اگر وبسایتی برای کسبوکار اینترنتی خود دارید، احتمالاً بعضی از مفاهیم و اصول بهینهسازی برای موتورهای جستجو یا سئو را میشناسید و درک میکنید. بااینحال آیا بهطور جداگانه با انواع شیوههای بهینهسازی نظیر سئو داخلی (On page SEO) آشنا هستید؟ آیا برای افزایش بازدید وبسایت خود از فاکتورهای گوناگون سئو On page استفاده میکنید؟
سئو آن پیج یک نام جامع برای ترکیب سئو فنی و محتوایی است که حول محور صفحات جداگانه یک وبسایت میچرخد. اقداماتی که در این حوزه صورت میگیرند شامل تایتل تگها، لینکها، عکسها، عناوین، محتوا و مواردی از این قبیل هستند. سئو داخلی تنها زمانی اثربخش است که تمام فاکتورهای آن بهدرستی در کنار یکدیگر کار کنند؛ همچنین عناصر سئو On page باید بهگونهای بهینه شوند که برای موتور جستجو قابلفهم، و برای کاربران سودمند باشند.
سئو داخلی از زمان آغاز کار موتورهای جستجو تغییرات زیادی کرده است (بااینحال برخی از اصول اولیه ثابت هستند). بهرهمندی از سئوی داخلی مناسب در کنار همگام شدن با اصول و تکنیکهای جدید، برای حفظ مزیت رقابتی وبسایت شما بسیار ارزشمند است.
همانطور که الگوریتمهای گوگل پیشرفت میکنند، درک اینکه کاربران به دنبال چه چیزی هستند و نیازهای خود را چگونه رفع میکنند نیز بهتر میشود. بنابراین شما باید بدانید که سئو داخلی چیست و مطمئن شوید که محتوای صفحات شما بهاندازه کافی برای شکست دادن رقبا خوب است.
سئو داخلی چیست؟
سئو داخلی (سئو On page) که با نام سئو On site هم شناخته میشود، یکی از شاخه های اصلی سئو است و به اقدامات لازم برای بهینهسازی محتوای صفحات داخلی وبسایت برای موتورهای جستجو و کاربران اشاره دارد. با انجام اصولی این اقدامات، ترافیک ارگانیک بیشتری را جذب میکنید و رتبه شما وبسایت شما ارتقا پیدا میکند. بهینهسازی متا تگها، محتوا، URLها و لینکهای داخلی برخی از فاکتورهای مهم بهینه سازی داخلی سایت هستند.
علاوه بر کمک به موتورهای جستجو برای تفسیر محتوای صفحات وب، سئو داخلی سایت به کاربران کمک میکند که خیلی سریع از موضوع محتوای درون یک صفحه مطلع شوند. درواقع کاربران پس از چند ثانیه متوجه میشوند که آیا محتوای صفحه مرتبط با جستجوی آنها است یا نه.
سئو On page خوب و اصولی سایت به موتورهای جستجو کمک میکند تا بفهمند که افراد در صورت بازدید از یک صفحه وب، چه چیزی را میبینند (و چه ارزشی را به دست میآورند). درنهایت آنچه توسط عموم کاربران بهعنوان محتوای باکیفیت شناخته میشود، اعتماد موتورهای جستجو را به دست میآورد و در نتایج نمایش داده میشود.
چرا سئو داخلی مهم است؟
سئو آن پیج به موتورهای جستجو کمک میکند تا وبسایت شما و محتوای درون آن را تجزیهوتحلیل کنند تا تشخیص دهند آیا درخواست فرد جستجوگر با سایت شما مرتبط است یا نه. گوگل همواره در حال بهروزرسانی الگوریتمهای خود است تا هدف جستجوگر را بهتر درک کند و لینکهایی را ارائه دهد که برای رفع نیازهای کاربر مناسب باشند. همسو با توسعه گوگل، وبسایت شما نیز باید توسعه یابد.
تفاوتی ندارد که صاحب یک کسبوکار کوچک، بزرگ یا متوسط باشید؛ بههرحال سئو داخلی صفحات وب بسیار مهم است. این شیوه یکی از استراتژیهای رایج بازاریابی دیجیتال است که به دلیل پتانسیل بالا در بازگشت سرمایه و سودآوری، بسیار محبوب شده است. بر اساس آمار و مستندات میتوان ادعا کرد که در بین شیوههای گوناگون بازاریابی دیجیتال، سئو On page -با هزینه نسبتاً کم- بهترین بازگشت سرمایه را در پی دارد. این شیوه بازاریابی موجب رشد وبسایت شما میشود و قادر است ترافیک غیرفعالی را برای سالهای طولانی ایجاد کند.
نیمی از کل ترافیک وبسایت از سوی موتورهای جستجو نظیر گوگل (Google) و بینگ (Bing) میآید؛ همچنین نزدیک به 40% درآمد آنلاین نیز متعلق به ترافیک جستجو است. در اینجا یک نکته بسیار مهم نهفته است که باید عمیقاً در مورد آن فکر کنید: اولین نتیجه در گوگل بیشتر از 32% از ترافیک کلمات کلیدی را به خود اختصاص میدهد؛ همچنین صفحه اول نتایج گوگل 91.5% از ترافیک کلمات کلیدی را جذب میکند!
بدون داشتن استراتژی هدفمند در این حوزه، وبسایت شما بهطورجدی فرصتهای قرار گرفتن در رتبههای برتر نتایج یک درخواست یا حوزه کسبوکار خاص را از دست میدهد. بدون داشتن استراتژی سئو On page، رقبا از شما سبقت میگیرند و موقعیتهای ارزشمند کسب درآمد را از دست خواهید داد.
ارزش دنیای بازاریابی جستجو به بیشتر از 79 میلیارد دلار رسیده است! حالا شاید بهتر درک کنید که چرا بسیاری از شرکتها، یک تیم کامل سئو تشکیل میدهند یا از خدمات سئو یک آژانس معتبر استفاده میکنند.
فاکتورهای سئو آن پیج
آشنایی کامل با مهمترین فاکتورهای سئو داخلی وبسایت، از مهمترین نیازهای تعریف استراتژی هدفمند و اصولی در این زمینه است. بهطورکلی سئو On page را میتوان به سه دسته تقسیم کرد:
- محتوا
- کد های HTML
- معماری وبسایت
هر دستهبندی شامل موارد گوناگونی است که در کنار هم موجب افزایش ترافیک ارگانیک و بهبود رتبه سایت میشوند. در ادامه به توضیح هر بخش و زیرمجموعههای آن میپردازیم. مطالبی که در ادامه میخوانید بر اساس دادههای دو وبسایت معتبر Moz و Searchenginejournal گردآوریشدهاند.
تولید محتوای باکیفیت
۱. E.A.T؛ تخصص، اعتبار و اعتمادپذیری
یکی از فاکتورهای مهمی که گوگل رتبه شما را بر اساس آن مشخص میکند، E-A-T است؛ تخصص (Expertise)، اعتبار (Authoritativeness) و اعتمادپذیری (Trustworthiness) است. در 175 صفحه از راهنمای کیفیت جستجوی گوگل، 135 بار ذکرشده که محتوا «باید نشاندهنده نقشی باشد که در الگوریتمهای موتور جستجو ایفا میکند».
گوگل تنها چند عنصر E-A-T (که حالا به E-E-A-T تبدیل شده است) را بهطور رسمی تأیید کرده است. بااینحال بهطورکلی در حوزه سئو پذیرفتهشده که سیگنالهای سئو داخلی نقش بسیار مهمی در ارزیابی آن ایفا میکنند.
۲. کلمات کلیدی (Keywords)
ابتداییترین شیوه برای اینکه به موتورهای جستجو بگویید که وبسایت شما به سؤال کاربر پاسخ میدهد، استفاده از زبان نگارش است؛ حالا این زبان میتواند فارسی، انگلیسی، عربی یا… باشد. صفحاتی که در متن و عناوین محتوای آنها از کلمات یا عبارات کلیدی بخصوصی استفادهشده، احتمالاً مرتبط با جستجوی کاربر هستند.
شما باید بدانید که مخاطبان شما به دنبال چه چیزی هستند و از چه کلماتی را برای پیدا کردن آنها استفاده میکنند. این کلمات را با استفاده از شیوههای تحقیقاتی مختلف پیدا و بهصورت اصولی از آنها استفاده کنید.
3. تولید محتوا مبتنی بر سئو داخلی
تولید محتوایی که هم موتورهای جستجو را در اولویت قرار دهد و هم کاربران را مجذوب سایت شما کند، یک هنرنمایی واقعی است. اگر تجربه نوشتن محتوای سئو شده را ندارید، نوشتن متنی که برای خواننده جذاب و به اصول سئو داخلی پایبند باشد، بسیار چالشبرانگیز خواهد بود. و به همین دلیل است که بسیاری از مجموعه ها به دنبال خدمات سئو داخلی هستند.
