تراکنش، CTR و اعتبار کمتری خواهند داشت. با کمک ابزار Google Search Console صفحاتی را شناسایی کنید که کلمات کلیدی مشابه را هدف قرار میدهند.
17. بهینه سازی تصاویر
بهینهسازی تصاویر یکی دیگر از مهمترین فاکتورهای سئو فنی است. وجود تصاویری که ازنظر اندازه فایل بزرگ هستند و باعث ایجاد تأخیر در زمان بارگذاری صفحه میشوند، یک مشکل بهینهسازی اساسی است که باید برطرف شود. با استفاده از ربات Screaming Frog میتوان برابری و بهینگی تصاویر را در یک وبسایت تشخیص داد. وبسایتهایی با تصاویر بهینه، سرعت بهمراتب بالاتری دارند و طبیعتاً تجربه کاربری بهتری را فراهم میکنند.
18. بهینه سازی صفحه 404
زمانی که کاربر از یک آدرس اینترنتی بازدید میکند که در وبسایت شما ظاهر نمیشود، به صفحه 404 هدایت میشود. نوشتن اشتباه URL در مرورگر، حذف صفحه موردنظر یا تغییر URL برخی از دلایل نمایش صفحه 404 هستند. شما باید در این صفحه به کاربران اطلاع دهید که آدرس موردنظرشان دیگر در دسترس نیست. پیشنهاد دیگر صفحات مرتبط، بازگشت به صفحه قبلی و رفتن به صفحه اصلی بعضی از اقداماتی هستند که موجب سئو تکنیکال صفحه 404 میشوند.
جمع بندی
تکنیکال سئو مجموعهای از بررسیها و تنظیماتی هستند که به موتورهای جستجو در پیدا کردن، خزیدن و ایندکس کردن وبسایت شما کمک میکنند. در بیشتر موارد اگر سئو تکنیکال را بهدرستی انجام دهید، تنها به انجام بررسیها و ممیزیهای دورهای نیاز دارید و چالش بزرگی پیش روی شما نخواهد بود.
شاید برای شما هم جالب باشد که دلیل استفاده از کلمه تکنیکال یا فنی در سئو تکنیکال چیست؟ درواقع این کلمه نشان میدهد که برای انجام وظایف خود در این حوزه، باید دانش تکنیکال یا فنی داشته باشید. بهینهسازی سرعت صفحه و افزودن دادههای ساختیافته برخی از قابلیتهای یک متخصص بهینه سازی فنی سایت هستند. اگر این اقدامات را انجام ندهید، وبسایت شما به پتانسیل کامل خود برای کسب رتبه در SERP نمیرسد.
درصورتیکه به اطلاعات بیشتر و دقیقتری در مورد سئو تکنیکال نیاز دارید، سایر مقالات ما در این حوزه را مطالعه کنید. برای اینکه سئو فنی وبسایت خود را به بهترین نحو انجام دهید و بتوانید رتبه و ترافیک سایت را افزایش دهید، از کارشناسان باتجربه سئو کمک بگیرید.
منابع: