پیروی از اصول طراحی سایت میتواند باعث موفقیت یا شکست سایت شما شود. تصور کنید برای خرید یک لباس به فروشگاهی میروید؛ اما با نگاهی به اطراف متوجه لکههای کثیف روی زمین، قفسههای نامرتب و بوی عجیبی میشوید. آیا آنجا مانده و از او خرید میکنید؟
طراحی سایت نیز همینگونه بر رفتار مشتریان و کاربران تان تاثیر میگذارد. جالب است بدانید براساس یک نظرسنجی از 612 نفر، 83 درصد از آنها با توجه به ظاهر و زیبایی یک سایت جذب آن شده؛ اما 50 درصد از آنها به دلیل اینکه وبسایت موردنظر نیازهایشان را برآورده نکرده، آنجا را ترک میکنند.
به نظرتان چگونه میتوان یک سایت حرفهای و مطابق میل مخاطبان ایجاد کرد؟ رعایت اصول طراحی سایت پاسخ این سوال است؛ ما در این مقاله به شما یاد میدهیم چگونه با استفاده از اصول طراحی وب سایت، یک سایت جذاب و باکیفیت بسازید.
۱۰ اصول طراحی سایت که باید در وب سایت ها رعایت شود
طراحی سایت نکات و اصول متفاوت و زیادی دارد؛ اما ما در این بخش به طور مفصل، در مورد مهمترین آنها برایتان نوشتهایم؛ بنابراین تمام موارد زیر را با دقت مطالعه و در طراحی خود از آنها استفاده کنید.
1. شناسایی هدف اولین و مهمترین بخش از اصول طراحی سایت
اولین اصل مهم در طراحی هرگونه سایتی، شناسایی هدف اصلی آن است؛ شما باید مشخص کنید که وبسایتتان برای انجام چه کاری طراحی شده و سپس بر اساس آن ایدههای خود را عملی کنید.
یکی از رایجترین اشتباهاتی که در طراحی یک سایت دیده میشود، این است افراد بدون هیچ قصد و هدفی شروع به ساخت سایت خود میکنند؛ اما باید بدانید این اشخاص در ادامه با مشکلات زیادی روبهرو خواهند شد.
مثلا یک فروشگاه لباس، بیش از هرچیز به تصاویر با کیفیت و درگاه پرداخت مطمئن نیازمند است، اما یک وبسایت فروش موبایل، در وهله اول به اعتمادسازی نیاز دارد؛ اولویتبندی چرایی به شما در جذب کاربران و رضایت مشتریان کمک بسیار زیادی میکند.
2. شناخت کامل مخاطبان هدف در اصول طراحی وب
سعی کنید قبل از هر تصمیمگیری، در ابتدا به مخاطبانتان فکر کنید. سایت شما متعلق به کاربران تان است، بنابراین سلیقه شخصی شما در طراحی سایت، هیچ اهمیتی نداشته و ترجیحات مخاطبانتان، باید در مرکز تمام تصمیمات تان باشد.
دقیقا همانطور که قبل از ازدواج، به طور کامل در مورد شخص موردنظر تحقیق میکنید، قبل از هرگونه اقدام برای طراحی وب نیز باید به طور کامل کاربران خود را شناخته و باتوجهبه سلایق و نیازهای آنها، عناصر را اولویتبندی کنید.
مثلا من بهعنوان یکی از مشتریان فروشگاه لباس، دوست دارم حتما نظرات مشتریان را مطالعه و بر اساس آنها تصمیمگیری کنم؛ در چنین شرایطی طراح موردنظر بدون شناخت من و دیگر کاربران، از کجا میخواهد متوجه چنین خواستهای شود و بخشی از سایتش را به این موضوع اختصاص دهد؟
3. ایده و الهام گرفتن از طراحان دیگر
من کامل درک میکنم که گاهی اوقات دچار سردرگمی شده و اصلا هیچ ایدهای برای شروع طراحی ندارید؛ احتمالا در این شرایط اصلا نمیدانید از کجا باید شروع کنید؛ در این صورت بهترین کار، جستجو در سایتهای دیگر و الهام گرفتن از آنهاست.
البته منظورم اصلا کپی و عملی کردن دقیق طراحی آنها نیست؛ مثلا پینترست یکی از بهترین مکانها برای دریافت ایده و مشاهده هزاران طراحی جذاب و الهامبخش است.
البته فقط به اینترنت و سایتها اکتفا نکنید، کتابها، تصاویر، پوستر، طبیعت و ... بهترین منابع برای این کار هستند؛ جالب است بدانید ایده اولیه تعداد زیادی از طراحیهای من از روی جلد و صفحات کتابهای مختلف به دست آمدهاند!
4. تولید محتوا هسته مرکزی اصول طراحی سایت حرفه ای
محتوا به سایت شما گوشت و روح بخشیده و مخاطبان را درگیر میکند. یک سایت بدون متن، تصویر، فیلم و ... را تصور کنید؛ آیا اصلا حتی یک ثانیه از وقتتان را هم در آن تلف میکنید؟!
هدف شما از طراحی سایت هرچه که باشد، نیاز به محتوا دارید؛ بنابراین اگر میخواهید مخاطبان را جذب و مشتاق به ایجاد تعامل کنید، از تولید محتوای باکیفیت و منحصربهفرد غافل نشوید!
خیلی از طراحان در این زمینه برای ایجاد تمایز با دیگر رقبایشان، تمام تمرکز خود را روی تولید محتوای مد روز نگه میدارند؛ اما از نظر من ایجاد یک محتوای معتبر بسیار ارزشمندتر است؛ زیرا این محتوا دقیقا باید بیانگر شما و خدماتتان باشد، بنابراین در تولید محتوای خود صداقت و خلاقیت به خرج دهید.
5. اولویتبندی عناصر بصری بخش طلایی از اصول طراحی وب
اگر میخواهید یک تجربه کاربری عالی برای مخاطبان خود ایجاد کنید، با سلسلهبندی عناصر بصری، مخاطبان را به ترتیب اهمیت به سمت عناصر و ایجاد تعامل بکشانید.
برای این کار عناصر مهمی مثل CTA ها یا عنوانها را با استفاده از فونتهای بزرگ و یا رنگهای متفاوت، برجسته و توجه مخاطبان را به آنها جلب کنید. دوستی داشتم که همیشه از تعاملات و نرخ تبدیل پایین سایتش گله میکرد و میگفت: «من همه چیز را در سایتم به بهترین شکل ممکن طراحی کردهام؛ اما نمیدانم مشکل چیست؟»
من یکبار خیلی سرزده برای استفاده از مشاورههای رایگان شرکت او وارد سایتش شدم؛ اما هرچه گشتم هیچ دکمه یا لینکی برای برقراری ارتباط با مشاوران پیدا نکردم! وقتی این موضوع را با او در میان گذاشتم خیلی حق به جانب گفت: «اصلا همچین چیزی امکان ندارد، حتما خوب نگشتهای!»
پس از گفتن این جمله وارد سایتش شد و حدود 5 دقیقه بعد، یک متن خیلی ریز و در حاشیهترین بخش سایت را بهعنوان CTA به من معرفی کرد! آیا به نظر شما مخاطب انقدر بیکار است که چند دقیقه از وقت خود را برای یافتن دکمه CTA هدر بدهد؟
مشکل سایت او دقیقا همین بود، پس از در میان گذاشتن این موضوع با دوستم، او کاملا متوجه دلیل نرخ تعامل پایین سایتش شد و با تغییر مکان، فونت، رنگ و ... آنها این مسئله را برطرف کرد.
هفته پیش که او را دیدم میگفت: «کاش زودتر این موضوع را به من گفته بودی، از آن روز تا الان تقریبا تعداد مشتریهایمان دوبرابر شده است!» بنابراین شما هرگز اشتباه او را تکرار نکرده و از همان ابتدا، عناصر مهم را در جلوی دید کاربران قرار دهید.
اگر هنوز هم در این زمینه ابهاماتی دارید یا نمیدانید چگونه این کار را انجام دهید، از طریق دکمه زیر با مشاوران ما در ارتباط بوده و بهترین راهنماییها را از سمت متخصصان ما دریافت کنید.
6. ساخت دکمههای سالم بخش کلیدی اصول طراحی وب
شاید بتوان گفت دکمهها مهمترین عناصر رابط کاربری و اصول طراحی سایت حرفه ای بوده و نقش کلیدی در ایجاد تعامل دارند؛ به همین دلیل حتما به نکات زیر در مورد آنها توجه کنید:
- حواستان باشد دکمههای تزئینی و فریبدهنده را در سایتتان نگذارید! شاید شما هم در سایتهای مختلف با این موضوع روبهرو شده باشید که هرچه بر روی یک دکمه کلیک میکنید، هیچ اتفاق خاصی نمیافتد!