برای اینکه محتوای متنی شما قابلیت جذب مخاطب و گرفتن رتبه در گوگل را داشته باشد، توصیه میشود این موارد را حتما رعایت کنید:
- بر خوانایی متن تأکید داشته باشید تا کاربر بهسرعت اطلاعات موردنظرش را پیدا کنید.
- استفاده بیشازحد از کلمات کلیدی اشتباه بزرگی است و موجب کاهش رتبه سایت میشود.
- کوتاه نگهداشتن جملات و پاراگرافها، کمک شایانی به جذب مخاطب میکند.
- با استفاده از عنوانهای فرعی، مخاطب را به خواندن کامل محتوای خود ترغیب کنید.
- هر زمان که ممکن است، از بولتها برای ایجاد لیست استفاده کنید.
۴. دارایی های بصری
استفاده از تصاویر، ویدئوها و اینفوگرافیکها شیوهای عالی برای ارائه محتوای کاربرپسند است و همچنین به بهبود کیفیت سئو داخلی کمک میکند. بیشتر از 36% مشتریان در هنگام خرید آنلاین از جستجوی بصری استفاده میکنند؛ بنابراین اگر در این بخش ضعف داشته باشید، ترافیک زیادی را از دست خواهید داد.
کاهش حجم فایلهای تصویری ضمن حفظ کیفیت، مهمترین راهکار برای جلوگیری از بارگذاری کند تصاویر است. تصاویر موجود در صفحات را قابل اشتراکگذاری کنید تا قادر به شناسایی فرصتهای بکلینک باشید.
کدهای HTML
زبان نشانهگذاری ابرمتن (HTML) مجموعه کد هایی است که برای ساختار ظاهری صفحات وب استفاده میشود. این کدها به مرورگر دستور میدهند چه چیزی را در کجای صفحه به کاربر نمایش دهند.
این کدها که از بخشهای مهم سئو On page به شمار میآیند، در واقع موتورهای جستجو، برای درک محتوا صفحات وب از بررسی کد های HTML استفاده میکنند. و بر این اساس تصمیم میگیرند که صفحات شما را در چه حوزهای دستهبندی کنند. در ادامه با فاکتورهای این بخش از سئو داخلی آشنا شوید:
1. برچسب های عنوان
تایتل تگ (Title Tag) یا برچسب عنوان یک قطعه کوتاه کد است که شما را قادر میسازد به یک صفحه وب عنوان دهید. این ویژگی احتمالاً باعث افزایش رتبه SERP نمیشود؛ اما به شما کمک میکند که ارتباط محتوای سایت خود با موضوعی که کاربر جستجو کرده است را نشان دهید. برچسب عنوان بسیار کوتاه و معمولاً کمتر از 50 کاراکتر است.
2. توضیحات متا
توضیحات متا (Meta Description) نیز همانند برچسبهای عنوان، یک خط کد HTML است. با این تفاوت که میتواند تا 150 کاراکتر را به خود اختصاص دهد و توضیح بسیار مختصری در مورد محتوای صفحه ارائه دهد. بعضی از متخصصان سئو بر این باورند که توضیحات متا، از فاکتورهای رتبهبندی سئو داخلی نیست! بااینحال حتما این بخش را در سئو On page اعمال کنید.
۳. بهینه سازی تصاویر سایت
قبلاً بهطور خلاصه در مورد اهمیت داراییهای بصری یک وبسایت صحبت کردیم. در اینجا قصد داریم نگاهی دقیقتر به جنبههای فنی آن داشته باشیم. برخی از مهمترین اقدامات در مورد بهینهسازی تصاویر (Image optimization)، شامل این موارد هستند:
- برای تصاویر از تگ جایگزین (Alt Tag) سئو پسند استفاده کنید.
- فرمت و اندازه مناسبی برای تصاویر انتخاب کنید که در کوتاهترین زمان بارگذاری شوند.
- بهجای استفاده از نامهای گنگ نظیر IMG_059368، از اسامی سفارشی معنادار استفاده کنید.
- اطمینان حاصل کنید که تمام تصاویر برای نمایش در گوشی موبایل هم مناسب هستند.
- همواره از تصاویر منحصربهفرد استفاده کنید تا وبسایت شما متمایز به نظر برسد.
- علاوه بر نام، آدرس عکس هم جزو مواردی است که گوگل برای رتبهبندی وبسایتها از آن استفاده میکند.
- اگر از AMP یا PWA استفاده میکنید، باید ابعاد تصویر خود را در کد منبع مشخص کنید.
- تصاویر را به نقشه سایت (Sitemap) اضافه کنید.
شاید برچسبگذاری جغرافیایی برای شرکتهای بزرگی نظیر GMC یا Pepsi اهمیت چندانی نداشته باشد؛ اما شرایط درآمدزایی ایدهآلی را برای کسبوکارهای محلی مهیا میکند. هنگام تلاش برای جذب ترافیک محلی یا همان سئو لوکال، به این سه تاکتیک توجه ویژه داشته باشید:
- بهینهسازی فهرستها و اطلاعات محلی نظیر نام، آدرس، شماره تلفن، URL و توضیحات کسبوکار
- بهینهسازی محتوای محلی ازجمله تطبیق با جستجوهای «Near Me»، ارائه محتوای مبتنی بر مکان یا خرید یک وبسایت محلی
- لینکسازی با سایر مشاغل و سازمانهای محلی
۴. برچسب گذاری جغرافیایی
یکی از مهمترین فاکتورهای سئو داخلی برای بهبود جستجوی محلی، برچسبگذاری جغرافیایی است. ممکن است یک تجارت در سطح بینالمللی فعالیت داشته باشد، بااینحال بیشتر کسبوکارها در سطح محلی انجام میشوند. با پیروی از تکنیکهای سئوی جغرافیایی، مخاطبان بسیاری در اطراف خود را جذب خواهید کرد.
معماری وب سایت (Website Architecture)
وجود ساختار مناسب در یک وبسایت به دو دلیل حائز اهمیت است:
- اول اینکه وبسایتی با طراحی و ساختار حرفهای، بهطور مؤثرتری توسط موتورهای جستجو خزیده میشود.
- دوم اینکه با وجود معماری مناسب، تجربه کاربری غنیتری ایجاد خواهد شد.
در اینجا مهمترین فاکتورهای سئو داخلی که باید در هنگام بهینهسازی وبسایت خود در نظر بگیرید را بررسی میکنیم:
1. سرعت سایت
وبسایتی که بهآرامی بارگذاری میشود نهتنها کاربران را از دور و اطراف شما فراری میدهد، بلکه آسیب شدیدی به رتبه سایت وارد میکند. حداقل سرعتی که سایت شما را از منطقه خطر دور نگه میدارد، پیوسته در حال تغییر است. همواره باید از ابزارهای تحلیلی استفاده کنید تا مطمئن شوید که وبسایت شما به حداقل آستانه سرعت قابلقبول توسط گوگل رسیده است.
اگر در حال حاضر وبسایت شما فاقد این استاندارها است، از مراحل زیر برای دستیابی به آن استفاده کنید:
- فعال کردن فشردهسازی
- کاهش ریدایرکتها
- بهینهسازی تصاویر
- استفاده از حافظه پنهان مرورگر
لازم به ذکر است که بیشتر اقدامات مربوط به افزایش سرعت، کاری تخصصی است که نیاز به برون سپاری دارد.
2. طراحی واکنش گرا
برای اولین بار در سال 2016، حجم جستجوی موبایل از دسکتاپ پیشی گرفت. در سالهای بعد با استفاده گستردهتر از تلفن همراه هوشمند، این تعداد افزایش پیدا کرد. در حال حاضر گوشی موبایل 56% و تبلت 2.4% از کل ترافیک اینترنت را به خودشان اختصاص دادهاند.
ازآنجاییکه بیشتر کاربران از گوشی موبایل برای حضور در اینترنت استفاده میکنند، گوگل نیز اولویت سایتهای واکنشگرا (Responsive) در گوشیهای موبایل را افزایش داد و الگوریتم Mobile-first Indexing را معرفی کرد.
طراحی ریسپانسیو یکی از مهمترین المانهای سئو داخلی است که موجب میشود ظاهر و عملکرد یک وبسایت در تمام دستگاهها عالی باشد.
3. ساختار URL مناسب
زمانی بود که آدرس صفحات سایت (URL) نقش بسزایی در سئو On page ایفا میکرد. متخصصان سئو نیز همواره مطمئن میشدند که کلمات کلیدی در آدرس وبسایت قرار بگیرند تا در راستای بهبود رتبه به آنها کمک کند. اما طبق معمول، گوگل الگوریتمهای خود را تغییر داد!