- این موضوع حتی در مورد لینکها هم صدق میکند؛ خطهای صافی که لینک نیستند یا عناصر مستطیلی شکل و شبیه دکمه که هیچ کارایی ندارند، بهراحتی کاربران را گیج و سردرگم میکنند!
- دکمهها را بر اساس کاری که انجام میدهند، برچسب بزنید. این برچسب و توصیف چند کلمهای، کاربر را از وظیفه و کارایی دکمه موردنظر آگاه و کار او را راحتتر میکند.
مثلا اگر قصد شما از طراحی یک دکمه، ارائه مشاوره است، میتوانید خیلی راحت کلمه «دریافت مشاوره» را روی آن بنویسید.
7. ایجاد تصاویر و عناصر بصری جذاب و باکیفیت
به قول معروف، یک عکس ارزش هزار کلمه را دارد؛ زیرا انسانها موجوداتی بسیار بصری بوده و تصاویر یک روش بسیار قدرتمند برای جلبتوجه آنها به شمار میروند؛ البته به شرطی که تمام نکات زیر در آنها رعایت شده باشد.
- از ارتباط و تناسب عکس با برند و اهدافتان مطمئن شوید؛ یکی از بزرگترین خطرات در طراحی، ارائه یک تصویر غیرمرتبط است، که پیام اشتباهی را به مخاطب منتقل میکند؛ بنابراین عکس یا ویدیویی را انتخاب کنید که باکیفیت و بیانگر پیام و اهداف شما باشد.
- هرگز از عکسهای نامعتبر و عمومی که در سرتاسر اینترنت وجود دارد استفاده نکرده و مخاطبان خود را نیز احمق فرض نکنید، استفاده از چهره انسانها در طراحی سایت، یک راه بسیار موثر برای جلبتوجه کاربران است. میدانید چرا؟
زیرا مخاطبان با مشاهده آن از وجود انسانهای واقعی در پشت محصول یا سازمان مطمئن و حس اعتماد و اطمینان بیشتری نیز به آنها منتقل میشود.
- فقط و فقط از تصاویر باکیفیت استفاده کنید؛ ارائه یک عکس تار و بیکیفیت، نهتنها تاثیری بر مخاطب نگذاشته، بلکه حتی باعث ایجاد حس شک و تردید نسبت به شما و محصولاتتان در او میشود؛ بنابراین حتما در پایان کار، کیفیت عکس یا ویدیوی موردنظر را در دستگاههای مختلف چک و خیال خود را راحت کنید.
8. طراحی تجربه کاربری بخش الزامی اصول طراحی صفحات وب
احتمالا تا به حال بارها نام کلمه طراحی تجربه کاربری (UX) را شنیدهاید؛ این کلمه در واقع یعنی سایت شما بهگونهای ساده، جذاب و مفید طراحی شده باشد که کاربران از کار با آن بسیار لذت برده و راضی باشند.
مخاطب نباید در سایتتان سرگردان باشد، بلکه شما باید با کنار هم قرار دادن عناصر مختلف (مثل رنگ، محتوا، تایپوگرافی . ...) به شیوه درست و هوشمندانه، مسیری بسیار آسان و واضح را برای آنها ایجاد کنید.
به زبان سادهتر UX یعنی وارد شدن به ذهن مخاطب و مشاهده طراحی از دید آنها! شما باید به عنوان یک طراح تشخیص دهید که چه عنصر یا اقدامی کار مخاطبانتان را راحتتر و تجربه بهتری برای آنها ایجاد میکند؟
سایت شما پازل یا معما نیست که مخاطب علاقهای به حل کردن آن داشته باشد؛ اگر او از چیزی خوشش نیاید یا کار با سایت شما را سخت ببیند، به گزینه بعدی مراجعه میکند.
پایه و اساس ایجاد یک تجربه کاربری عالی، فقط و فقط شناخت مخاطبان هدفتان است، این موضوع به شما کمک میکند نیازهای آنها را تشخیص داده و در نتیجه با ارائه راهحلهای مناسب، آنها را رفع کنید.
9. بهینهسازی سایت برای تمام دستگاهها
سایت شما باید در تمام دستگاهها بهینه و قابلاجرا باشد؛ نه فقط در دسکتاپ! زیرا بر اساس تحقیقات از سال 2021 بیش از 90 درصد کاربران اینترنت، با استفاده از موبایلشان آنلاین شده و کارهای خود را انجام میدهند!