البته این موضوع به معنی بیاهمیت بودن URL در رتبهبندی نیست. آدرسها هنوز هم اهمیت دارند. گوگل در داکیومنت های رسمی خود اعلام کرده است که آدرس URL ها باید قابل خوانایی و فهم باشند و از آدرس هایی که صرفا شامل مجموعه ای کارکتر های بی معنی است، خودداری شود.
4. لینک سازی داخلی
اگر به نحوه معماری یک وبسایت نگاه کنیم، در یک وبسایت کلاسیک ساختار سایت شبیه یک هرم است. بالای هرم نقطه کوچکی است که اطلاعات کلی سایت در آنجا قرار دارند. وقتیکه در بین لایههای میانی سایت پیمایش و بر روی دستهبندیهای گوناگون کلیک میکنید، موضوعات از قالب کلیگویی فاصله میگیرند و به شکل فزایندهای تخصصی میشوند. این موضوعات در پایین ساختار هرمی قرار دارند.
لینک سازی داخلی سایت (Internal linking) یکی از مهمترین فاکتورهای سئو داخلی است که گوگل و بازدیدکنندگان را به سمت موضوعات محبوب یا مهم هدایت میکند. استفاده هوشمندانه از لینکسازی داخلی، به گوگل و کاربران کمک میکند که در زمان کوتاهی به یک محتوای مهم را پیدا کنند. ضرورت لینکسازی داخلی برای اطمینان از این موضوع است که گوگل میتواند محتوای صفحات شما را پیدا و بهدرستی رتبهبندی کند.
فاکتورهای گوناگونی در پیادهسازی سئو داخلی سایت دخیل هستند. تنها زمانی میتوانید از تمام پتانسیل سئو On page برای بهبود رتبه و افزایش ترافیک سایت استفاده کنید، که تمام این فاکتورها بهدرستی اجرا شوند. به بیان ساده، شما باید تمام صفحات سایت خود را بهصورت جداگانه برای لینکسازی داخلی، طراحی واکنشگرا، ساختار URL، کیفیت محتوا، بهینهسازی عکسها و… بررسی کنید.
نقش UI و UX در سئو داخلی
در ابتداییترین سطح خود، گوگل تنها به دنبال ارائه بهترین پاسخ ممکن به افراد جستجوگر در وب است. برای موفقیت در این هدف، بزرگترین و محبوبترین موتور جستجوی جهان پیوسته در حال تلاش است. گوگل همواره سعی میکند الگوریتمهای خود را بهبود ببخشد تا هدف کاربر، زمینه جستجو و سیگنالهای بیشمار دیگری را برای بهبود SERP درک کند.
بهروزرسانی الگوریتمهایی نظیر پاندا در سال 2011، الگوریتم پنگوئن در سال 2012، مرغ مگسخوار در سال 2013، رتبهبندی مغز در سال 2015، به دلیل ایجاد ابزارهای پیچیدهای بود تا بتوانند تجربه کاربری را ارزیابی کنند. در حال حاضر طراحی UI و UX در کنار سایر عناصر کلاسیک سئو داخلی، نقش مهمی در تعیین رتبهبندی صفحات وب پیدا کرده است.
گوگل کاملاً بر روی کاربر متمرکز است و همواره در تلاش است تا بهترین خدمات را به کاربران ارائه دهد. این موتور جستجو از یادگیری ماشین، پردازش زبان طبیعی، هوش مصنوعی و سایر فناوریهای جدید برای تعیین اینکه کدام صفحات وب بهترین پاسخ را به کاربران میدهند، استفاده میکند.
برخی از عوامل UI UX که گوگل به آنها اهمیت میدهد، شامل این موارد هستند:
- تجربه صفحه (Page Experience): گوگل Core Web Vitals را منتشر کرد تا صاحبان وبسایت بتوانند تجربه صفحات خود را اندازه بگیرند. تنها وبسایتهایی که از این سه ویژگی مهم برخوردار هستند، میتوانند در مسیر امنی حرکت کنند و به رتبههای برتر گوگل برسند: سرعت بارگذاری، تعامل و ثبات بصری.
- ناوبری: مسیریابی یا ناوبری از دیگر عوامل طراحی UI UX است که نقش مهمی در سئو داخلی ایفا میکند. وجود نقشه سایت XML و ارائه یک تجربه ناوبری خوب به بهبود وضعیت وبسایت شما کمک خواهند کرد. وجود بردکرامز (Breadcrumbs) نیز به کاربران کمک میکند تا متوجه شوند در کجای ساختار وبسایت قرار دارند و بتوانند به صفحات قبلی برگردند.
- واکنش گرایی (Responsive): پیشتر در مورد این فاکتور مهم سئو On page صحبت کردیم. اگر وبسایت شما ظاهر و عملکرد مناسبی در گوشی موبایل نداشته باشد، نیمی از مخاطبان و مشتریان خود را از دست میدهید. از طرفی واکنشگرایی جزو مهمترین عناصر طراحی UX است که امروزه بیشتر وبسایتها از آن بهرهمند هستند.
نکات پیشرفته سئو On page
همانطور که گوگل در حال ارتقای الگوریتمهای خود برای ارائه بهترین تجربه کاربری است، متخصصان سئو نیز باید تکنیکهای خود را برای رقابت با آن بهروز کنند. اگر با اصول اولیه سئو داخلی سایت آشنا هستید و تجربه فعالیت در این حوزه را دارید، این کات و تکنیکهای پیشرفته میتوانند موجب ایجاد تغییرات اساسی شوند و بازی را به نفع شما تغییر دهند:
۱. اولویت بندی سایت بر اساس Mobile-First Index
موبایل فرست ایندکس به این معنی است که اگر یک نسخه دسکتاپ و یک نسخه موبایل از سایت خود دارید، اولویت ایندکس شدن و رتبهبندی نسخه موبایل بالاتر از نسخه دسکتاپ است. اگر کمی فکر کنید، این موضوع کاملاً منطقی است. در سالهای اخیر بیشتر کاربران از گوشی موبایل برای وبگردی استفاده میکنند و ارائه کیفیت بالا در این حوزه بسیار مهم است.
۲. بهینه سازی با هدف افزایش سرعت
یکی از مواردی که گوگل در چند سال اخیر بسیار به آن اهمیت میدهد، مبحث Core Web Vitals است. که افزایش سرعت سایت یکی از بخش های اصلی این موضوع محسوب میشود. برای بررسی سرعت صفحه و بهینهسازی وبسایت، میتوانید از ابزار PageSpeed Insights استفاده کنید. و همچنین برای درک بهتر تجربه کاربر از صفحات وبسایت شما، از ابزار Chrome UX Report استفاده کنید.
۳. تسلط کامل به ابزار Google Search Console
گوگل سرچ کنسول (GSC) همواره در حال بهروزرسانی است و ویژگیهای مفیدی به آن اضافه میشوند. بسیاری از امکانات این ابزار برای سئو آن پیج کارایی دارد و اصطلاحاً عصای دست متخصصان سئو است. با بررسی ترافیک و وضعیت فعلی سایت در گوگل سرچ کنسول میتوانید به راحتی به بهنیه سازی داخلی وبسایت خود بپردازید.
جمع بندی
در این مقاله تلاش کردیم که اطلاعات مفیدی درباره ماهیت و اهمیت سئو داخلی سایت را با شما به اشتراک بگذاریم. بااینحال سئو On page دنیای بسیار بزرگی است و علاوه بر اصول و فاکتورهای اولیه، نکات و تکنیکهای فراوانی دارد که یک متخصص سئو باید در راستای رشد وبسایت از آنها بهره ببرد.
حالا که میدانید سئو داخلی چیست و چه فاکتورهایی دارد، اولین قدم برای ورود به این دنیای جذاب را برداشتهاید. برای اینکه بتوانید اطلاعات خود را در مورد بهینه سازی داخلی سایت بهبود ببخشید، سایر مقالات وبسایت سایبری شو و دیگر وبسایتهای معتبر داخلی و خارجی را مطالعه کنید.
فراموش نکنید که تنها مسیر مطمئن برای یادگیری این اصول، کسب تجربه عملی است. اگر قصد دارید متخصص سئو شوید، یا اگر تنها میخواهید وبسایت شخصی خود را سئو کنید، اطلاعات خود را بهصورت عملی به چالش بکشید.
بیشتر اطلاعات موجود در مورد سئو داخلی سایت بر اساس تجربه بهدستآمدهاند و همواره امکان تغییر آنها وجود دارد. تغییرات مداوم موتورهای جستجو (بخصوص اسناد گوگل) را دنبال کنید و بر اساس الگوریتمهای موجود، بهترین استراتژی سئو On page را پیادهسازی و اجرا کنید.