خب این موضوع کاملا منطقی است؛ شما ترجیح میدهید برای مطالعه یا مشاهده چیزی در گوگل کدام یک از گزینههای زیر را انتخاب کنید؟
- اول لپتاپ خود را روشن و به اینترنت متصل کرده و سپس به سایت موردنظر سر بزنید.
- خیلی راحت موبایل خود را برداشته و وارد سایت شوید.
احتمالا گزینه دوم انتخاب شماست؛ مخصوصا اگر شیرازی باشید! به همین دلیل سایت خود را در تمام دستگاهها چک و از کارایی آنها اطمینان حاصل کنید.
10. قابلیت دسترسی همه افراد به وبسایت
طراحی سایت شما باید بهگونهای باشد که همه افراد با هر شرایطی بتوانند از آن استفاده کنند؛ مثلا خیلی از افراد اختلال بینایی دارند؛ به همین دلیل حتما از خوانا بودن متن و کنتراست مناسب آن مطمئن شده و حتی یک متن جایگزین برای توصیف تصاویر در سایتتان قرار دهید.
شاید یک متن خاکستری روی پسزمینه سفید جذاب به نظر برسد؛ اما کاملا ناخوانا و غیرقابلدسترس است! مطالعه چنین متنی حتی برای افراد عادی هم مشکل بوده چه برسد به کاربران با دید کم یا دارای مشکلات بینایی!
با رعایت این نکته علاوه بر کمک به این افراد، حس اعتماد و مثبتی را به آنها انتقال داده و حتی تجربه کاربری لذتبخشی نیز برای آنها ایجاد میکنید.
11. تست مدام سایت از ضروریترین اصول طراحی صفحات وب
شما باید حتما سایت خودتان را در مراحل اولیه آزمایش و مشکلات آن را رفع کنید. من بسیار دیدهام که افراد پس از انجام این مرحله دیگر بیخیال وبسایتشان شده و آن را به حال خود رها میکنند!
مهمترین و ضروریترین بخش از اصول طراحی صفحات وب، به بعد از ساخت آن مربوط میشود! شما باید پس از راهاندازی وبسایتتان، آن را به طور مدام تست کرده و با ارائه ایدهها و حذف ایرادات آن، مشتریان خود را روزبهروز راضیتر و خوشحالتر کنید.
البته در این مسیر میتوانید از ابزارهای متفاوتی مثل Surveys استفاده کرده و به یک دید کلی از رفتار کاربران خود برسید. این موضوع به شما کمک میکند تا بفهمید کدام بخش از سایت برای کاربران تان جذابتر بوده و یا برعکس؛ کدام قسمت روی مخشان بوده است!
تا اینجا شما با ضروریتری اصول طراحی وب سایت آشنا شدید، اما باید بدانید این موضوع تا همینجا خلاصه نشده و جزئیات بیشتری در مورد آن وجود دارد؛ به همین دلیل توصیه میکنم حتما با افراد متخصص در این زمینه مشورت و تمام ابهامات خود را رفع کنید.
کارشناسان تیم سایبری شو در این زمینه بهترین راهنماییها را به صورت کاملا رایگان در اختیارتان قرار میدهند؛ برای ارتباط با آنها روی دکمه زیر کلیک کنید.
نتیجهگیری
در این مقاله شما با ضروریترین اصول طراحی وب سایت آشنا شدید. حواستان باشد تمام این موارد به یک اندازه اهمیت دارند و نبود حتی یکی از آنها، سایتتان را ناقص میکند!
میخواهم در آخر یکی از رازهای مهم برخی از طراحان حرفهای را لو بدهم؛ گاهی اوقات شما میتوانید برخی از قوانین و اصول طراحی سایت را زیر پا بگذارید؛ البته نه هر کدام
مثلا اگر میدانید مخاطبانتان از طرحهای رنگی مختلف بیشتر استقبال میکنند، خیلی نگران زیر پا گذاشتن قوانین مربوط به آنها نباشید؛ اما برخی از اصول طراحی سایت (مثل شناخت هدف، درک مخاطبان، ایجاد تجربه کاربری و ...) را هرگز نمیتوانید و نباید دور بزنید.
در انتهای این مقاله شما میتوانید پاسخ تعدادی از سوالات متداول و پرتکرار مخاطبان را ببینید؛ تمام سوالات و یا نظرات خود را با ما در میان گذاشته و در سریعترین زمان ممکن جواب آنها را دریافت کنید.
اگر شخصی در اطرافتان قصد ساخت سایت خود را دارد، حتما این مقاله را برایش ارسال کرده و او را از سردرگمی نجات دهید.
منابع: